http://www.efsyn.gr/arthro/ayximena-prostima-kai-filozoika-teli-stoys-idioktites-katoikidion
Στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς μπαίνει «ειδικό τέλος ζωοφιλίας» με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των αδέσποτων, δηλαδή των καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε εκτάσεις εκτός πόλεων.Ετσι επανέρχεται μια τροπολογία που καταδικάζει χιλιάδες ζώα να ζήσουν στα όρη και στα βουνά και που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων.
aznews.site
Ριζικές αλλαγές έρχονται στον νόμο για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα, που θα γίνουν έντονα αισθητές στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Οχι μόνο εξαιτίας μιας σειράς διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν και που αλλάζουν τα δεδομένα στη φιλοζωία όπως τη γνωρίζουμε, αλλά κυρίως εξαιτίας της θέσπισης φιλοζωικών τελών και των αυξημένων προστίμων.
Τα ταμεία ζωοφιλίας που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται κυρίως από τους φιλόζωους και όχι από το σύνολο της κοινωνίας, σαν αυτή η πολυπληθέστατη «κατηγορία» ανθρώπων αλλά και τα ίδια τα ζώα να είναι ξεκομμένα από αυτήν.Το σχετικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Απριλίου, παρουσίασαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος είναι αρμόδιος για την επεξεργασία του.Οπως τονίστηκε, στόχος του νέου νόμου είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων με τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων, καθώς θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη νεογέννητων και ενήλικων ζώων.
Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση των κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν και ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι δεν μπορούν να νομοθετήσουν την υποχρεωτική στείρωση όλων των οικόσιτων ζώων συντροφιάς, καθώς αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό, το υπουργείο φαίνεται να τηρεί τη συνταγματικότητα δίνοντας την «επιλογή» σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να μη στειρώσουν το ζώο τους να πληρώνουν ετήσιο τέλος ύψους 100 ευρώ! Επιπλέον κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 αστείρωτα ζώα συντροφιάς με την καταβολή του «ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου», ενώ ορίζεται ανώτατο όριο τοκετών μόλις τρεις φορές ανά ζώο στον κύκλο ζωής του, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να ελεγχθεί.Αυστηροποιούνται οι όροι διατήρησης των ζώων συντροφιάς σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες και προτείνεται η αναλογία 30 τετραγωνικών μέτρων ανά ζώο ανεξαρτήτως του μεγέθους του ζώου (π.χ. γάτα ή μολοσσός).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα εντός 6μήνου στους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων που δεν έχουν σημάνει με τσιπ τα ζώα τους να το πράξουν χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου με διαβατήριο που οι ιδιοκτήτες των ζώων θα πρέπει να έχουν μαζί τους όταν το κυκλοφορούν. Καθίσταται υποχρεωτικό το τέλος καταγραφής των ζώων συντροφιάς με ελάχιστο ύψος τα 6 ευρώ.
Διαδικτυακή βάση
Το παράδοξο είναι ότι ως ιδιοκτήτης ζώου ορίζεται και όποιος «έχει δεχτεί να ασχοληθεί με ένα ζώο συντροφιάς», δηλαδή ο κάθε πολίτης που φροντίζει και σιτίζει ένα αδέσποτο ζώο, με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται, με κίνδυνο να αναγκαστεί να σταματήσει να ασχολείται με τα αδέσποτα.Τα τσιπαρισμένα ζώα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του υπουργείου η οποία επεκτείνεται και θα περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες, όπως εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή μη, την υγειονομική του κατάσταση σε σχέση με νοσήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία κ.ά. Η τήρηση των αυστηρότερων υποχρεώσεων των ιδιοκτητών θα παρακολουθείται μέσω της διαδικτυακή βάσης.Ωστόσο «φακελώνονται», κατά παράβαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητα δεδομένα των ιδιοκτητών ζώων, καθώς δίνονται βορά στις διάφορες ελεγκτικές και σε ιδιώτες επαγγελματίες (άρθρο 4, παρ. 10).Οπως αναφέρεται, «οι αρμόδιες αρχές των παραγράφων ιστ) και ιζ) του άρθρου 1 (σημ. υπουργείο, Περιφέρεια, Περιφερειακές Ενότητες και δήμοι) έχουν πρόσβαση ανάλογα με το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους στα στοιχεία της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης».Αυστηρότερο γίνεται και το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Ολόκληρη η διαδικασία θα καταγράφεται πλήρως, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.Θα απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών (γιατί αλήθεια;) Επίσης δίνεται κίνητρο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων με απαλλαγή από όλα τα τέλη.Ωστόσο θα δυσχερανθεί η δυνατότητα κατοίκων του εξωτερικού να υιοθετούν ζώα, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στη χώρα μας για να τα παραλάβουν.
Θεσπίζεται η υποχρέωση των κτηνιάτρων να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων και των ιδιοκτητών τους και απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Βέβαια αναρωτιέται κανείς αν ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο θα εντάσσεται στην κατηγορία «επείγοντα περιστατικά» ή θα εγκαταλείπεται στη μοίρα του.Στα pet shops θα απαγορευτούν οι βιτρίνες με ζώα. Θα βρίσκονται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.
Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για βασανισμούς και θανάτωση ζώων, με το ύψος τους να ανέρχεται στα 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκιση.
Η εγκατάλειψη ζώου από τον ιδιοκτήτη τιμωρείται με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, ενώ η διατήρηση περισσοτέρων των δύο ζώων σε κατοικίες επιφέρει πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ ανά ζώο.
Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ. Πρόστιμο 30 ευρώ θα πληρώνουν όσοι δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων κατά τη βόλτα τους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θα τιμωρούνται οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει (σωστά ή λάθος) την αθώωση του κατηγορούμενου.
Πρόκειται για μια διάταξη που δρα απολύτως αποτρεπτικά προς τους πολίτες να καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις
Θεματοφύλακες της εφαρμογής του νόμου, κυρίως στα ζητήματα των αδέσποτων ζώων και των υιοθεσιών τους, καθίστανται οι δήμοι της χώρας. Προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, το οποίο θα ενισχύεται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος για το τσιπ.
Στην πράξη το νομοσχέδιο φορτώνει τους δήμους της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες στις οποίες είναι αμφίβολο ότι θα ανταποκριθούν, αφού εδώ και 15 χρόνια που οι δήμοι έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν.
Οπως διαφαίνεται στο νομοσχέδιο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, περιορίζεται δραστικά ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων και η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στην πράξη όπου καταπατούνται τα δικαιώματα των ζώων.
Εξ ου και η μόνη αναφορά που έγινε γι’ αυτά κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τους δύο υπουργούς ήταν ότι αποτελεί στόχο τους η συνεργασία των δήμων με τους φιλοζωικούς φορείς.
Τι κι αν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή των ζώων, καθώς αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν;
Η υποβάθμιση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες ζώων, αφού αφαιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες προστασία τους μέσω αυτών και πλέον το αν θα θανατωθούν ή όχι ως επιθετικά ή επικίνδυνα θα το αποφασίζουν μόνο κτηνίατροι.
Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας στη χώρα στην οποία συμμετέχουν 60 φιλοζωικά σωματεία.
«Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος» αναφέρει η ΠΦΠΟ και καλεί «τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας, τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να βάλουν ένα τέρμα στον κατήφορο του κ. Τσιρώνη, αλλά και της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα καλύπτει την επικινδυνότητα του υπουργού της».
Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο
- Υποχρεωτική η στείρωση
- Ετήσιο τέλος 100 € για κάθε μη στειρωμένο ζώο
- Σκύλοι και γάτες πρέπει να σημανθούν με τσιπ
- Απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση
- Ανώτατο όριο τριών τοκετών ανά ζώο
- 30 τ.μ. για κάθε ζώο σε διαμέρισμα
- Υποχρεωτικό τέλος καταγραφής των ζώων
- Απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών
- «Ειδικό τέλος ζωοφιλίας» στα pet shops
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου