Σάββατο 20 Απριλίου 2013

« ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ »

Οι προτεινόμενες λύσεις ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουμε τα απορρίμματα καθημερινά στους κάδους και φτάνουν ακόμα και μέχρι την αποφυγή μόλυνσης των συστατικών του υπεδάφους. Με κύριο γνώμονα ότι όλοι πρέπει να διατηρούμε το προσωπικό μας περιβάλλον καθαρό και ικανό να μας παρέχει υγιή τρόπο διαβίωσης μπορούμε να προβούμε ακόμα και σε πρακτικές όπως είναι ένα σύστημα οικιακής κομποστοποίησης. Το σύστημα αυτό αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο  απαλλασσόμαστε από τα υπολείμματα  των τροφών, τις άδειες χάρτινες συσκευασίες και από τυχόν άλλα άχρηστα υλικά οικιακής χρήσης.

      μια μερίδα του πληθυσμού της χώρας αγνοεί τη διαδικασία αυτού του είδους της ανακύκλωσης και δεν επενδύει σε τέτοιες λύσεις παρόλα αυτά αναμένεται στο μέλλον να αποδώσει σημαντικά η πρακτική αυτή. Από την άλλη μεριά έχουν εφευρεθεί επαναστατικοί κάδοι απορριμμάτων, τόσο για οικιακή χρήση αλλά και για μεγαλύτερες μονάδες όπως νοσοκομεία, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν τα απορρίμματα στον εκαστοτε χώρο υγειονομικής ταφής.
       Πρακτικές επαναστατικές που προσφέρουν άμεση και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Στις μέρες μας οι χώροι υγειονομικής ταφής αποτελούν ένα μέρος μόνο της λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων αφού ουσιαστικά επιβαρύνουν μολυσματικά την ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα η χώρα μας έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας τους. Μάλιστα πρόκειται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, με βάση χρονοδιαγράμματα στις περιπτώσεις που οι αρμόδιοι φορείς δεν μεριμνήσουν έγκαιρα και συστηματικά για το σωστό και οικολογικό τρόπο λειτουργίας τους.
        Σε διεθνές επίπεδο παρατηρούνται νέες τάσεις στην αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων που προβλέπουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε υλικά όπως η χρήση της καύσιμης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος.
        Επίσης, θα μπορεί στο μέλλον να παράγεται βιομάζα ακόμα και από αστικά απόβλητα, γεγονός που αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του  ένα σημαντικό βήμα για τη διαβίωσή μας σε ένα γόνιμο και οικολογικό περιβάλλον. Μια άλλη εναλλακτική πρακτική αποτελεί η δημιουργία χαρτοπολτού από οικολογικά δέντρα που καλλιεργούνται ειδικά για το σκοπό αυτό.
       Άλλες επιλογές με κριτήριο την προστασία των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος αποτελούν τα αιολικά πάρκα, η ηλεκτροθερμία και η ενεργειακή γη.
     Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε προσπάθεια όσο και μικρή μπορεί να την θεωρούμε είναι σημαντική, σήμερα τα περισσότερα αντικείμενα είναι ανακυκλώσιμα άλλα σε μεγαλύτερο, άλλα σε μικρότερο ποσοστό, το χαρτί για παράδειγμα είναι 100% ανακυκλώσιμο, το αλουμίνιο μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίζει το 90% από την διαδικασία παραγωγής που θα χρειαζόταν για ένα νέο από την αρχή.
        Ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια για να αποδώσει πρέπει πρωτίστως να περάσει συνειδητά μέσα από τη γνώση ότι εμείς διαμορφώνουμε τις συνθήκες  διαβίωσής μας στο περιβάλλον μιας και αυτό λειτουργεί ανταποδοτικά απέναντί μας.-
           

                                                                           Πληροφορημένος Πολίτης
    Η διαχείριση των πάσης φύσεως απορριμμάτων βρίσκεται τόσο στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού όσο και σε αυτό του εθνικού από τις διάφορες κατά καιρούς κυβερνήσεις οι οποίες έχουν αναγάγει το θέμα σε πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας που χρειάζεται επειγόντως λύση.
Ilias Sotiropoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου