Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τρομο-σενάρια από τον Γκειτς : Σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν σε μόλις έξι μήνες αν…!

Posted on


“Εάν μια θανατηφόρα πανδημία συγκρίσιμη με την εστία της γρίπης του 1918 φθάσει στις ΗΠΑ στο σχετικά κοντινό μέλλον, η αμερικανική κυβέρνηση θα ήταν αδύναμη να την σταματήσει. Και κατά πάσα πιθανότητα, εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι, εκατομμύρια – Αμερικανών θα πεθάνουν”. Αυτό είναι το μήνυμα από μια συνέντευξη της Washington Post με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, στην οποία έθιξε πολλά ίδια θέματα από μια ομιλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή ενώπιον της Ιατρικής Εταιρείας της Μασαχουσέτης.Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία για τη «σημαντική πιθανότητα μιας μεγάλης και θανατηφόρου πανδημίας».
Ο Gates συζήτησε τις προσπάθειές του να πείσει τη διοίκηση Trump να αφιερώσει περισσότερη χρηματοδότηση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής ή βιολογικής επίθεσης.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δισεκατομμυριούχος επιβεβαίωσε ότι είχε θέσει το θέμα της ετοιμότητας για πανδημία στον Αμερικανό Πρόεδρο και ότι προσπάθησε να τον πείσει.Σύμφωνα με τον Gates, ο Trump του είπε να θέσει τα θέματα αυτά σε στελέχη του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.Το Ίδρυμα Gates επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία, και έχει στρέψει την προσοχή του τα τελευταία χρόνια στη διεθνή συνειδητοποίηση και προετοιμασία της πανδημίας. Βεβαίως, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι ο αναπτυγμένος κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για να νικήσει μια τέτοια απειλή.Ο Γκέιτς και η σύζυγός του, Μελίντα, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι μια πανδημία είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την ανθρωπότητα. Οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός, επειδή νέες παθογόνες απειλές εμφανίζονται συνεχώς .Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια πανδημία ή μια απειλή βιοτρομοκρατίας. Η εκτεταμένη γραφειοκρατία της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ευκίνητη για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις που ξαφνικά μετατρέπουν έναν ιό της γρίπης σε ένα ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος, όπως η γρίπη του 1918 οδήγησε στο θάνατο περίπου 50 εκατομμυρίων έως 100 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
Ακόμη και η σκληρή εποχική γρίπη του χειμώνα ήταν αρκετή για να συντρίψει μερικά νοσοκομεία, αναγκάζοντάς τα να προβούν σε έκτακτα μέτρα έξω από τις αίθουσες επειγόντων περιστατικών για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών.Εάν ένα εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο παθογόνο στέλεχος όπως η γρίπη του 1918 επρόκειτο να χτυπήσει σήμερα, σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν σε μόλις έξι μήνες, σημειώνει ο Gates επικαλούμενος μια προσομοίωση από το Ινστιτούτο για τη Μοντελοποίηση Νόσων.Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Gates: το έθνος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων – συμπεριλαμβανομένου ενός «καθολικού» εμβολίου γρίπης – και άλλων θεραπειών καθώς και νέων διαγνωστικών δυνατοτήτων για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν μια πανδημία πριν να εξαπλωθεί, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft.Όμως, τα εμβόλια, σημείωσε, χρειάζονται χρόνο για έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία προστατευτικής ανοσίας.«Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε σε άλλες προσεγγίσεις, όπως τα αντιιικά φάρμακα και τις θεραπείες αντισωμάτων που μπορούν να αποθηκευτούν ή να κατασκευαστούν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση των πανδημικών ασθενειών ή να θεραπεύσουν τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί», ανέφερε στην ομιλία του.
Μεταξύ των προόδων αυτών είναι ένα νέο αντιϊκό της γρίπης που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία για το οποίο ο Γκέιτς δήλωσε ότι «σταματάει τον ιό στα ίχνη του» εμποδίζοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί.Μίλησε για ένα διαγνωστικό τεστ που εκμεταλλεύεται την ισχυρή τεχνολογία γενετικής μηχανικής γνωστή ως CRISPR και έχει τη δυνατότητα χρήσης πεδίου για να ελέγξει το αίμα, το σάλιο ή τα ούρα του ασθενούς για την απόδειξη πολλαπλών παθογόνων παραγόντων.
Η δοκιμή αυτή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσδιορίσει εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό Zika ή τον ιό του δαγκείου πυρετού, που έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Αλλά ακόμα και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι άχρηστες χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξή τους, υποστηρίζει ο Gates
Ενώ το αίσθημα επείγουσας ανάγκης του Gates είναι αξιοσημείωτο, άλλοι εμπειρογνώμονες μιλώντας σχετικά με την πιθανότητα μιας παγκόσμιας πανδημίας στο σχετικά κοντινό μέλλον, κάνουν τν Gates να μοιάζει….αισιόδοξος .«Γνωρίζουμε ότι έρχεται, αλλά δεν έχουμε κανένα τρόπο να το σταματήσουμε», δήλωσε ο Sylvie Brand ειδικός της μολυσματικής νόσου του WHO.
crashonline.gr

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Το έγκλημα της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας

Κόσμος



Το ανθρώπινο είδος έχει προκαλέσει ανά τους αιώνες τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, γεγονός που τα τελευταία μόλις χρόνια φαίνεται να απασχολεί μια περιορισμένη μερίδα πολιτών, που μάχονται για τον περιορισμό τους. Για πολλούς, η καταστροφή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και η καταστροφή των τροπικών δασών. Αυτό όμως που παραγνωρίζεται είναι η προβληματική αντιμετώπιση του ζωικού βασιλείου.
Η παρεμβατικότητα του ανθρώπου στη φύση μας γυρνά πίσω κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αφού οι πρόγονοί μας, από την εποχή του λίθου κιόλας, ήταν ήδη υπεύθυνοι για μια σειρά οικολογικών καταστροφών. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Ωκεανία, περίπου 45.000 χρόνια πριν, οδήγησαν γρήγορα στην εξαφάνιση το 90% των μεγάλων ζώων που κατοικούσαν την ήπειρο. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική επίδραση που είχε ο Homo sapiens στο οικοσύστημα του πλανήτη και φυσικά δεν θα ήταν η τελευταία.
Περίπου 15.000 χρόνια πριν, το ανθρώπινο γένος θα έφτανε και στην Αμερική, συμβάλλοντας στην εξαφάνιση περίπου του 75% των μεγάλων θηλαστικών της. Πολλά άλλα είδη θα εξαφανίζονταν ταυτόχρονα και από την Αφρική, από την Ευρασία και από πληθώρα νησιών γύρω από τις ακτές τους. Συνολικά, μάλιστα, ο Homo sapiens οδήγησε στην εξαφάνιση περίπου το 50% όλων των μεγάλων χερσαίων θηλαστικών του πλανήτη, πριν καν προλάβει να καλλιεργήσει το πρώτο κομμάτι γης, να δημιουργήσει εργαλεία ή να ανακαλύψει τη γραφή.
Το επόμενο σημαντικό ορόσημο στη σχέση των ανθρώπων και των ζώων ήταν η γεωργική επανάσταση, η διαδικασία κατά την οποία δηλαδή ο άνθρωπος μετατράπηκε από νομαδικός κυνηγός σε γεωργό που κατοικεί σε μόνιμους οικισμούς. Η νέα αυτή συνθήκη περιλάμβανε την εμφάνιση των οικόσιτων ζώων. Αρχικά, η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν μικρής σημασίας, καθώς οι άνθρωποι κατάφεραν τότε να εξημερώσουν λιγότερα από 20 είδη θηλαστικών και πτηνών, σε σύγκριση με τα αμέτρητα είδη που παρέμεναν «άγρια». Ωστόσο, με το πέρασμα των αιώνων, τα οικόσιτα ζώα έγιναν ο κανόνας. Σήμερα, περισσότερα από το 90% των μεγάλων ζώων του πλανήτη είναι εξημερωμένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κοτόπουλο. Πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, το κοτόπουλο ήταν ένα σπάνιο πτηνό που εντοπιζόταν αποκλειστικά σε περιοχές της Νότιας Ασίας και σε περιορισμένο αριθμό. Σήμερα, δισεκατομμύρια κοτόπουλα υπάρχουν και εκτρέφονται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής. Το εξημερωμένο κοτόπουλο είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πτηνό στην ιστορία του πλανήτη, μαζί με τις αγελάδες και τους χοίρους, ο αριθμός τω οποίων είναι επίσης τεράστιος.Τα εξημερωμένα είδη όπως τα κοτόπουλα πλήρωσαν όμως την εξημέρωσή τους με δεινά άνευ προηγουμένου, εξαιτίας φυσικά των ανθρώπων. Κι αυτό καθώς η αγροτική επανάσταση δημιούργησε εντελώς νέα είδη βασανισμού για τα ζώα, που επιδεινώθηκαν μάλιστα με το πέρασμα των γενεών.
Με μια πρώτη ματιά, τα εξημερωμένα ζώα μπορεί να φαίνονται πιο τυχερά από τους άγριους συγγενείς και τους προγόνους τους. Τα άγρια βουβάλια, για παράδειγμα, περνούν το χρόνο τους αναζητώντας φαγητό, νερό και καταφύγιο, ενώ απειλούνται συνεχώς από λιοντάρια, παράσιτα, πλημμύρες και ξηρασίες. Τα οικόσιτα βοοειδή, αντίθετα, απολαμβάνουν φροντίδα και προστασία από τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι παρέχουν στις αγελάδες και τα μοσχάρια τροφή, νερό και στέγη, αντιμετωπίζουν τις ασθένειές τους και τα προστατεύουν από αρπακτικά και φυσικές καταστροφές. Αργά ή γρήγορα όμως, αυτά οδηγούνται στο σφαγείο.
Αυτό που καθιστά την εκτεταμένη ύπαρξη εξημερωμένων αγροτικών ζώων ιδιαίτερα προβληματική, δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνουν, αλλά κυρίως το πως αυτά ζουν. Δύο ανταγωνιστικοί παράγοντες έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών ζώων: αφενός, οι άνθρωποι επιθυμούν το κρέας, το γάλα, τα αυγά, το δέρμα και τη μυϊκή δύναμη των ζώων. Από την άλλη, οι άνθρωποι πρέπει να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και αναπαραγωγή των ζώων εκτροφής. Θεωρητικά, αυτό θα έπρεπε να προστατεύει τα ζώα από την ακραία μεταχείριση και τη σκληρότητα απέναντί τους.Εάν ένας αγρότης αρμέξει μια αγελάδα χωρίς να της παρέχει την απαραίτητη τροφή και νερό, η παραγωγή γάλακτος θα εξασθενίσει και η ίδια η αγελάδα θα πεθάνει γρήγορα. Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ταλαιπωρία στα ζώα με άλλους τρόπους, ακόμη και όταν φροντίζουν για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της αναπαραγωγής τους.
Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι τα εξημερωμένα ζώα έχουν κληρονομήσει από τους άγριους προγόνους τους πολλές φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές, ανάγκες που θεωρούνται περιττές στα σύγχρονα αγροκτήματα. Οι γεωργοί αγνοούν συνήθως αυτές τις ανάγκες χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες των πράξεών τους. Έτσι, κλειδώνουν τα ζώα σε μικροσκοπικά κλουβιά, ακρωτηριάζουν τα κέρατα και τις ουρές τους, απομακρύνουν τις μητέρες από τα μικρά τους και εκτρέφουν επιλεκτικά υβρίδια. Τα ζώα υποφέρουν πολύ, όμως επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται.
Είναι αλήθεια ότι όλα τα ένστικτα και οι έμφυτες τάσεις εξελίχθηκαν για να ικανοποιήσουν τις εξελικτικές πιέσεις της επιβίωσης και της αναπαραγωγής. Όταν αυτές εξαφανίζονται, ωστόσο, τα ένστικτα που είχαν διαμορφωθεί δεν εξαφανίζονται κι αυτά αμέσως. Ακόμη και αν δεν είναι πλέον χρήσιμα για την επιβίωση και την αναπαραγωγή, συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις υποκειμενικές εμπειρίες του ζώου. Οι φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των σημερινών αγελάδων, σκύλων και ανθρώπων δεν αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά τις εξελικτικές πιέσεις που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί τους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα, οι σύγχρονοι άνθρωποι αγαπούν τα γλυκά, λόγω του ότι όταν οι πρόγονοί μας από την εποχή του λίθου έβρισκαν γλυκά, ώριμα φρούτα, το πιο λογικό που είχαν να κάνουν ήταν να τα καταναλώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μην χαλάσουν.
Ακριβώς η ίδια εξελικτική λογική διαμορφώνει τη ζωή των αγελάδων και των μόσχων στις βιομηχανοποιημένες φάρμες. Τα αρχαία άγρια βοοειδή ήταν κοινωνικά ζώα. Προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, έπρεπε να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά. Όπως όλα τα κοινωνικά θηλαστικά, τα άγρια βοοειδή απέκτησαν τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού. Τα κουτάβια, τα γατάκια, τα μοσχάρια και τα παιδιά αγαπούν όλα να παίζουν, γιατί η εξέλιξη τους δημιούργησε αυτή την παρόρμηση. Στην άγρια φύση, έπρεπε να παίζουν. Εάν δεν το έκαναν, δεν θα μάθαιναν τις κοινωνικές δεξιότητες ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους.
Εάν ένα γατάκι ή μοσχάρι γεννιόταν με κάποια σπάνια μετάλλαξη που τους καθιστούσε αδιάφορο το να παίζουν, ήταν απίθανο να επιβιώσουν ή να αναπαραχθούν, ενώ ούτε οι πρόγονοί τους θα υπήρχαν αν δεν είχαν αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες. Ομοίως, η εξέλιξη που έχει εγγραφεί σε κουτάβια, γατάκια, μοσχάρια και παιδιά είναι μια έντονη επιθυμία δέσμευσης με τις μητέρες τους. Μια πιθανή μετάλλαξη που θα αποδυνάμωνε τον δεσμό μητέρας-βρέφους θα ήταν μια «θανατική ποινή» για αυτά.
Τι συμβαίνει λοιπόν όταν οι αγρότες παίρνουν ένα νεαρό μοσχάρι, το χωρίζουν από τη μητέρα του, το κλειδώνουν σε ένα μικρό κλουβί, το εμβολιάζουν, του παρέχουν φαγητό και νερό και, όταν είναι αρκετά μεγάλο, το γονιμοποιούν τεχνητά; Αντικειμενικά, αυτός ο μόσχος δεν χρειάζεται πλέον ούτε μητρική δέσμευση, ούτε άλλα ζώα δίπλα του για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Όλες οι ανάγκες του φροντίζονται από τους ανθρώπους. Αλλά από μια υποκειμενική προοπτική, ο μόσχος αυτός εξακολουθεί να αισθάνεται μια έντονη επιθυμία να βρίσκεται με τη μητέρα του και να παίξει με άλλα μοσχάρια. Αν αυτές οι προτροπές δεν εκπληρωθούν, το ζώο υποφέρει.
Αυτό είναι το βασικό μάθημα της εξελικτικής ψυχολογίας, μια ανάγκη που διαμορφώθηκε χιλιάδες γενιές πριν να εξακολουθήσει να γίνεται αισθητή, ακόμα κι αν δεν είναι πλέον απαραίτητη για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Η αγροτική επανάσταση έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την επιβίωση και την αναπαραγωγή των κατοικίδιων ζώων, αγνοώντας τις υποκειμενικές ανάγκες τους. Ως εκ τούτου, τα οικόσιτα ζώα είναι συλλογικά τα πιο τυχερά ζώα στον κόσμο και ταυτόχρονα τα πιο δυστυχισμένα ζώα που υπήρξαν ποτέ.
Η κατάσταση έχει μόνο επιδεινωθεί τους τελευταίους αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η παραδοσιακή κτηνοτροφία έδωσε τη θέση της στη βιομηχανική. Σε παραδοσιακές κοινωνίες όπως η αρχαία Αίγυπτος, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή η μεσαιωνική Κίνα, οι πολίτες διέθεταν πολύ περιορισμένη γνώση πάνω στην επιστήμη της βιοχημείας, της γενετικής, της ζωολογίας και της επιδημιολογίας. Κατά συνέπεια, οι δυνάμεις τους στη χειραγώγηση των ζώων ήταν περιορισμένες. Στα μεσαιωνικά χωριά, τα κοτόπουλα έτρεχαν ελεύθερα ανάμεσα στα σπίτια και έχτιζαν φωλιές στον κοντινό αχυρώνα. Εάν ένας φιλόδοξος αγρότης προσπαθούσε να κλειδώσει 1.000 κοτόπουλα μέσα σε ένα συνωστισμένο κοτέτσι, πιθανώς θα προκαλούσε μια θανατηφόρα επιδημία γρίπης των πτηνών.
Όμως η σύγχρονη επιστήμη αποκρυπτογράφησε τα μυστικά των πτηνών, των ιών και των αντιβιοτικών, και οι άνθρωποι πλέον μπορούν να εξαναγκάζουν τα ζώα σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης. Με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των φαρμάκων, των ορμονών, των φυτοφαρμάκων, των κεντρικών συστημάτων κλιματισμού και των αυτόματων τροφοδοτών, είναι πλέον δυνατή η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων κοτόπουλων σε μικροσκοπικούς χώρους και η παραγωγή κρέατος και αυγών με πρωτοφανή απόδοση.
Η τύχη των ζώων σε τέτοιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά ηθικά ζητήματα της εποχής μας. Σήμερα, τα περισσότερα μεγάλα ζώα ζουν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και όχι ελεύθερα στη φύση. Το 2009, στην Ευρώπη υπήρχαν 1.6 δισεκατομμύρια άγρια πτηνά. Την ίδια χρονιά, η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος και αυγών εκμεταλλευόταν 1.9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα. Συνολικά, τα οικόσιτα ζώα του κόσμου ζυγίζουν περίπου 700 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τους 300 εκατομμύρια τόνους που αντιστοιχούν στον άνθρωπο και τους λιγότερους από 100 εκατομμύρια τόνους που αντιστοιχούν στα μεγάλα, άγρια ζώα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μοίρα των ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες δεν είναι ένα παράπλευρο ηθικό ζήτημα. Πρόκειται για την πλειοψηφία των πλασμάτων της Γης: δεκάδες δισεκατομμύρια ζώα, καθένα με ένα πολύπλοκο κόσμο αισθήσεων και συναισθημάτων, που ζουν όμως και πεθαίνουν σε μια αέναη γραμμή παραγωγής. Πριν από σαράντα χρόνια, ο φιλόσοφος Peter Singer δημοσίευσε το βιβλίο «Απελευθέρωση των ζώων», το οποίο επιχείρησε να διαφωτίσει τους ανθρώπους πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος ισχυριζόταν τότε ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερο πόνο και δυστυχία απ' ό, τι όλοι οι πόλεμοι στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η επιστημονική μελέτη των ζώων έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή την τραγωδία εις βάρος τους. Η επιστημονική κοινότητα έχει χρησιμοποιήσει τις αυξανόμενες γνώσεις της για τα ζώα, κυρίως για να τα χειραγωγήσει πιο αποτελεσματικά στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ταυτόχρονα ότι τα ζώα είναι όντα που διαθέτουν αισθήματα, περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις και περίπλοκα ψυχολογικά πρότυπα. Μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνα όσο ο άνθρωπος, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουν τον πόνο, το φόβο και τη μοναξιά. Επίσης υποφέρουν, αλλά και νιώθουν ευτυχία.
Είναι καιρός να λάβουμε υπόψη μας αυτά τα επιστημονικά ευρήματα, διότι, καθώς η ανθρώπινη δύναμη παρέμβασης συνεχίζει να αυξάνεται, μεγαλώνει και η ικανότητά μας να βλάπτουμε ή να ωφελούμε τα άλλα ζώα. Για 4 δις χρόνια, η ζωή στη Γη διέπεται από τη φυσική επιλογή. Τώρα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τον ανθρώπινο «έξυπνο» σχεδιασμό. Η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αναμορφώσουν τα έμβια όντα με ριζοσπαστικούς νέους τρόπους, που θα επαναπροσδιορίσουν το ίδιο το νόημα της ζωής. Όταν η ανθρωπότητα φτάσει στο σχεδιασμό αυτού του θαυμαστού νέου κόσμου, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ευημερία όλων των όντων και όχι μόνο των ανθρώπινων.


Πηγή: tvxs.gr

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Τι θα ισχύει με τα καλαμάκια στα ποτά στην Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην Ελλάδα με τα πλαστικά καλαμάκια. Όπως είναι γνωστό τη μάχη κατά του πλαστικού θέλει να ξεκινήσει η βρετανική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου και πιο συγκεκριμένα στα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέ και τις πλαστικές μπατονέτες. Όλα αυτά στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των απορριμμάτων αυτού του υλικού που είναι παράγωγο του πετρελαίου.«Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη» καθώς απειλείται ιδιαίτερα η θαλάσσια πανίδα.Posted on

Στην Ελλάδα οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) ανακοίνωσαν σήμερα δεσμεύονται να καταργήσουν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών.Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης των εταιρειών-μελών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.) ανακοινώνει ότι τα μέλη της παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.
Όπως αναφέρεται από την ΕΝΕΑΠ:
«Αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών.
Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, καλούμε τους καταναλωτές όταν παραγγέλνουν ποτό να διευκρινίζουν: “Όχι καλαμάκι, παρακαλώ”, και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
newsbeast.gr

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Έρευνα: Γιατί το να κάνεις κάθε μέρα μπάνιο κάνει κακό στην υγεία...


Αναρτήθηκε από Clopy Paste 20 Απριλίου 2018

Επιστημονικό συμπέρασμα εφιάλτης προέκυψε έπειτα από έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το καθημερινό ντους κάνει κακό στην υγεία, καθώς όπως εξηγούν όταν κανείς πλένεται κάθε μέρα αντί να μειώσει, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.
Η Ελέιν Λάρσον, καθηγήτρια Μολυσματικών Ασθενειών του πανεπιστημίου Κολούμπια, και ο Μπράντον Μίτσελ, καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι όταν κανείς πλένεται αφαιρούνται κυρίως οι κακές οσμές και όχι τόσο τα βακτήρια.

Όπως εξηγεί η Λάρσον, με το καθημερινό ντους αφυδατώνεται το δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές, στις οποίες μπορεί να διεισδύσουν τα μικρόβια. Ο Μίτσελ προσθέτει ότι το πολύ συχνό πλύσιμο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά έλαια που βρίσκονται στην επιφάνειά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα «καλά», μη παθογόνα βακτήρια του δέρματος που το προστατεύουν από την εισβολή των «κακών» βακτηρίων, τα οποία προκαλούν τις μολύνσεις.

«Δεν χρειάζεται καθημερινό ντους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το παρακάνουν με το πλύσιμο» υποστηρίζει ο Μίτσελ. Ο καθηγητής συστήνει να μην πλένει κανείς με σαπούνι ή αφρόλουτρο ολόκληρο το σώμα του, αλλά να επικεντρώνεται στα σημεία που συνήθως προκαλούν την κακοσμία, όπως οι μασχάλες και τα πόδια.

Ιδανικό για τον Μίτσελ είναι να κάνει κανείς ντους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η Λάρσον συμφωνεί, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι να πλένει κανείς συχνά τα χέρια του και τα φορεμένα ρούχα, διότι σε αυτά συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια.


Πηγή: espressonews.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com


Διαβάστε περισσότερα: http://clopyandpaste.blogspot.gr/2018/04/blog-post_20.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/ClopYPastE+(CLOPYPASTE)#ixzz5DKgVOdIU

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Παγκόσμιος τρόμος από τον τυφοειδή πυρετό του Πακιστάν: «Αντέχει σε όλα τα φάρμακα – Ένα βήμα πριν την καταστροφή»

Posted on


Θεωρούμε την βασική υγεία ως κάτι δεδομένο και ότι μεσαιωνικές επιδημίες που εξαφάνιζαν τον μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό ότι είναι πλέον αδύνατον να τις ζήσουμε, δεν είναι όμως έτσι καθώς μια επιθετική επιδημία τυφοειδούς πυρετού στο Πακιστάν φαίνεται πως απειλεί όλο τον πλανήτη ακριβώς όπως το «T-Virus» στο «Resident Evil»
Άλλωστε ο κίνδυνος μιας βιολογικής καταστροφής που θα εξαφάνιζε το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ως ένα από τα πιο πιθανά δυστοπικά σενάρια. Είναι εφικτό να συμβεί και το 5% που επιβιώνει σε αυτές τις καταστάσεις είναι λόγο της τύχης που είχε να γεννηθεί «δυνατό» εφαρμόζοντας έτσι το δαρβινικό νόμο «survival of the fittest» (του καταλληλότερου όχι του δυνατότερου)
Στην σημερινή εποχή των εύκολων ταξιδιών και των αεροπορικών μεταφορών ένας ανθεκτικός ιός θα μπορούσε να προκαλέσει μια «Αποκάλυψη» μέσα λίγες εβδομάδες.
Ο τυφοειδής πυρετός του Πακιστάν είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην φαρμακευτική αγωγή (XDR) και απέχει μόλις ένα μικρό γενετικό βήμα μακριά από το να καταστεί ανίατος και οι εμπειρογνώμονες υγείας αναμένουν να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
“Πρόκειται για μια παγκόσμια ανησυχία σε αυτό το σημείο”, δήλωσε στους New York Times ο δρ. Eric Mintz, επιδημιολόγος στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Και πρόσθεσε: “Όλα δείχνουν ότι αυτό το στέλεχος θα επιβιώσει και θα εξαπλωθεί εύκολα και το να αποκτήσει αντοχή στην αζιθρομυκίνη είναι μόνο ζήτημα χρόνου πλέον”. Η αζιθρομυκίνη είναι σήμερα το μοναδικό αντιβιοτικό που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον τυφοειδή πυρετό όπως αναφέρει το Ιατροπεδία.
Ο κίνδυνος από το στέλεχος XDR του τυφοειδούς πυρετού
Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella enterica) είναι ενδημικός αυτήν τη στιγμή στο Πακιστάν. Πολλές περιοχές της χώρας υποφέρουν από κακές υποδομές και ανεπαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Η επιδημία που προκλήθηκε από το στέλεχος XDR του τυφοειδούς πυρετού -η πρώτη του είδους της- εκτυλίσσεται εκεί από τον Νοέμβριο του 2016.
Έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 850 άτομα σε 14 επαρχίες του Πακιστάν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Ισλαμαμπάντ, τα οποία παρουσίασαν οι Times.
Πριν από αυτή την επιδημία, υπήρχαν μόνο τέσσερις γνωστές, άσχετες μεταξύ τους περιπτώσεις τέτοιου τύπου ανθεκτικού στα φάρμακα τυφοειδούς πυρετού, που εμφανίστηκαν στο Ιράκ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν.
Το στέλεχος XDR έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται έξω από το Πακιστάν, ενώ μια περίπτωση που σχετίζεται με ταξίδια εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Το ζήτημα των ταξιδιών δεν είναι καθόλου «ελαφρύ». Το σενάριο αυτό διαπραγματεύεται η περίφημη ταινία «12 πίθηκοι» με τον Μπραντ Πιτ στο οποίο ένας παλαβός επιστήμονας δολοφόνησε το 99% των κατοίκων του πλανήτη πραγματοποιώντας σκοπίμως αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις ηπείρους μεταφέροντας μαζί του τον ιό μιας ανίατης ασθένειας.
Μέσα σε λίγους μήνες πέθαιναν όλοι και δεν μπορούσε κανείς να κάνει κάτι για αυτό.
Σε μια πρόσφατη έκθεση στο περιοδικό mBio σχετικά με την εμφάνιση του στελέχους XDR, εμπειρογνώμονες για λοιμώδη νοσήματα διαπίστωσαν ότι αυτό το στέλεχος του ιού μπορεί να αντέξει σε επιθέσεις από πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η ανάπτυξη του στελέχους αποτελεί μια “καταπληκτική απόδειξη” του πόσο εύκολα ο τυφοειδής πυρετός μπορεί να πάρει γενετικά στοιχεία, που του προσδίδουν αντίσταση στα φάρμακα, “καθιστώντας το ‘στέλεχος XDR’ και μειώνοντας τις επιλογές θεραπείας”.
Τα αντιβιοτικά είναι η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για τον τυφοειδή πυρετό, μια δυνητικά σοβαρή μόλυνση, που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Ο τυφοειδής πυρετός γενικά χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ναυτία, απώλεια όρεξης και δυσκοιλιότητα, ή μερικές φορές διάρροια. Ο κίνδυνος θανάτου είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε παιδιά μικρότερα από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Περίπου το 2-5% αυτών που έχουν μολυνθεί, μπορεί να γίνουν χρόνια ασυμπτωματικοί φορείς, μεταφέροντας τα ένοχα βακτηρίδια στα κόπρανα τους. Τα βακτήρια της Τυφοειδούς Σαλμονέλας (Salmonella Typhi) τυπικά εξαπλώνονται μέσω τροφίμων ή/και νερού που είναι μολυσμένα με κόπρανα.
Τυφοειδής πυρετός: Οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια… άβολη αλήθεια
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 10-20 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι θάνατοι από τυφοειδή πυρετό να κυμαίνονται στις 130-210 περιπτώσεις. Και αυτό συμβαίνει παρά την εφαρμογή αντιμικροβιακών θεραπειών, που, είναι σε μεγάλο βαθμό, είναι ακόμα διαθέσιμες και αποτελεσματικές.
“Οι περισσότεροι γιατροί και μικροβιολόγοι σήμερα δεν συνειδητοποιούν την θνησιμότητα που παρουσίασε ο τυφοειδής πυρετός κατά την προ-αντιβιοτική εποχή”, λένε οι Myron Levine και Raphael Simon. Οι δυό τους είναι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, που έγραψαν πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με τη “επικείμενη θύελλα” του τυφοειδούς XDR στο Πακιστάν.
Τυφοειδής πυρετός: Πώς δημιουργήθηκε το στέλεχος XDR
Στην επιδημία του Πακιστάν, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι διαρροές λυμάτων ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διάδοση του στελέχους XDR. Σύμφωνα με τους Times, σχετική έρευνα έδειξε ότι τα κρούσματα συγκεντρώνονται γύρω από τις γραμμές αποχέτευσης στην πόλη Hyderabad. Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι μέσα στα λύματα που διαρρέουν από εκεί, μια επιθετική μορφή MDR τυφοειδούς στελέχους Η58 συνάντησε τυχαία και συνδέθηκε με ένα κυκλικό κομμάτι DNA (πλασμίδιο ή plasmid), το οποίο περιέχει γονίδια, που κωδικοποιούν την αντίσταση στα φάρμακα, πιθανότατα από κάποιο στέλεχος Ε.coli, ή από άλλα εντερικά βακτηρίδια. Αυτή η σύνδεση δημιούργησε το στέλεχος XDR.
Με την επιδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν έχουν ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία για την ενίσχυση των συνθηκών υγιεινής, όπως η εξασφάλιση ότι οι πολίτες βράζουν πρώτα το νερό που πίνουν και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν επίσης να εμβολιάσουν τα παιδιά από τα επιβλαβή μικρόβια.
Όπως αναφέρουν οι Levine και Simon στο άρθρο τους, “γνωρίζουμε πώς να εμποδίζουμε την μετάδοση του τυφοειδούς πυρετού στις περισσότερες περιοχές όπου ενδημεί, δηλαδή με διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και την ευρεία παροχή καθαρού νερού για τη βελτίωση της προσωπικής υγιεινής, έτσι ώστε τα ανθρώπινα περιττώματα να μην μολύνουν το νερό και τα τρόφιμα”. Ωστόσο σημειώνουν, ότι αυτές οι προσπάθειες “είναι δαπανηρές και χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν, ακόμα και αν υπάρχει πολιτική βούληση και χρηματοδότηση”.
Η πρόσφατη εξάπλωση του στελέχους XDR H58 είναι μια “κατεπείγουσα κλήση” για δράση και καταλήγουν: “Τώρα είναι η στιγμή για παγκόσμια δράση για να αποφευχθεί η θύελλα προτού γίνει καταιγίδα και μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας”.
pronews.gr