Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ


  Η αλόγιστη χρήση της, έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος
Από την αρχή της νέας χρονιάς παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ' ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.
Για να περιοριστεί λοιπόν η «μάστιγα» της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με το ΕΟΑΝ, και κατόπιν σχετικού νομοσχεδίου που συνέταξε το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης». Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
http://www.avgi.gr/article/10810/8590320/telos-e-dorean-diathese-plastikes-sakoulas-sta-souper-market

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Αντιβιοτικά βότανα: Η χρησιμότητα και τα οφέλη τους


Στην ιατρική, τα “αντιβιοτικά” ορίζονται ως “ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια”. Έχουν λοιπόν αντιμικροβιακή δράση, είτε εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων, είτε, αν είναι ευρέως φάσματος, εναντίον πολλών μικροβίων. Τα αντιβιοτικά φάρμακα παρασκευάζονται εργαστηριακά και υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες, για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
Συχνά σώζουν ζωές, μιας και ορισμένες λοιμώξεις, όπως οι μηνιγγίτιδα, η λέπρα, ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αντιμετωπίζονται εγκαίρως μόνο με ισχυρά αντιβιοτικά. Επειδή ο όρος έχει δημιουργηθεί για τις συγκεκριμένες οικογένειες φαρμάκων, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε επίσημα με την ίδια έννοια για βότανα, παρότι υπάρχουν πολλά βότανα με αντιμικροβιακή δράση, που μάλιστα καταπολεμούν κάποια μικρόβια που αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, όπως ορισμένες μορφές σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου ή το ελικοβακτήριο του πυλωρού.Σε κάποιες παθήσεις λοιπόν, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Είναι όμως όσο συχνά τα χρησιμοποιούμε σήμερα; Συχνά τα αντιβιοτικά χορηγούνται προληπτικά, με την υποψία κρυολογήματος και χωρίς συνταγή ιατρού. Με τη συχνή χρήση, οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί αναπτύσσουν αντοχή σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά και γίνονται πιο ισχυροί. Έτσι χρειαζόμαστε όλο και ισχυρότερα φάρμακα στα οποία τα μικρόβια να μην είναι ανθεκτικά. Επίσης τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ιώσεις, αλλά προστατεύουν από μικρόβια που αναπτύσσονται σε φλεγμονές.Γιατί κάποια βότανα είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση απλών λοιμώξεων όταν δεν είναι υποχρεωτική η αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα; Επειδή πολλά κοινά ελληνικά αλλά και ξένα φυτά, έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και γενικά αντισηπτική δράση. Οι χημικές ενώσεις των φυτών είναι πολυσύνθετες. Όταν ένα φυτό χορηγείται φαρμακευτικά, η δράση του δεν απομονώνεται εύκολα σε ένα συστατικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια, κατά κάποιο τρόπο να “μπερδεύονται” και να μην έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν αντοχή σε συγκεκριμένη ουσία. Έτσι καταπολεμούνται χωρίς να εξελίσσονται.
Επίσης μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ποικιλία απλών βοτάνων, με πολλαπλές ισχυρές δράσεις, και να αποφύγει τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες. Χρειάζεται βέβαια να προσέξει ότι τα βότανα δεν αλληλεπιδρούν με φάρμακα που τυχόν ήδη παίρνει ή ότι δεν αντενδείκνυνται για την ιδιαίτερη περίστασή του.Με ποιο τρόπο λειτουργούν τα βότανα; Στην πιθανότητα λοίμωξης τα βότανα μπορεί να χρησιμοποιηθούν, όπου κρίνεται ιδανικό, εναλλακτικά ή συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής. Βοηθούν να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη με ποικίλους τρόπους. Κατ’ αρχήν μπορούν να χρησιμοποιηθούν βότανα για την αντιμικροβιακή και αντισηπτική τους δράση.Τα περισσότερα αρωματικά φυτά, με ισχυρά αντισηπτικά αιθέρια έλαια έχουν αυτή τη δράση. Μερικά παραδείγματα είναι το σκόρδο, το θυμάρι, η μέντα, το τεϊόδεντρο, η Αχίλλεια, η Αρτεμισία, το μύρο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το γαρύφαλλο, ο ευκάλυπτος και το φασκόμηλο. Επίσης άλλα αντιμικροβιακά φυτά μπορεί να περιέχουν τανίνες ή άλλα συστατικά, όπως ο φλοιός της ιτιάς, ο φλοιός της βελανιδιάς, η ρίζα της Βαπτίσιας (άγριο λουλάκι), η Ύδραστις. Η λίστα είναι τεράστια, και κάθε τόπος έχει τα δικά του φυτά.
Τα φυτά έχουν πολλαπλές δράσεις, και πέρα από αντιμικροβιακά μπορεί να λειτουργούν παράλληλα ως αντικαταρροϊκά, αντιϊικά, αντισπασμωδικά, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, τονωτικά του λεμφικού συστήματος ή του κυκλοφορικού συστήματος, αποτοξινωτικά, καθαρτικά, επουλωτικά, μαλακτικά.Επίσης κάποια βότανα μπορεί να δρουν ειδικά σε συγκεκριμένα συστήματα, όπως το σκόρδο στο κυκλοφορικό και στο αναπνευστικό -το θυμάρι, η Ινούλα, το μάραθο, το μύρο και η Βαπτίσια, η γλυκόριζα ειδικά στο αναπνευστικό- το μύρο, το σκόρδο, η κανέλα, η Αψιθιά, η Ύδραστις, τα εσπεριδοειδή και η Αχίλλεια, -ειδικά στο πεπτικό- ο Κέδρος, η Μπαρόσμα, η Αχίλλεια, -ειδικά στο ουροποιητικό.
Συνδυαστικά με φάρμακο, αυτό που βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη είναι ένα καθαρό περιβάλλον που δεν ενισχύει την αναπαραγωγή μικροβίων (απλή διατροφή χωρίς ζάχαρη, καφέ, κάπνισμα), ο πυρετός (για μικρό διάστημα η υψηλή θερμοκρασία, σκοτώνει μικρόβια και ιούς), η αποτοξίνωση (φρέσκα φρούτα και λαχανικά- χυμός λάχανου ειδικά για βρογχίτιδες και για το έλκος στομάχου- και αποτοξινωτικά βότανα) και η ξεκούραση. Τα βότανα χρειάζεται να χορηγούνται σε ισχυρή, θεραπευτική, αλλά ασφαλή δόση, για να έχουν αρκετά δραστικά συστατικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, πάντα με προσοχή.
Τέλος, ας θυμόμαστε ότι υπάρχουν σύγχρονα και επικίνδυνα μικρόβια, που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, και ότι ένας οργανισμός με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα προστατευτεί ευκολότερα. Η καθημερινή φροντίδα του σώματος και η εσωτερική γαλήνη, ευνοούν την άμυνα του οργανισμού. Προστατέψετε από πριν τον εαυτό σας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, πίνοντας βότανα και τρώγοντας σκόρδα ή κρεμμύδια και χόρτα!
Κωνσταντίνα Λίτσα
(Βοτανοθεραπεύτρια / BSc Honours Herbal Medicine- constantinalitsa@gmail.com)
Πηγή: Κορινθιακή εφημερίδα «Μήτιδα»
Photo: Author/Depositphotos

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

«Το 95% των ασθενειών εξαφανίζονται με την Πυθαγόρεια Διατροφή»





Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής
Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».
Διαβάστε: Ιπποκράτειος αντικαρκινική άμυνα Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!



Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.


Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.


Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.


Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.



Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.


Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.




Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.


Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.



Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.


Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

http://pythagoreia-diatrofh.blogspot.com/
www.awakengr.com/