Ένας στους τρεις ανθρώπους φέρει μια γενετική παραλλαγή που τους κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους και με αυξημένοτον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από 27 διαφορετικά θεσμικά όργανα και δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Genetics, στις 17 Απριλίου.
«Τα αποτελέσματά μας εντόπισαν μια νέα αλληλεπίδραση γονιδίων σε ότι αφορά στη διατροφή με επεξεργασμένο κρέας στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τονίζοντας ότι η διατροφή μπορεί να τροποποιήσει την επίδραση των γενετικών παραλλαγών σχετικά με τον κίνδυνο της νόσου, η οποία ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη,» έγραψαν οι ερευνητές.
Κίνδυνοι από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου και η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και τις γυναίκες των πιο γηγενών καταγωγών. Έχει συνδεθεί με γενετικούς και διαιτητικούς παράγοντες. Σε ευρείς γονιδιακές έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου 30 διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου που σχετίζεται με τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, ενώ η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο, και η κατανάλωση των φρούτων, και των λαχανικών και φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο.Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2008 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 25 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν το λιγότερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα στα 10 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος.Μικρή έρευνα έχει διεξαχθεί, ωστόσο, στην αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παραγόντων κινδύνου.«Η πιθανότητα ότι οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για τη νόσο με βάση τη δίαιτα δεν έχει πλήρως διερευνηθεί, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική νέα διορατικότητα για την ανάπτυξη της νόσου », δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Λι Hsu.Οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές πληροφορίες, την κατάσταση του καρκίνου και περίπου 2,7 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές σε περισσότερο από 18.000 ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος σε 10 ξεχωριστές μελέτες, αργότερα συγκεντρώνονται στην Κοινοπραξία Γενετικής και Επιδημιολογίας του καρκίνου του παχέος εντέρου (Gecco) και στο Οικογενειακό Μητρώο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το άλλο μισό όχι.
Ένας στους τρεις ευάλωτοι.
Σε όλους τους συμμετέχοντες, η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, ενώ η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με την παραλλαγή του γονιδίου rs4143094-TG και rs4143094-TT έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σε σύγκριση με εκείνους με την παραλλαγή rs4143094-GG.
Αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο είναι αξιοσημείωτο επειδή εμφανίζεται σε μια θέση κοντά σε ένα γονίδιο που είναι γνωστό ως GATA3, το οποίο κωδικοποιεί, διαβάζει και ερμηνεύει έναν παράγοντα που παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει GATA3 σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού φέρει τις γενετικές παραλλαγές που βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο από τη μεταποίηση της κατανάλωσης κρέατος.
«Τα αποτελέσματά μας, αν αναπαραχθούν από άλλες μελέτες, μπορούν να μας δώσουν μια καλύτερη κατανόηση της βιολογίας στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου» αναφέρει ο ερευνητής Δρ. UlrikePeters από το FredHutchinsonCancerResearchCenter.
Αν και η μελέτη δεν είχε συσταθεί για να εξηγήσει τις συνδέσεις μεταξύ του επεξεργασμένου κρέατος, το εν λόγω γονίδιο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου , οι ερευνητές εικάζουν ότι, σε άτομα με ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές, το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική και φλεγμονώδη απόκριση που προωθεί το σχηματισμό όγκων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της γενετικής του καρκίνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη φροντίδα πρόληψη του καρκίνου.
«Η διατροφή είναι ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Τζέιν Figueiredo. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη για να καταλάβουμε αν ορισμένα άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο με βάση το γονιδιωματικό προφίλ τους. Αυτή η πληροφορία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία και ίσως στο μέλλον να οδηγήσει σε στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης.»
Read more: http://enallaktikidrasi.com/2014/12/diatrofi-kai-karkinos-tou-paxeos-enterou/#ixzz3MigEGBYK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου