Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική μας υγεία
Ο ψυχολογικός απολογισμός αυτής της κρίσης είναι και θα είναι δραματικός. Αυτή η διαπίστωση χρειάζεται να αφυπνίσει τόσο τους ειδικούς όσο και όλους εμάς. Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, είναι πιθανό να χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια για κάτι από τα παρακάτω.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική μας υγεία
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη ήταν πάντα μια συνηθισμένη ψυχική διαταραχή, αλλά αυτό που διαφέρει εδώ είναι η ένταση και ο αριθμός των ατόμων που φαίνεται να έχουν εμφανίσει τέτοια συμπτώματα. Το πρόβλημα εντείνεται από την απομόνωση, τη μοναξιά, την έλλειψη δραστηριοτήτων που υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνουν τους ανθρώπους λειτουργικούς. Η κατάθλιψη εντείνεται όσο οι μήνες περνούν και νιώθουμε ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Άγχος
Όλοι εμφανίζουμε άγχος σε κάποιο βαθμό υπό συνθήκες κανονικότητας, αλλά η πανδημία μας έχει κάνει να χάσουμε εντελώς τον έλεγχό που ίσως είχαμε πριν. Κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονη επίγνωση των σωματικών συμπτωμάτων, φοβούνται συχνά ότι έχουν κολλήσει τον ιό.
Κάποιοι άλλοι ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση. Και σχεδόν όλοι παλεύουν με την αβεβαιότητα που έχει φέρει μαζί της η πανδημία και κρύβεται παντού. Σε τέτοιες καταστάσεις, που η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ψάχνουμε συνεχώς στο περιβάλλον μας για απειλές και προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτές.
Πένθος
Ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού είναι υψηλός, αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια ανθρώπους βυθισμένους στο πένθος. Αυτό από μόνο του είναι συγκλονιστικό. Πενθούμε επίσης την απώλεια της ασφάλειας και της δομής. Και αν και η πανδημία θα υποχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που θα αφήσει πίσω της και αυτό έχει ήδη κοστίσει στην ψυχική μας υγεία.
Η απώλεια της εργασίας μας επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική μας κατάσταση, όπως και η πολιτισμική και πολιτική αστάθεια. Η αντιμετώπιση της απώλειας και του πένθους, είτε είναι αποτέλεσμα του χαμού ενός αγαπημένου ή του χαμού των ονείρων μας χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Τραύμα και πρώιμα σημάδια PTSD
Το τραύμα έρχεται σε πολλές μορφές – δεν χρειάζεται να έχουμε υπάρξει μάρτυρες ενός τρομακτικού γεγονότος για να νιώσουμε τις ψυχικές επιδράσεις του. Ο τρόμος των κρουσμάτων, η εργασιακή επισφάλεια, η απώλεια θέσεων εργασίας, η έκθεση στον ιό, όλα αυτά συνεισφέρουν στο χτίσιμο ενός τραύματος. Και φυσικά, όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή ή έχουν προσωπική εμπειρία με τον κορονοϊό έρχονται αντιμέτωποι με το τραύμα.
Πανικός και αγοραφοβία
Ακούμε καθημερινά πόσο επικίνδυνο είναι να βρισκόμαστε κοντά σε άλλους και μας παρακινούν να απομονωνόμαστε όσο μπορούμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η χρόνια αποφυγή των άλλων και του εξωτερικού χώρου έχει πυροδοτήσει μια τάση φοβίας, της αγοραφοβίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγουμε συνεχώς να βρεθούμε ακόμα και τυχαία ανάμεσα σε άλλους εξαιτίας της πανδημίας. Έχουμε περάσει τον τελευταίο χρόνο μαθαίνοντας τον εγκέφαλό μας ότι ο κόσμος και οι άλλοι δεν είναι ασφαλείς.
Κατάχρηση ουσιών και διατροφικές διαταραχές
Η χρήση ουσιών έχει αυξηθεί επειδή ο κόσμος συχνά στρέφεται σε γρήγορους, άμεσους τρόπους διαχείρισης όλων αυτών των δύσκολων συναισθημάτων και της τηλεργασίας. Η ίδια απόλαυση που λαμβάνεται από τη χρήση ουσιών μπορεί επίσης να αποδοθεί και σε συμπεριφορές υπερφαγίας.
Από την άλλη μεριά, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ακραίου περιορισμού της πρόσληψης τροφής, καθώς κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι αφού ο κόσμος είναι εκτός του ελέγχου τους, πρέπει εκείνοι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτό έστω στο σώμα τους.
Τι να έχουμε υπόψη μας αν η ψυχική μας υγεία έχει επιβαρυνθεί
Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι τους ακούμε, τους βλέπουμε και τους κατανοούμε. Δεν είναι μόνοι τους. Οι ειδικοί συστήνουν ότι αν δυσκολευόμαστε, να βρούμε έναν έμπιστο άνθρωπο και να μιλήσουμε. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ψυχολόγος, ένας φίλος, ένας συνάδελφος, ένας συγγενής ή μια γραμμή στήριξης.
Όσο για το διαδίκτυο, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι διαβάζουμε και παρακολουθούμε όλα όσα είναι ωφέλιμα για την ψυχική μας υγεία. Φιλτράρετε τις ειδήσεις. Ναι, μπορεί να είναι σημαντικό να μαθαίνετε την επικαιρότητα, αλλά περιοριστείτε στα 10 λεπτά την ημέρα και την υπόλοιπη γεμίστε τη με πιο θετικές πληροφορίες.
Τέλος, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό που βιώνουμε είναι μια φυσιολογική απόκριση σε μια εντελώς αφύσικη κατάσταση. Και αν και δεν υπάρχει ένα έτοιμο θεραπευτικό πλάνο για όλους εκεί έξω, μπορούμε να βρούμε πληροφορίες και ιδέες από επαγγελματίες και ειδικούς στο διαδίκτυο, οι οποίες πιθανώς να μας βοηθήσουν. Αν δυσκολεύεστε πολύ και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά σας, αναζητήστε άμεση βοήθεια.
Πηγή:
www.huffpost.com/entry/common-ways-covid-pandemic-affected-mental-health
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου