Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται συνεχείς έρευνες για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον των μεταλλαγμένων τροφίμων, εντούτοις τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
Πολλές από τις ανησυχίες και προβληματισμούς που υπάρχουν σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων ισχύουν και για τα κανονικά τρόφιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε σήμερα να θεωρήσουμε ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι τελεσίδικα απαλλαγμένα οποιονδήποτε κινδύνων.
Αντίθετα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας και το περιβάλλον, προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες έρευνες. Δεν έχουμε σήμερα μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η πολύχρονη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι χωρίς περισσότερους κινδύνους από τα συνηθισμένα τρόφιμα.
Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από μια νέα βαρυσήμαντη έκθεση της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρικής (British Medical Association). Η έκθεση του επίσημου Βρετανικού ιατρικού σώματος, ενισχύει μια άλλη έρευνα που έγινε από το Royal Society της Μεγάλης Βρετανίας που δημοσιεύτηκε το 2002. Η έρευνα αυτή είχε δείξει ότι ο κίνδυνος μεταφοράς μεταλλαγμένου DNA από τα τροποποιημένα τρόφιμα στον άνθρωπο είναι αμελητέος.
Πρέπει να επαναλάβουμε ότι και τα δύο επίσημα επιστημονικά και ιατρικά σώματα που εξέδωσαν τα πορίσματα των ερευνών τους για το ζήτημα, τονίζουν ότι η επαγρύπνηση και οι έρευνες για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων πρέπει να είναι συνεχής. |
Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με μεταλλαγμένα προϊόντα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια. Το 1995 οι εν λόγω εκτάσεις ήταν μόνο 5 εκατομμύρια στρέμματα. Σήμερα ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια στρέμματα.
Είναι γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν την αντιμετώπιση της απειλής της πείνας και του υποσιτισμού. Χρειάζονται όμως δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων σε πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και ιατρικό επίπεδο.
Η Βρετανική Εταιρεία Ιατρικής επισημαίνει ότι υπάρχουν τομείς σχετικοί με την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων στους οποίους χρειάζονται οπωσδήποτε περαιτέρω έρευνες. Μερικοί από τους τομείς αυτούς είναι:
|
Κάθε νέα τεχνολογία όπως η γενετική τροποποίηση των τροφίμων μπορεί να συνοδεύεται από ευεργετικές επιδράσεις αλλά μπορεί να έχει και κινδύνους.
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν πολλά, οι κίνδυνοι τους που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την υγεία είναι ελάχιστοι, η εξάπλωση της χρήσης τους είναι ραγδαία αλλά επιβάλλονται δικλείδες ασφαλείας σε πολλούς τομείς και επαγρύπνηση δια μέσου συνεχών ερευνών για πιθανούς κινδύνους. πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου