Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
Γερμανία: Η πόλη Ulm τοποθέτησε θερμαινόμενες κάψουλες στους δρόμους για τους αστέγους
Η «Ulm Nest» (Φωλιά της Ulm) είναι μια απόπειρα συμπλήρωσης του προγράμματος προστασίας της πόλης από το κρύο του χειμώνα. Η πόλη Ulm βρίσκεται στο Γερμανικό κρατίδιο Βάδη- Βυρτεμβέργη. Πρόκειται για ένα καταφύγιο στη μορφή κάψουλας ύπνου, η οποία στόχο έχει να προστατεύσει τους αστέγους από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, τον άνεμο και την υγρασία που αυξάνεται τα βράδια. Συγκεκριμένα, προορίζεται για εκείνους που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα μέτρα όπως τις δομές φιλοξενίας και τα κέντρα διανυκτέρευσης.
Οι σχεδιαστές και οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι οι κάψουλες δεν αποτελούν εναλλακτική των κέντρων διανυκτέρευσης, αλλά την τελευταία επείγουσα λύση για την αποφυγή απειλητικών για τη ζωή συνθηκών. Η πόλη Ulm δρα με καινοτομία και αποτελεί πρότυπο για όλες τις πόλεις του κόσμου: εδώ και καιρό χρησιμοποιεί ένα δίκτυο που ονομάζεται LoraWan για την φηφιοποίηση των διαδικασιών και προσπαθεί να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις που εμφανίζονται αναφορικά με τη σύγχρονη αστική συνύπαρξη.Αν το Ulm Nest αποδειχθεί αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τις χειμερινές συνθήκες, ειδικά για όσους απορρίπτουν τα υπάρχοντα μέτρα για διάφορους λόγους, η λύση μπορεί να παρουσιαστεί και να χρησιμοποιηθεί εθνικά, αλλά και διεθνώς. Πριν οι κάψουλες τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ελέγχθηκαν από τρεις ομάδες πολιτών: από περαστικούς, από άστεγους και από εργαζόμενους που εργάζονται σε δομές παροχής βοήθειας σε άστεγους. Οι πρώτες εντυπώσεις και απόψεις και των τριών ομάδων καταγράφηκαν και ήταν συνολικά θετικές.
Η κατασκευή τους έγινε με έναν συνδυασμό σταθερού ξύλου για τη βάση και φύλλων ατσαλιού για συγκεκριμένα σημεία επαφής και προστασίας. Μετά την συναρμολόγηση των υλικών, το ξύλο σφραγίζεται εξωτερικά με ένα ειδικό υλικό και έτσι αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το ξύλο ως ένα ανανεώσιμο υλικό, το οποίο είναι και σχετικά οικονομικό στην παραγωγή του, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και είναι αρκετά ανθεκτικό, οπότε και θεωρήθηκε από τους κατασκευαστές ως η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.Στη συνέχεια, στις κάψουλες προστέθηκαν αισθητήρες για GPS, θερμοκρασία και υγρασία, καπνό και διοξείδιο του άνθρακα, ανίχνευση κίνησης στο εσωτερικό, ηλεκτρονική επαλήθευση ώστε να κλειδώνει από μέσα, γενικό φωτισμό, buzzer συναγερμού και σύστημα ανανέωσης του θερμού αέρα.
Πηγή:
brightvibes.com/2156/en/german-city-installs-thermally-insulated-sleeping-pods-for-the-homeless
Κεντρική φωτογραφία: Facebook/UlmerNest
-Sp
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Προσοχή (SOS), γιατί... κλέβουν τους καταλύτες των αυτοκινήτων
Μετά τις ζάντες, τις ρόδες, παλαιότερα τα… radio-CD, πλέον οι κλοπές σε οχήματα αφορούν σε άλλα εξαρτήματα – αντικείμενα που αποφέρουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους κλέφτες. Συγκεκριμένα το εξάρτημα που έχουν βάλει πλέον στο μάτι αφορά στον καταλύτη!
Στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, δεν είχαν σημειωθεί εκτεταμένα περιστατικά κλοπών για την «αξιοποίηση» των πολύτιμων μετάλλων των καταλυτών, όμως στο εξωτερικό η κλοπή τους αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε το 2019 αύξηση πάνω από 600%, ανάλογα περιστατικά εντοπίζουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία), ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα η κλοπή καταλυτών γίνεται όλο και πιο συχνή. Τους τελευταίους μήνες, ειδικά στα βόρεια προάστια, αετονύχηδες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, ενώ από βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, που δεν διαρκεί περισσότερο από 2-3 λεπτά. Οι επίδοξοι κλέφτες χρειάζονται έναν γρύλο όπως εκείνους που έχουν τα βουλκανιζατέρ, για να σηκώσουν το αυτοκίνητο. Κατόπιν, με άλλα εργαλεία (πριόνια, γωνιακούς τροχούς) κόβουν τον καταλύτη από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου και φεύγουν με την πολύτιμη λεία τους.
Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία είναι πολύ βλαβερή για την υγεία των δραστών, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δεν δείχνουν να νοιάζονται ούτε για την ίδια τους τη ζωή.
Γιατί οι καταλύτες είναι… χρυσορυχείο;
Αναφέραμε προηγουμένως πως ο καταλύτης έχει μέσα του κάποια πολύτιμα και ιδιαίτερα ακριβά μέταλλα. Μάλιστα, δύο από τα τρία σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στους καταλύτες αξίζουν περισσότερο από ό,τι ο ίδιος ο χρυσός! Πιο συγκεκριμένα, το δυσεύρετο ρόδιο λογίζεται ως το πιο ακριβό μέταλλο που υπάρχει στη Γη, με τις τιμές του να βρίσκονται στα ύψη λόγω της αυξημένης ζήτησης (ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ευδοκιμεί) και της περιορισμένης διαθέσιμης ποσότητας. Χαρακτηριστικά, τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2020 η τιμή του μετάλλου αυξήθηκε πάνω από 30%, προσεγγίζοντας τα επίπεδα κόστους του 2008. Από τα 6.000 δολάρια που κοστίζει η ουγγιά σε ρόδιο, πλέον το ποσό έχει ξεπεράσει τα 16.000 δολάρια, νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση 260% και συνιστά all-time ρεκόρ για το ρόδιο!
Την ίδια στιγμή, το παλλάδιο κοστίζει πάνω από 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Για να αντιληφθεί κανείς την αξία των δύο αυτών μετάλλων, ο χρυσός ανά ουγγιά κοστίζει περίπου 1.900 δολάρια. Όσον αφορά τον λευκόχρυσο (πλατίνα), τιμολογείται στα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά, νούμερο που αποτελεί το υψηλότερο ποσό των τελευταίων δύο ετών.
Τις παραπάνω λεπτομέρειες γνωρίζουν οι οργανωμένες συμμορίες, για αυτό και προσπαθούν να επωφεληθούν. Οι κλεμμένοι καταλύτες καταλήγουν σε εταιρείες ανακύκλωσης, αλλά και παράνομα σκραπατζίδικα, τα οποία αποτελούν τμήμα παραεμπορίου με μεγάλο ετήσιο τζίρο. Κατόπιν, τα κλοπιμαία ανταλλακτικά μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου αποσυναρμολογούνται, διαχωρίζονται τα πολύτιμα συστατικά από τα υπόλοιπα και μεταπωλούνται. Η λεία των κλεφτών ανέρχεται από 100-600 ευρώ ανά κομμάτι ανάλογα με το μοντέλο. Ένας παλαιός 10ετίας και μεταχειρισμένος καταλύτης σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κοστίζει περισσότερο, διότι είναι μεγαλύτερου μεγέθους και διαθέτει περισσότερα μέταλλα.
Τί μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;
Πηγή: autotriti.gr - zougla.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
Η ερώτηση της ημέρας: πώς μπορώ να προστατεύσω την επένδυσή μου; Γιατί πέρα από την αντικατάσταση ενός καταλύτη, ενδεχομένως να προκύψουν παράπλευρες ζημιές από γρατζουνιές (οι κλέφτες δεν θα είναι και τόσο... gentlemen σηκώνοντας το αυτοκίνητό μας).
Απλές , αλλά έξυπνες συμβουλές μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο κλοπής ενός καταλύτη. Πρώτα από όλα, δεν χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να διευκολύνουμε τους κλέφτες, παρκάροντας το αυτοκίνητό μας πάνω σε πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό το σήκωμα με γρύλο είναι ευκολότερο. Την ίδια στιγμή, παρκάροντας κολλητά σε τοίχο την πλευρά της εξάτμισης, η ανύψωση με γρύλο καθίσταται δυσκολότερη.
Μία διαφορετική λύση θα μπορούσε να είναι ένας πιο «ευαίσθητος» συναγερμός που να ενεργοποιείται με την παραμικρή κίνηση, όπως και η σύνδεση του καταλύτη με το σύστημα συναγερμού. Έτσι, όταν κάποιος ακουμπήσει τον καταλύτη θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και πιθανώς να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Εκτός αυτού, μπορείτε να ζητήσετε από το συνεργείο να «κολλήσουν» τον καταλύτη με ηλεκτροκόλληση στο σύστημα εξάτμισης (εφόσον είναι τοποθετημένος με βίδες και παξιμάδια). Πιθανώς, οι κλέφτες να χάσουν χρόνο και να αφήσουν στην μέση την απόπειρά τους.
Σε όσους υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, οι επιλογές είναι περισσότερες. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο οδηγός να εγκαταστήσει αντικλεπτικό GPS μέσω του οποίου εντοπίζει άμεσα το κλεμμένο αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα σε ορισμένα μοντέλα της εξ αποστάσεως ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του κινητήρα. Άλλη hi-tech πρόταση είναι η εγκατάσταση κάμερας που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο δίνοντας πλήρη εικόνα για εσωτερικό και εξωτερικό του οχήματος. Επιπρόσθετα, η επιλογή ενός κλειστού φυλασσόμενου με κάμερες και σεκιουριτάδες χώρου είναι προτιμότερη από το να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας εκτεθειμένο έξω, ειδικά εφόσον είναι μοντέλο ισχυρού κυβισμού. Τέλος, μπορεί να γίνει ξεχωριστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο καταλυτικού μετατροπέα, ωστόσο δεν επιλέγεται συχνά από τους οδηγούς (τουλάχιστον στο εξωτερικό), επειδή το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό και συνήθως όχι τόσο συμφέρον βάσει των πιθανοτήτων κλοπής, ενώ μια ασφάλεια μερικής κλοπής θα σας καλύψει. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα plug-in hybrid, αλλά και τα υβριδικά με σύστημα ανάκτησης ενέργειας θεωρούνται πολύ επιθυμητός στόχος, διότι οι καταλυτικοί τους μετατροπείς είναι λιγότερο διαβρωμένοι από τους αντίστοιχους σε οχήματα με κινητήρες diesel και βενζίνης.
Κολχικίνη: Εγκρίθηκε η χρήση του αντιφλεγμονώδους φάρμακου που αμύνεται στον Κορονοιό με καλά αποτελέσματα.ΠΡΟΣΟΧΗ μην το παίρνετε προληπτικά, συμβουλευτείτε γιατρό..
Σε έρευνα για τη χρήση του φαρμάκου κατά της Covid-19 παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.
Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
πηγη
Αναρτήθηκε από Καρτερία
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Τα Αντι-Υπερτασικά φάρμακα "αποκλειστές των υποδοχέων της Αγγειοτενσίνης-ΙΙ", στην πρόληψη και θεραπεία του Κορονοιού
O Kορονοιός δρά δια της ενώσεώς του με τους "υποδοχείς της Αγγειοτενσίνης-ΙΙ" στα κύτταρα του ανθρώπου προκαλώντας τα θανατηφόρα αποτελέσματά του, όπως όλοι οι εενυητές έχουν αποφανθεί με πλήθος μελετών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη δημοσιευτεί στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά.
(βλ.https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=NatureNews_&utm_content=organic&sf231597135=1&fbclid=IwAR12UVm54BjnluAqd3ajuzt-zZvElp7SVYJH_7j6HwsPtgHUCYfFN2_DK6w
Συνεπώς, μια λογική σκέψη είναι - και μου προξενεί εντύπωση γιατί δεν έχει προβληθεί- είναι να χορηγηθεί ως φάρμακο πρόληψης και θεραπείας η μεγάλη ομάδα των "Αποκλειστών των υποδοχέων της ΑγγγειοτΕνσίνης-ΙΙ φαρμάκων" (Angiotensin II receptor blockers (ARBs) τα οποία δίνονται εδώ και πολλά χρόνια για την θεραπεία της υπέρτασης !
Με προσεκτική δόση του φαρμάκου μπορεί να καταπολεμήσει τον κορονοιό και ταυτόχρονα να μην μειώσει την πίεση σε όσους δεν έχουν πρόβλημα πίεσης, ενώ σε σύντομο διάστημα μπορεί να τροποποιηθεί χημικά η ομάδα αυτή των φαρμάκων, ώστε και τους υποδοχείς να μπλοκάρουν και να μην ρίχνουν την πίεση.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ γιατί δεν το λένε στον κόσμο, αλλά προτείνουν άλλες κωμικές λύσεις (χλωροκίνη κλπ), ενώ καλλιεργούν και ψεύτικες ελπίδες για δήθεν παραγωγή ΕΜΒΟΛΙΟΥ, το οποίο, ΑΝ ΓΙΝΕΙ, θα είναι εντελώς ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ίσως κι επικίνδυνο, για λόγους που θα αναλύσω σε άλλο άρθρο μου.
Ενημέρωσα και τον ΕΟΦ, Υπουργείο Υγείας και Ινστιτούτο Παστέρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ κι αυτό το άρθρο μου.
https://zoidosia.blogspot.com/2020/03/covid-19.html
Losartan, the first ARB
Με αγάπη
Δημ. Αντωνίου, PhD, FRCS, ιατρός.
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021
8 εκπληκτικά στοιχεία για τα δάση που ίσως δεν γνωρίζατε
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι τα δάση είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους της φύσης. Πηγή νερού και τροφής, μας παρέχουν τα πάντα, από χαρτί και φάρμακα μέχρι ανανεώσιμη ενέργεια, κλιματισμό και καθαρό αέρα.
Προστατεύουν και εμπλουτίζουν την βιοποικιλότητα και συνιστούν ένα σημαντικότατο εργαλείο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ρωτήστε τον κόσμο γύρω σας τι εστί δάσος και οι απαντήσεις τους είναι πολύ πιθανό να διαφέρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάση είναι πολυσύνθετοι ζωντανοί κόσμοι.
Ο FAO ορίζει τα δάση ως γη που εκτείνεται σε περισσότερο από 5.000 τ.μ. με δέντρα που είναι ψηλότερα από 5 μέτρα και με φυλλωσιές που καλύπτουν τουλάχιστον το 10% της γης. Πολλοί διαφορετικοί τύποι δασών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αντανακλώντας και τα διαφορετικά κλίματα, τα υψόμετρα και τον τύπο του χώματος. Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσα στοιχεία και χαρακτηριστικά γι’ αυτά που δεν γνωρίζουμε.
8 εκπληκτικά στοιχεία για τα δάση που ίσως δεν γνωρίζατε
Τα δάση καλύπτουν το 1/3 της στεριάς του πλανήτη και φιλοξενούν πάνω από τα μισά φυτά και είδη ζώων
Συγκεκριμένα, καλύπτουν το 31% της γης. Περίπου τα μισά από αυτά είναι σχεδόν άθικτα, και πάνω από το 1/3 είναι πρωτογενή δάση (δηλαδή φυσικά αναγεννημένα δάση με τοπικά είδη, όπου δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας και οικολογικών διαδικασιών).
Το ¼ όλων των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από τα τροπικά δάση
Μάλιστα, τα 2/3 αυτών των φαρμάκων είναι σκευάσματα που καταπολεμούν τον καρκίνο. Εκτός από το να σώζουν τις ζωές μας, αυτά τα φαρμακευτικά φυτά αξίζουν συνολικά 108 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Τα δάση διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία θρεπτικών τροφών
Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος και τα ζώα μπορούν να βρουν μέσα στα δάση διάφορα είδη καρπών, σπόρων, φρούτων, ακόμα και εντόμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο. Αυτά τα φυσικά προϊόντα βοηθούν τις κοινότητες που ζουν κοντά σε δάση, αλλά και όλους εμάς να παραμείνουμε υγιείς.
Τα δέντρα των δασών είναι φυσικά υδραγωγεία
Ανακατανέμουν μέχρι και το 95% του νερού που απορροφούν όπου το χρειάζεται η φύση. Συγκρατούν το νερό στο χώμα, προλαμβάνοντας τη διάβρωση και αργότερα το απελευθερώνουν ξανά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα φαινόμενο φυσικού κλιματισμού.
Τα δέντρα είναι σπουδαίοι συλλέκτες άνθρακα
Τα δάση όλου του κόσμου απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα περίπου 2.1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στον κύκλο του άνθρακα και βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σχεδόν 900 εκατομμύρια άνθρωποι εμπλέκονται στην καύση ξύλου και στην παραγωγή κάρβουνου
2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ή ένας στους τρεις χρησιμοποιούν την καύση ξύλου για να μαγειρέψουν, να έχουν θερμότητα και για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τροφής τους. Η καύση ξύλου παρέχει το 40% της παγκόσμιας ανανεώσιμης ενέργειας σήμερα – όσο η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η αιολική μαζί.
Κάθε χρόνο χάνονται 3.3 εκατομμύρια εκτάρια δάσους – όσο το μέγεθος της Μολδαβίας
Ωστόσο, πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν βελτιώσει τις πρακτικές τους και έτσι διατηρούν περισσότερο τις εκτάσεις των δασών τους σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόβουμε δέντρα και να αποψιλώνουμε περιοχές για να τραφούμε – το αντίθετο μάλιστα. Χρειάζεται να διαχειριστούμε τα δάση με βιώσιμο τρόπο, ώστε να παραμείνουν υγιή, να μας παρέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε.
Η βιώσιμη διαχείριση των δασών μας παρέχει την πρώτη ύλη για το χαρτί
Το χαρτί είναι ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά στον κόσμο. Σχεδόν το 55% ή 225 εκατομμύρια τόνοι χαρτικών/βιβλίων φτιάχνονται σήμερα από ανακυκλωμένο χαρτί παγκοσμίως.
Πηγή:
https://brightvibes.com/2140/en/8-fascinating-forest-facts-figures-you-might-not-know
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)