Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021
7 στρατηγικές για να μην επιτρέψουμε στο κινητό μας τηλέφωνο να κυριεύσει τη ζωή μας
Η προσοχή μας αποσπάται συνεχώς από πολλές πηγές – και το κινητό μας τηλέφωνο είναι προφανώς ο σημαντικότερος ένοχος. Αλλά υπάρχει τρόπος να το χρησιμοποιούμε χωρίς να κυριαρχεί στη ζωή μας. Ο ειδικός σε θέματα παραγωγικότητας Chris Bailey μοιράζεται τι λειτούργησε με εκείνον. Όταν ο νους μας θέλει να αντισταθεί ακόμα και λίγο σε μια εργασία, θα αναζητήσει νέα αντικείμενα, στα οποία να μπορέσει να στραφεί.
Και δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά – μέχρι εκεί που έχουμε βάλει το κινητό μας τηλέφωνο. Τα κινητά μας τηλέφωνα παρέχουν μια ατέλειωτη ροή μικρών, νόστιμων πληροφοριών που ο εγκέφαλός μας λατρεύει να καταναλώνει. Είναι εύκολο να μας ρουφήξουν, να εθιστούμε σε αυτές. Και οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε να μην νιώθουμε έτσι.
Γι’ αυτό και πέρυσι, άρχισα να διερευνώ τη σχέση μου με το κινητό μου τηλέφωνο σε βάθος, αναζητώντας μικρές συμπεριφορικές αλλαγές που θα μπορούσα να υιοθετήσω με σκοπό να το χρησιμοποιώ μόνο με σκοπό και όχι αυτοματοποιημένα. Οι παρακάτω 7 στρατηγικές αποδείχτηκαν χρήσιμες και απέτρεψαν το κινητό μου τηλέφωνο από το να κυριαρχήσει στο χρόνο και στην προσοχή μου.
7 στρατηγικές για να μην επιτρέψουμε στο κινητό μας τηλέφωνο να κυριεύσει τη ζωή μας
1η στρατηγική: Χρησιμοποιήστε την επιλογή πτήσης, ακόμα κι αν δεν πετάτε
Η επιλογή της πτήσης δεν υπάρχει μόνο για όταν ταξιδεύετε. Χρησιμοποιήστε τη όταν ασχολείστε με μια σημαντική εργασία ή όταν πίνετε έναν καφέ με κάποιον που εκτιμάτε ιδιαίτερα. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το να βάλετε απλά το κινητό σας στην τσέπη, γιατί σε αυτή την περίπτωση και πάλι θα το ακούτε να χτυπά, να δονείται όταν έρχονται ειδοποιήσεις και ένα μέρος του νου σας θα είναι εκεί.
2η στρατηγική: Ανταλλάξτε το κινητό σας με των φίλων σας
Αν και μπορείτε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας όταν είστε με την οικογένεια ή τους φίλους, υπάρχουν και φορές που χρειάζεται να το έχετε μαζί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δοκιμάστε να αλλάξετε το κινητό σας με εκείνο που έχουν οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλείτε.
Με αυτό τον τρόπο, αν χρειάζεται να ψάξετε κάτι, να κάνετε ένα τηλεφώνημα ή να στείλετε μια υπενθύμιση, θα έχετε μια διαθέσιμη συσκευή, αλλά δεν θα είναι η δική σας που μπορεί ευκολότερα να σας ρουφήξει και πάλι σε έναν κόσμο αποδιοργάνωσης. Κι αν υπάρξει κάποιο έκτακτο τηλεφώνημα στο δικό σας κινητό, φυσικά, ο φίλος και συνομιλητής σας θα σας ενημερώσει.
3η στρατηγική: Περιορίστε τους περισπασμούς σε μία και μόνο συσκευή
Είναι ένα πολύ εύκολο βήμα. Πρόσφατα αποφάσισα ότι το τάμπλετ μου θα έχει έναν και μόνο έναν σκοπό: θα περιέχει τους αγαπημένους μου περισπασμούς. Έτσι, αφαίρεσα όλες τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης από το κινητό μου και τις άφησα αποκλειστικά στο τάμπλετ, το οποίο αφήνω πάντα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Αυτός ο τρόπος μού επιτρέπει να συγκεντρώνομαι για περισσότερη ώρα, ακόμα κι όταν χρειάζομαι κοντά το κινητό μου.
4η στρατηγική: Μειώστε τις εφαρμογές σας
Εξετάστε το κινητό σας και διαγράψτε τις εφαρμογές εκείνες που σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο σας – ναι, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα νιώσετε αναζωογονημένοι. Επιπλέον, διαγράψτε τις εφαρμογές που έτσι κι αλλιώς έχετε και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αν για παράδειγμα έχετε ήδη το email σας στο τάμπλετ, δεν χρειάζεται να το έχετε και στο κινητό σας.
5η στρατηγική: Δημιουργήστε έναν φάκελο με χαρακτηριστικό τίτλο
Αν δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε όλες τις εφαρμογές που ρουφούν τον πολύτιμό σας χρόνο, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Περιορίστε τις σε έναν φάκελο με έναν χαρακτηριστικό τίτλο που θα σας επισημαίνει κάθε φορά που πάτε να μπείτε πόσο πολύ σας περισπούν την προσοχή. Γράψτε για παράδειγμα «σπατάλη χρόνου», «χάσιμο χρόνου» κλπ.
6η στρατηγική: Προσέξτε το «κενό»
Η συγκεκριμένη τεχνική χρειάζεται δύναμη θέλησης, αλλά δοκιμάστε να αντισταθείτε συνειδητά στην ανάγκη να αρπάξετε το κινητό σας τηλέφωνο όσο περιμένετε στην ουρά των ταμείων, όταν περπατάτε προς την καφετέρια ή όταν βρίσκεστε στο μπάνιο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα διαλείμματα για να σκεφτείτε ή να ξεκουράσετε το νου σας. Μην «καίτε» όλες αυτές τις πολύτιμες στιγμές.
7η στρατηγική: Επανεξετάστε αν όντως χρειάζεστε μια νέα συσκευή στη ζωή σας
Ο καθηγητής Clayton Christensen από την σχολή Οικονομικών του Harvard έχει αναπτύξει έναν χρήσιμο τρόπο αξιολόγησης της τεχνολογίας στη ζωή μας: να αναγνωρίζουμε για ποιες «εργασίες» «προσλαμβάνουμε» την κάθε μας συσκευή. Για παράδειγμα, προσλαμβάνουμε το κινητό μας τηλέφωνο για να είναι ξυπνητήρι, κάμερα, χρονόμετρο, GPS, κονσόλα παιχνιδιών, email, κασετόφωνο, ημερολόγιο, χάρτη και πολλά άλλα ακόμα.
Αλλά καθώς συσσωρεύουμε περισσότερες συσκευές, αυτές χάνουν τη χρησιμότητά τους. Πριν, λοιπόν, προσθέσετε μια νέα συσκευή στη ζωή σας, αναρωτηθείτε: Γιατί την χρειάζομαι, τι θέλω να κάνω με αυτή; Με αυτό τον τρόπο, θα αρχίζετε σταδιακά να χρησιμοποιείτε και τις υπάρχουσες συσκευές με συγκεκριμένο σκοπό και όχι αυτοματοποιημένα.
Chris Bailey
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου