Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Απόφραξη των αρτηριών: Τροφές για πρόληψη (τώρα που μένουμε στο σπίτι)

Ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης κι έτσι σας εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.
1. Ακτινίδιο: Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη («κακή χοληστερόλη») στο αίμα, καθώς και την πλάκα που δημιουργείται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.
2. Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι μια πηγή καλών λιπαρών που εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.
3. Μούρα: Οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και τα άλλα είδη μούρων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι πλούσια σε βιταμίνες που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
4. Σκόρδο: Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Αν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, δείτε την περιεκτικότητά τους σε αλλισίνη (allicin), που είναι το ενεργό συστατικό του σκόρδου.
5. Μήλο: Η πηκτίνη (διαλυτή ίνα) του μήλου μειώνει την κακή χοληστερόλη, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
6. Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην πρόληψη της αθηρωματικής πλάκας. Περιέχει επίσης κάλιο και φυλλικό οξύ, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
7. Ελαιόλαδο: Είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Να προτιμάτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς είναι το πιο θρεπτικό.
8. Ντομάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και προστατεύουν τις αρτηρίες.
9. Πράσινο τσάι: Τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ένα καλής ποιότητας πράσινο τσάι μπορεί επίσης να αποτρέψει τον σχηματισμό θρόμβων και προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών.
10. Ρόδι: Ένα ακόμη φρούτο πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το ρόδι εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών και μπορεί ακόμα και να ανατρέψει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου