Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Με σύμμαχο τη φύση


Το καλοκαιράκι είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου. Η μέρα είναι μεγάλη, ο ήλιος λάμπει, βγαίνουμε έξω, διασκεδάζουμε, πάμε στην παραλία, μαυρίζουμε και γενικώς όλα είναι όμορφα και ευχάριστα. Βέβαια, όπως όλα τα ωραία πράγματα έχει και μερικά μικρά μειονεκτήματα.. Όπως για παράδειγμα, τα κουνούπια, τα εγκαύματα, την αφυδάτωση, τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα και με απόλυτα φυσικούς τρόπους, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε το καλοκαίρι στο έπακρο.
Κρατήστε τα κουνούπια μακριά

• Βάλτε γλάστρες με βασιλικό και λεβάντα στα μπαλκόνια, τις βεράντες ή τον
κήπο. Επίσης μπορείτε να τρίψετε στις αρθρώσεις σας τα φύλλα του βασιλικού ή τα άνθη της λεβάντας. Μια ακόμη λύση είναι να τρίψετε φύλλα βασιλικού σε ένα μπολάκι, να προσθέσετε ξίδι δημιουργώντας ένα παχύρευστο μείγμα και να το τοποθετήσετε στη βεράντα.

• Πολύ καλή λύση είναι το σκόρδο, αν μπορείτε να αντέξετε τη μυρωδιά του. Τρίψτε μια σκελίδα στις αρθρώσεις σας και κανένα κουνούπι δεν πρόκειται να σας πλησιάσει. Ούτε και κανείς άλλος μάλλον!
• Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών με κάλιο, όπως μπανάνες, γιατί έλκουν τα κουνούπια.
• Προτιμήστε τα ελαφρά και φαρδιά ρούχα καθώς τα κουνούπια έλκονται από τη ζέστη που προέρχεται σώματα. Αποφύγετε τα σκουρόχρωμα χρώματα που παγιδεύουν τη θερμότητα και τα πολύ φωτεινά χρώματα που επίσης τα έλκουν.

• Κάνετε συχνά ντους για να απομακρύνετε τον ιδρώτα, αλλά αποφύγετε
αρωματισμένα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης σώματος. Τα κουνούπια επίσης έλκονται από τα έντονα αρώματα.
• Άλλοι τρόποι απώθησης των εντόμων είναι οι λάμπες με κίτρινο χρώμα που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από αυτές με άσπρο φωτισμό,
•Κάψτε δεντρολίβανο ή ελληνικό καφέ. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και υγιεινό από τα «φιδάκια».
«Αντικουνουπικές» συνταγές

• Φτιάξτε τη δική σας λοσιόν ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή. Προσθέστε ένα φλιτζάνι καυτό νερό σε ένα μπολ με μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Αφήστε το μία ώρα για να «δέσει» και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε έναν ψεκαστήρα. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το χρειάζεται.

• Εντομοαπωθητικό σπρέι: Αναμείξτε σε 100 γραμμάρια νερό, 4 έως 6 σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας και σιτρονέλλας. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με ψεκαστήρα και ψεκάστε και το σώμα αλλά και τα σεντόνια, αν δε θέλετε να σας πλησιάζουν ούτε στον ύπνο.
• Εκχύλισμα: Ψιλοκόβετε ένα ματσάκι μαϊντανό και το ρίχνετε σε ένα μπουκάλι μηλόξιδο. Το αφήνετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για λίγες ώρες. Στη συνέχεια είτε χρησιμοποιείτε το μείγμα απευθείας στο δέρμα σας είτε βρέχετε με αυτό ένα μαντήλι και το φοράτε στον λαιμό. Είναι εγγυημένο πως τίποτα ιπτάμενο δεν θα μας πλησιάσει.
Πως θα αντιμετωπίσετε το τσίμπημα;
• Αναμείξτε μαγειρική σόδα με λίγο νερό ώστε να γίνει σαν μία κολλώδης κρέμα και αλείψτε την επάνω στο τσίμπημα.
• Τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού πάνω στα τσιμπήματα.
• Παρασκευάστε μόνοι σας καταπραϋντικό έλαιο. Μπορείτε να επιλέξετε από διάφορες βάσεις, όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι αργκάν, χαμομηλέλαιο, λάδι τζοτζομπά και να ρίξετε σε κάποια από αυτές ένα από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: μολόχα, μελισσόχορτο, θυμάρι, φασκόμηλο, υλάνγκ-υλάνγκ, τεϊόδεντρο. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Ενάντια στα εγκαύματα
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ο κίνδυνος εγκαύματος από τον ήλιο είναι μεγάλος. Είτε έχετε καεί από τον ήλιο είτε από άλλη καλό είναι να βάλετε το καμένο σημείο του σώματος σας κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για αρκετά λεπτά. Έτσι θα μειώσετε τη θερμοκρασία της καμένης περιοχής και δεν θα γίνει φουσκάλα. Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό θα πρέπει άμεσα να χτυπήσετε ασπράδια αυγών και να τα απλώσετε στο σημείο που πάσχει. Θα δημιουργηθεί μια κρούστα και το έγκαυμα θα εξαφανιστεί. Καλό είναι να επαναλάβετε μερικές φορές την επάλειψη, όσο πιο μεγάλο είναι το έγκαυμα.
Πέρα από το κλασικό γιαούρτι, που ενδείκνυται για καψίματα, θαυματουργό συστατικό είναι και το μέλι, που με τις αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις κι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, βοηθά στην επούλωση ήπιων εγκαυμάτων, όπως αυτά που παθαίνουμε από μικρά ατυχήματα στην κουζίνα. Το μέλι είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον, βοηθώντας έτσι στην επούλωση της πληγής και την ανάπλαση των καταστραμμένων ιστών ενώ η αντιφλεγμονώδης κι αντιμικροβιακή δράση του, προστατεύει από πιθανή μόλυνση. Κάποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φυσικά συστατικά για την επούλωση των εγκαυμάτων είναι η καλέντουλα, το βαλσαμόχορτο (σπαθόλαδο), το σύμφυτο, η αβρωνία και η συκιά, ενώ η κηραλοιφή είναι από τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα κατά των εγκαυμάτων.

Φτιάξτε τη δική σας κηραλοιφή για εγκαύματα, συγκάματα, μικροεκδορές, ανάπλαση δέρματος. Θα χρειαστείτε:
  • 2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
  • 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και λιώνετε ανακατεύοντας σιγά – σιγά το κερί, το οποίο πρώτα έχετε τρίψει στον τρίφτη σε χοντρές νιφάδες. Αφού αναμειχθεί καλά, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Αυτή είναι η βασική συνταγή. Ανάλογα με τη χρήση, προσθέτετε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που επιθυμείτε. Αυτό το κάνετε αφού το μείγμα έχει κρυώσει σχετικά, αλλά δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.
Αντιμετωπίστε τις πανάδες
Οι παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία των πανάδων είναι αρκετοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, αλλά και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Για την θεραπεία τους οι δερματολόγοι προτείνουν την εφαρμογή λευκαντικών κρεμών και προϊόντων που κάνουν πήλινγκ στο δέρμα.
Φυσική λύση
Μια λύση που μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα, ειδικά αν είναι σε μικρή έκταση είναι η εξής: Φτιάξτε ένα μείγμα από μέλι και νερό και ζεσταίνετε το ελαφρά. Στη συνέχεια εφαρμόστε το στην περιοχή που έχει το πρόβλημα και αφήστε το για λίγα λεπτά καθημερινά. Τα συστατικά του μελιού έχουν ήπιες λευκαντικές ιδιότητες. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από μέλι και γιαούρτι, και να το εφαρμόσετε στις πανάδες για μισή ώρα καθημερινά.
Επιμέλεια: Παναγιώτα Φούντα
Πηγή: http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=39&aid=75360#.U_202sWSyNM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου