Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΣΟΣ.....Ποτέ μα ποτέ λάδι ή τσικουδιά σε μπουκάλια νερού


«Έγκλημα» χαρακτηρίζει ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος" και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, την αποθήκευση του ελαιολάδου, και κυρίως της ρακής, σε μπουκάλια του νερού, κάτι που γίνεται κατά κόρον στην Κρήτη, στο χώρο της κουζίνας μας, έστω και αν αυτό το "έγκλημα" γίνεται για περιορισμένο χρόνο, μέχρι να καταναλώσουμε το περιεχόμενο του πλαστικού.
Αλλά ο γνωστός επιστήμονας είναι αποκαλυπτικός (όπως πάντα) και για άλλα ανάλογα ζητήματα, που σχετίζονται με υλικά που χρησιμοποιούσαμε μέχρι προ ετών, για να μάθουμε στη συνέχεια ότι αυτά καταργήθηκαν ως επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, μέχρι και καρκινογόνα!  «Τα πλαστικά μπουκάλια δεν τα επαναχρησιμοποιούμε μετά τη χρήση τους, διότι οι τοξικές ουσίες από το πλαστικό μεταφέρονται στον οργανισμό μας», τονίζει ο Νίκος Κατσαρός. Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, το νερό, αν θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε ένα μπουκάλι πλαστικό, δε θα πρέπει να το κάνουμε πάνω από το πολύ μία εβδομάδα και κατά προτίμηση είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε εντελώς.
Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη. «Ποτέ δε βάζουμε τσικουδιά, κάτι που κάνουν όλοι οι Κρήτες, στο πλαστικό μπουκάλι, όπως επίσης ούτε ελαιόλαδο, κάτι που κατά κόρον γίνεται στην Κρήτη. Τα έχω δει να διακινούνται και σε μπουκάλια του νερού. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος, ιδίως για την τσικουδιά, διότι οι τοξικές ουσίες από το πλαστικό μεταφέρονται στο τρόφιμο»!
Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρησιμοποιούμε μόνο γυάλινα ή ανοξείδωτα», ενώ για τα πλαστικά βαρέλια εξηγεί ότι, όταν αυτά είναι το κόκκινα που είναι ειδικά για τη φύλαξη τροφίμων, τότε μπορούμε να βάζουμε ελαιόλαδο σε αυτά. Αλλά ποτέ τσικουδιά ούτε σε αυτά. Κατά προτίμηση να χρησιμοποιούμε κατ' αποκλειστικότητα το γυαλί και το ανοξείδωτο. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ελαιόλαδο, διευκρινίζει ότι, εφόσον το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι, αυτό θα πρέπει να είναι θολό, «διότι το λάδι είναι φωτοευαίσθητο»...

Έχουμε γίνει αποδέκτες
Στο μεταξύ, επί σειρά ετών μπορεί να έχουμε γίνει αποδέκτες καρκινογόνων ουσιών και κάποια στιγμή να βγαίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να απαγορεύει αυτά τα υλικά που τις εμπεριείχαν! «Καταρχήν, βρέθηκε ότι στις πιπίλες των μωρών υπάρχει μια ένωση που λέγεται "φθαλάτες", που προκαλεί βλάβες στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα των μικρών παιδιών. Είναι δηλαδή ορμονικοί διαταράχτες, όπως ονομάζονται. Και ακριβώς λόγω αυτών των επιπτώσεων, αποσύρθηκαν από την αγορά», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και συνεχίζει: «Συγχρόνως διαπιστώθηκε ότι οι φθαλάτες βρίσκονται στις μακέτες από νυχτικά ή σε ρούχα μικρών παιδιών, καθώς επίσης και στις ζελατίνες με τις οποίες καλύπτουμε τα εξώφυλλα σε τετράδια και βιβλία, αλλά και στις στάμπες που υπάρχουν στα τετράδια. Και γι' αυτό πριν μερικά χρόνια αφαιρέθηκαν από την αγορά, λόγω των σοβαρών αυτών επιπτώσεων στην υγεία. Διότι από τα χέρια ή από το δέρμα περνάνε στο αίμα και από 'κει μετά προκαλούν τις ίδιες επιπτώσεις»...

Βρέθηκε σε μπιμπερό
Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε ότι στα πλαστικά μπιμπερό υπήρχε η ουσία διφαινόλη Α, που κατά τη θέρμανση του γάλακτος, για να δοθεί στο μωρό, «η ουσία αυτή μεταφερόταν στο γάλα και προκαλούσε βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ήταν δηλαδή ορμονικός διαταράχτης και ήταν ύποπτη ουσία για καρκινογενέσεις. Δηλαδή τα αγοράκια είχαν αρχίσει να εμφανίζουν θηλυκή συμπεριφορά», όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Κατσαρός.Στο σημείο αυτό, ρωτήσαμε τον επιστημονικό συνεργάτη του "Δημόκριτου" «μέχρι να αποσυρθούν όλα αυτά, πόσα χρόνια ήταν στο εμπόριο;». Και η απάντησή του είναι απογοητευτική: «Τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Και τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν στη διάρκεια αυτή. Εντοπίστηκαν εκ των υστέρων», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ίδιες τις βιομηχανίες, βέβαια, για την υπόθεση αυτή. «Έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες οι Αρχές ελέγχου, διότι δεν κάνουν έλεγχο σε όλα αυτά τα είδη πριν βγουν στην αγορά. Παρά μόνο εφόσον εμείς γίνουμε πειραματόζωα», καταλήγει ο γνωστός επιστήμονας.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου