Διίστανται οι απόψεις των γιατρών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν είναι μια ακόμη μορφή καπνίσματος με αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι μια πιο ασφαλής εναλλακτική λύση. Σε αυτό που συμφωνούν όμως οι ειδικοί, είναι ότι η καλύτερη επιλογή είναι να κοπεί εντελώς κάθε μορφή καπνίσματος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό. Παρόλο που περιέχει νικοτίνη που είναι εθιστική και ικανοποιεί την επιθυμία για κάπνισμα, δεν προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ερευνητικό Κέντρο Cancer Research UK.Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περιέχει καπνό και τις επικίνδυνες χημικές του ουσίες.
Εκτιμάται ότι το κάπνισμα κάθε χρόνο προκαλεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια θανάτους, εξαιτίας των 4.000 χημικών ουσιών που περιέχονται στον καπνό εκ των οποίων τουλάχιστον οι 70 μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Το τσιγάρο με την καύση του απελευθερώνει επιβλαβή αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και υδροκυάνιο. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης πίσσα, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Το κύριο όφελος των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με τα συμβατικά, είναι ότι δεν παράγουν πίσσα ή τοξικά αέρια που βρίσκονται στον καπνό τσιγάρων. Περιέχει ένα υγρό που αποτελείται από νικοτίνη και αρωματικές ουσίες, οι οποίες διαλύονται σε προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη, που δεν θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κυβερνητικού Οργανισμού Public Health England και του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών στην Αγγλία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% πιο ασφαλές από το κανονικό τσιγάρο.
Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου που εξέτασε δείγματα ούρων και σάλιου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους καπνιστές που είχαν γίνει πλήρως ατμιστές για τουλάχιστον έξι μήνες, τα επίπεδα της εθιστικής ουσίας νικοτίνης στο σώμα τους δεν μεταβλήθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, άλλες τοξικές ουσίες μειώθηκαν αισθητά, σε παρόμοια επίπεδα με εκείνους που έκαναν θεραπείες αντικατάστασης της νικοτίνης, όπως με τσιρότα και τσίχλες κατά του καπνίσματος.
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα όμως, δεν παρατηρήθηκαν σε εκείνους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά συνεχίζουν και το συμβατικό κάπνισμα.
«Οι καπνιστές θα επωφεληθούν από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο εάν σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Lion Shahab. «Οφέλη για την υγεία υπάρχουν μόνο με τη δραστική μείωση των χημικών ουσιών και αυτό δεν συμβαίνει σε άτομα που χρησιμοποιούν και ηλεκτρονικό τσιγάρο και κανονικό».
Έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε ότι το 58.8% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν έχουν σταματήσει το κάπνισμα.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από μαθητές αυξήθηκε κατά 900% το διάστημα 2011-2015 ,ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι είναι «προθάλαμος» για το κανονικό τσιγάρο.
Έκθεση της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχει φόβος ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής.
«Κατά καιρούς η καπνοβιομηχανία βαφτίζει ως πιο ακίνδυνες διαφορετικές μορφές καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί και εκείνο ένα καινούργιο προϊόν καπνίσματος. Δεν υπάρχει λιγότερο βλαπτικό κάπνισμα. Δεν υπάρχει διαφορά αν σκοτώσουμε κάποιον με ένα πολυβόλο ή ένα περίστροφο –ο φόνος είναι φόνος», είχε επισημάνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.
Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία συνεχίζονται, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές από το τσιγάρο, αλλά σίγουρα όχι από τον καθαρό αέρα.
Δείτε το χιουμοριστικό βίντεο με την καμπάνια της εταιρίας NOBACCO που έχει στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της νικοτίνης στον οργανισμό που άνοιξε το διάλογο για την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου