Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Οι 7 καλύτεροι συνδυασμοί τροφών που προλαμβάνουν την ανάπτυξη φλεγμονών
Φυλλώδη λαχανικά και ελαιόλαδο
Ποιος είπε ότι τα λιπαρά είναι εχθροί μας; Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός λαχανικών και μιας πηγής υγιεινών λιπαρών ενισχύει την απορρόφηση αντιοξειδωτικών, όπως της λουτεΐνης και της βήτα-καροτίνης. Η λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στα φυλλώδη λαχανικά, είναι γνωστό ότι μειώνει τις φλεγμονές στα μάτια, γι’ αυτό και βοηθά στην πρόληψη κατά νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει γενικά τις φλεγμονές σε μεγαλύτερους ενήλικες. Γι’ αυτό ρίξτε λίγο παρθένο ελαιόλαδο στην επόμενη σαλάτα σας.
Σπανάκι και βατόμουρα
Αυτός ο συνδυασμός είναι φυσικά καλύτερος σε ένα smoothie· ιδανικά καταναλώστε το πριν και μετά την άσκηση. Σε μια έρευνα, αθλητές που κατανάλωναν βατόμουρα κάθε μέρα για 6 εβδομάδες μείωσαν τη φλεγμονή που αναπτύσσεται μετά την άσκηση, ενώ σε μια άλλη μελέτη αποδείχτηκε ότι το σπανάκι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη ροή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το νιτρικό άλας που περιέχεται στο σπανάκι βοηθά τους μυς να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ τα βατόμουρα βοηθούν στη μείωση του πόνου μετά την άσκηση.
Φακές και λεμόνι
Αν είστε γυναίκα σε προεμμηνόπαυση, βρίσκεστε σε κίνδυνο να εμφανίσετε έλλειψη σιδήρου και αναιμία (δηλαδή να έχετε λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης σιδήρου). Αυτή η αντίδραση είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους απόκρισης. Γι’ αυτό, χρειάζεται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με εσπεριδοειδή που έχουν υψηλά ποσοστά καροτενοειδών και ασκορβικού οξέος, όπως το λεμόνι, καθώς με αυτό τον τρόπο διευκολύνετε την απορρόφηση του σιδήρου.
Γλυκοπατάτες και πιπέρι καγιέν
Πασπαλίζοντας πορτοκαλί τροφές όπως οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα με πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι, ενισχύετε την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ακμή, αλλά και στην βρογχοπνευμονική δυσπλασία. Άλλωστε, είναι ένας νόστιμος συνδυασμός.
Σταφύλια και σμέουρα
Και τα δύο είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά, τόσο το καλύτερο. Τα σμέουρα περιέχουν ελλαγικό οξύ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει την επίδραση της κουερσετίνης, που βρίσκουμε στα σταφύλια. Όταν συνδυάζονται, είναι αντιφλεγμονώδεις μηχανές. Επίσης, φαίνεται ερευνητικά ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του πνεύμονα.
Αμύγδαλα και κεφίρ
Προσθέστε μερικά κομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ κεφίρ για ένα υγιές έντερο. Όπως το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν παρέχει τόνους ευεργετικών βακτηρίων και προβιοτικών στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Για να αυξήσουμε αυτά τα καλά βακτήρια, συνδυάστε το κεφίρ με αμύγδαλα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν στη φλούδα τους δρουν ως προβιοτικό, θρέφοντας αυτά που βρίσκουμε στο κεφίρ. Τα καλά βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις χρόνιες εντερικές φλεγμονές (όπως τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα).
Σκόρδο, κρεμμύδι και καστανό ρύζι
Τα πρώτα δύο υλικά μας χαρίζουν κακοσμία του στόματος, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούν ιδανική προσθήκη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά από σιτάρι: Μαζί, μπορούν να τριπλασιάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (αθηροσκλήρωση, καρκδίνο, νευροεκφυλιστικές νόσοι και αυτοάνοσα) κατά 66%.
Πηγή:
www.prevention.com/food-nutrition/g20514837/7-food-pairings-that-fight-inflammation
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου