Το γιαούρτι
Οι Γάλλοι το έχουν ονομάσει: Το γάλα της αιώνιας ζωής.
Το γιαούρτι
είναι πηγμένο γάλα, που έχει υποστεί ζύμωση λόγω της δράσης βακτηρίων
που παράγουν γαλακτικό οξύ. Τα βακτήρια αυτά είναι δυο και ονομάζονται Lactobacillus bulgaricus και Lactobacillus acidophilus, τα
οποία πρέπει να είναι "ζωντανά" στο γιαούρτι μέχρι τη στιγμή της
κατανάλωσης, ώστε όταν φτάσουν στο έντερο, να αποκαθιστούν τη φυσική
μικροβιακή χλωρίδα και να καταπολεμούν τα βλαβερά βακτήρια.
Η διατροφική αξία του γιαουρτιού
100 γραμμάρια γιαουρτιού, περιέχουν:
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
- Ενέργεια: 61 θερμίδες
- Υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια
- Πρωτεΐνες: 3,5 γραμμάρια
- Λίπος: 3,3 γραμμάρια (2,1 κορεσμένα & 0,9 μονοακόρεστα)
- Βιταμίνη Α: 27 μg
- Ασβέστιο: 121 μg
- Βιταμίνη Β2: 0,14 μg
- Φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο
- Σάκχαρα: 4,7 γραμμάρια
Ευεργετικές ιδιότητες
- Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις.
- Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.
- Βοηθά στην πρόληψη προσβολής των ταξιδιωτών από ξένα μικρόβια.
- Δρα ως βελτιωτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
- Ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα και πόνο των εντέρων.
- Καταπολεμά τις στοματίτιδες και τις αλλεργίες.
- Ανακουφίζει την καούρα στο στομάχι.
- Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
- Περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ.
- Μειώνει τη συχνότητα έλκους του στομάχου
- Διατηρεί σε εγρήγορση το νου και αποτρέπει το γήρας, άνω του συνηθισμένου ορίου.
- Συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.
- Βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
- Διευκολύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών.
- Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου.
- Αποτελεί την εναλλακτική λύση των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς παρέχει το απαραίτητο για τον οργανισμό ασβέστιο.
- Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του συκωτιού.
- Μειώνει την κακοσμία του στόματος (αν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη) και των επιβλαβών βακτηριδίων που ζουν στη γλώσσα και στο σάλιο.
- Καταπολεμεί την τερηδόνα.
- Διασπά ξένα οιστρογόνα-χημικές ουσίες , που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες του οργανισμού μας και είναι καρκινογόνες.
Τρόπος παρασκευής
Συνδυασμός με άλλες τροφές
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options

Tip: Το γιαούρτι είναι καλό να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος, για να μην "κόβει".
Η εμπειρία των άλλων χωρών
Στην περιοχή
του Καυκάσου, οι άνθρωποι καταναλώνουν το Κεφίρ. Επιστήμονες που
ερευνούν το μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της περιοχής (το
οποίο αγγίζει -τα φανταστικά για τα σημερινά δεδομένα- 110 χρόνια),
θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κατανάλωση κεφίρ. Το ρόφημα
αυτό, ομοιάζει με το αριάνι, καθώς, πέρα από τη γεύση τους που είναι
παραπλήσια, παρασκευάζεται επίσης από γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση
με τους σπόρους του κεφίρ. Οι σπόροι αυτοί είναι μια μάζα βακτηριδίων,
ζύμης και του πολυσακχαρίτη κεφιράν.
Η αιώνια
ζωή μπορεί να είναι άφταστο όνειρο, η μακροζωία όμως και η διατήρηση
της καλής κατάστασης του οργανισμού μας σε επίπεδα ζηλευτά και από έναν
έφηβο, είναι στο χέρι μας.
Μήπως τελικά ισχύει πως είμαστε ό,τι τρώμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου