Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
Χάος παντού έφεραν οι μάσκες
Όλοι κρατούσαν χθες μια μάσκα στο χέρι ή την είχαν περασμένη
στο πηγούνι τους και περπατούσαν στους δρόμους των πόλεων. Σχεδόν κανένας όμως, δεν ήξερε, πώς ακριβώς έπρεπε να συμπεριφερθεί.
Κάποιοι, έβρισκαν το νέο αυτό μέτρο, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, «καλό επειδή έτσι ίσως προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς αλλά δεν μας είπαν πώς και πότε πρέπει να φοράμε τη μάσκα». Κάποιοι άλλοι, είχαν αποφασίσει, έτσι κι αλλιώς, ότι δεν θα συμμορφωθούν, αφού χαρακτήριζαν το μέτρο αυτό «γελοίο». Εξαίρεση, αποτελούσαν, ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι ανέφεραν πως ό,τι και να προνοεί η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, αυτοί, χρησιμοποιούν την μάσκα τους εδώ και μήνες για να προστατευθούν και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία απορία να λύσουν.
Το απόλυτο χάος επικρατούσε από νωρίς χθες το πρωί, με την έναρξη της εφαρμογής του νέου διατάγματος του υπουργού Υγείας, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους. Ακόμα και τα μέλη της Αστυνομίας που βγήκαν στους δρόμους για την επιτήρηση της εφαρμογής των νέων περιορισμών, βρίσκονταν σε αμηχανία καθώς, δεν είχαν λάβει σαφείς εντολές για το πότε έπρεπε να προχωρούν σε καταγγελία και πότε όχι.
Το τηλεφωνικό κέντρο του «Φ» πήρε φωτιά, από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν εναγωνίως να ενημερωθούν.
- «Όταν περπατώ στο δρόμο μόνος μου φορώ μάσκα;»
- «Όταν είμαι στην αυλή του σπιτιού μου;»
- «Θα βγω από την πολυκατοικία να πετάξω τα σκουπίδια, πρέπει να φορέσω μάσκα;»
- «Πάω για περπάτημα στο πάρκο, πρέπει να φορέσω μάσκα;»
- «Κάθε βράδυ περπατάμε με τη σύζυγο μου εδώ στη γειτονιά. Χρειάζεται η μάσκα;»
- «Αφού περπατώ μόνος μου, γιατί να φορέσω μάσκα;»
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έθεταν οι πολίτες και παρόμοιο ήταν το σκηνικό, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στα κέντρα των πόλεων, καλούνταν να δώσουν εξηγήσεις για την συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης. Σε δύσκολη θέση οι επιστήμονες και λειτουργοί του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι προσπαθούσαν να δώσουν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες στους πολίτες που ζητούσαν βοήθεια, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, λίγο πριν το μεσημέρι, διαπιστώθηκε, ότι ξεκάθαρες οδηγίες δεν υπήρχαν για να δοθούν.
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, άλλωστε, δεν περιλαμβανόταν, ούτε στις εισηγήσεις των επιστημόνων με τους οποίους είχε συνάντηση το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, πριν μεταβεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ούτε και στην πρόταση, που έθεσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώπιον του Υπουργικού.
Βεβαίως, αμέσως μετά τις σχετικές αποφάσεις, το υπουργείο Υγείας, έσπευσε με ανακοίνωση του, να δώσει κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες όπως αποδείχθηκε όμως, δεν ήταν αρκετές για να κατανοήσουν οι πολίτες πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιβάλλεται να χρησιμοποιούν την μάσκα τους σε ανοικτούς χώρους.
- «Το Υπουργείο λέει, αν αποδεδειγμένα, τρώω ή πίνω δεν φορώ τη μάσκα μου. Δηλαδή, αν περπατώ κρατώντας τον καφέ μου δικαιούμαι να μην την φορώ;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στον «Φ», πολίτης.
Η κατάσταση ήταν η ίδια σε όλες τις πόλεις, όπως ίδιες ήταν και οι απορίες των πολιτών. Οι περισσότεροι μάλιστα διερωτούνταν «τι νόημα έχει να περπατώ μόνος μου και να φορώ μάσκα».
Οι θαμώνες καφενείου στη Λεμεσό, για παράδειγμα, διερωτούνταν, απευθυνόμενοι στον «Φ», «αν επειδή δεν τρώνε αλλά παίζουν τάβλι», έπρεπε να χρησιμοποιούν μάσκα.
Στην Λάρνακα, ο κόσμος ρωτούσε τους αστυνομικούς, «ποιοι είναι οι νέοι κανόνες».
ε δύσκολη θέση και οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι εξ αυτών στον «Φ», «δεν γίνεται να φορά κάποιος τη μάσκα, να την βγάζει να πίνει λίγο καφέ και να την ξαναβάζει και κυρίως πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι, όταν σηκωθεί από το τραπέζι του και την παρέα του, για να χαιρετίσει κάποιο γνωστό του στο δρόμο, πρέπει να φορά τη μάσκα».
Επιστήμονες και λειτουργοί του υπ. Υγείας παρέπεμπαν στη λογική
Με την έναρξη των μεσημβρινών ενημερωτικών εκπομπών, οι επιστήμονες, κλήθηκαν να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, παρέπεμπαν στην «λογική», γεγονός που μάλλον δεν καθησύχασε τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι αργά το απόγευμα χθες, συνέχιζαν να ανησυχούν, ότι “λόγω μη ενημέρωσης, θα πληρώνουμε €300 πρόστιμο”.
«Το μέτρο για χρήση της μάσκας στους δημόσιους εξωτερικούς χώρους, έχει λογική εκεί που βρίσκονται πολλά άτομα και όχι όταν ο κόσμος περπατάει μόνος του», ανέφερε η καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά, προσθέτοντας πως «όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο πεζόδρομο και περπατά, τότε πρέπει να φορά τη μάσκα του. Όταν είναι μόνος του και περπατά στο δάσος ή σε ένα έρημο δρόμο, δεν θα την φορέσει. Είναι και θέμα λογικής».
Κάποια μέτρα, πρόσθεσε, «φαίνονται και είναι υπερβολικά, αλλά στόχος των υπερβολικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, είναι να ελαττωθούν οι επαφές και οι μετακινήσεις του κόσμου, με στόχο να επανέλθει η Κύπρος στην πρότερη επιδημιολογική της εικόνα».
Από πλευράς της η λειτουργός τύπου του υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου εξήγησε ότι «εάν ένα άτομο περπατά σε πολυσύχναστο χώρο ή δρόμο. Για παράδειγμα, στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, στη Μαρίνα της Λεμεσού ή στις Φοινικούδες στη Λάρνακα και έχει άλλα 1000 άτομα και περπατούν γύρω του, τότε πρέπει να φορά μάσκα. Εάν όμως κάποιος περπατά στο γραμμικό πάρκο και υπάρχουν άλλα 5-6 άτομα τα οποία επίσης περπατούν σε απόσταση από τον ίδιο, τότε δεν χρειάζεται η μάσκα».
Σε ό, τι αφορά τους χώρους εστίασης, η κ. Κυριάκου εξήγησε ό, τι, «πριν μπεις στο εστιατόριο φοράς τη μάσκα. Όταν βρίσκεσαι στο τραπέζι σου δεν την φοράς. Θα την ξαναφορέσεις όταν θα φύγεις».
«Είναι κάποια θέματα λογικής», είπε η κ. Κυριάκου, λέγοντας πως «αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος θα βγει από την πολυκατοικία ή το σπίτι του για να πετάξει τα σκουπίδια στο απέναντι πεζοδρόμιο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μάσκα».
Σύγχυση σε πολίτες και την Αστυνομία
Η ξαφνική ανακοίνωση για τη μάσκα που πρέπει από χθες να φέρουν οι πολίτες και σε ανοικτούς χώρους, έφερε σύγχυση στους πολίτες και κατ’ επέκταση και στην Αστυνομία.
Ιδιαίτερα για το ποιοι χώροι εξαιρούνται υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση με αποτέλεσμα εκεί που δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, η Αστυνομία δεν μοιράζει εξώδικα. Η σύγχυση εντάθηκε κυρίως για την άθληση σε ανοικτούς χώρους (πάρκα, πεζόδρομους κλπ) αλλά και κατά πόσον ένας που βγάζει τον σκύλο του περίπατο χρειάζεται ή όχι μάσκα. Ενώ η Αστυνομία ερμήνευσε το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας ότι όλοι χρειάζονται μάσκα πλην των εξαιρέσεων που προνοούνται μεταξύ των οποίων και χώροι άθλησης, από το υπ. Υγείας αναφέρθηκε ότι ένας που συνοδεύει το ζώο του για βόλτα μόνος του δεν χρειάζεται μάσκα.
Επειδή πρόκειται για καινούργιο μέτρο και κάθε καινούργιο εμπεριέχει και νέες πρόνοιες, η Αστυνομία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας για διευκρινήσεις.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, με αφορμή τα νέα μέτρα, ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες σε όλους τους αστυνομικούς διευθυντές όπως αρχίσουν από χθες το πρωί έλεγχοι από την Αστυνομία για τήρηση των νέων μέτρων και ειδικά για την χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Έμφαση θα δοθεί, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες όπου εκτός από το κλείσιμο των υποστατικών θα απαγορεύεται και η διακίνηση. Ωστόσο, τόνισε, οι έλεγχοι θα είναι παγκύπριοι για εφαρμογή των μέτρων. Για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των μέτρων, έγινε ανακατανομή του προσωπικού στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα τηρηθεί κατά γράμμα από την Αστυνομία ότι προβλέπεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι όποιος εντοπιστεί να παραβιάζει τα διατάγματα για τη χρήση της μάσκας θα τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ.
Mαριλένα Παναγή, Μιχάλης Χατζηβασίλης
https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1045743/chaos-pantoy-eferan-oi-maskes
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου