Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Η αλληλεπίδραση παχυσαρκίας, υποσιτισμού και κλιματικής αλλαγής απειλεί τους ανθρώπους

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα νεολογισμό, την Παγκόσμια Συνδημία (Global Syndemic), για να ορίσουν αυτό που θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη: τη διεθνή αλληλεπίδραση των τριών «επιδημιών» της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, ένα συνδυασμό που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης.i-allilepidrasi-paxysarkias-ypositismoy-kai-klimatikis-allagis-apeilei-tous-anthropous.jpg
   Μια νέα βαρυσήμαντη επιστημονική έκθεση, που παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", τονίζει ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι ανεπαρκείς πρωτοβουλίες της κοινωνίας για αλλαγή στέκονται εμπόδιο στο να υπάρξει μια συντονισμένη διεθνής δράση απέναντι στην Παγκόσμια Συνδημία, με συνέπεια να μην έχουν σταματήσει την ανοδική πορεία τους τα ποσοστά παχυσαρκίας και υποσιτισμού, ούτε οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».   Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν παραπανίσια κιλά στο σώμα τους, κάτι που συνδέεται με τέσσερα εκατομμύρια θανάτους ετησίως και μια επιβάρυνση περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία (το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, 815 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Επίσης το μελλοντικό κόστος της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα φθάσει το 5% ως 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.   Οι 43 επιστήμονες από 14 χώρες απευθύνουν έκκληση για ένα νέο κοινωνικό κίνημα αλλαγής και ριζοσπαστικής αναθεώρησης των ακολουθούμενων πολιτικών, καθώς και για μια νέα διεθνή συμφωνία-πλαίσιο, που θα περιορίζει επιτέλους αποτελεσματικά την πολιτική επιρροή των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, με τρόπο ανάλογο με αυτό που έχει ήδη γίνει για τις καπνοβιομηχανίες. Ζητούν επίσης να σταματήσουν και να κατευθυνθούν αλλού οι κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενισχύουν την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων επιζήμιων για τους ανθρώπους και τη Γη.   Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου «νομίσματος», καθώς αποτελούν από κοινού την κυριότερη αιτία για κακή υγεία και για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Και οι δύο αναμένεται να επιδεινωθούν κατά πολύ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ξηρασίες, ενώ θα φέρει αλλαγές στις γεωργικές καλλιέργειες και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, καθώς και μεγαλύτερη διατροφική ανασφάλεια.   Η νέα έκθεση έρχεται λίγο μετά τη δημοσίευση στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, στις 17 Ιανουαρίου, της «ιδανικής» διατροφής για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο υποσιτισμός μειώνεται υπερβολικά αργά, η παχυσαρκία δεν έχει καταπολεμηθεί σε καμία χώρα, ενώ η κλιματική αλλαγή έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.   Η μελέτη εκτιμά ότι τα σημερινά διατροφικά συστήματα όχι μόνο υποδαυλίζουν την παχυσαρκία και παράλληλα αδυνατούν να καταπολεμήσουν τον υποσιτισμό, αλλά επίσης δημιουργούν το 25% ως 30% των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου». Η κτηνοτροφία από μόνη της ευθύνεται για τουλάχιστον τις μισές από αυτές τις εκπομπές που σχετίζονται με τη διατροφή. Από την άλλη, τα συστήματα των μεταφορών με επίκεντρο το αυτοκίνητο όχι μόνο ευνοούν την ανθυγιεινή καθιστική ζωή, αλλά παράγουν επίσης το 14% ως 25% των «αερίων του θερμοκηπίου».
   «Μέχρι σήμερα ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αντιμετωπίζονται ως οι αντίθετοι πόλοι των υπερβολικά λίγων και των υπερβολικά πολλών θερμίδων. Στην πραγματικότητα, και οι δύο επηρεάζονται καθοριστικά από τα ίδια ανθυγιεινά και άνισα συστήματα διατροφής, που υποστηρίζονται από την ίδια πολιτική οικονομία, η οποία εστιάζεται μονοδιάστατα στην οικονομική ανάπτυξη και αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ισότητα. Η κλιματική αλλαγή αφορά και αυτή τα κέρδη και την εξουσία που αγνοούν την περιβαλλοντική ζημιά, η οποία προκαλείται από τα συστήματα διατροφής, τις μεταφορές, το σχεδιασμό των πόλεων και τις χρήσεις γης. Συνενώνοντας μαζί τις τρεις πανδημίες στην Παγκόσμια Συνδημία μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις κοινές αιτίες και τις κοινές λύσεις, σπάζοντας έτσι δεκαετίες αδράνειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έκθεσης καθηγητής Μπόιντ Σουίνμπερν του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.
   Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προτείνουν μεγαλύτερους φόρους στο κόκκινο κρέας και στο πετρέλαιο για να μειωθεί η κατανάλωσή τους, πιο εκτεταμένη σήμανση των προϊόντων για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, προώθηση τόσο της υγιεινής διατροφής (π.χ. περιορισμός του αλατιού και της ζάχαρης στα τρόφιμα) όσο και της περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργίας κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κακά μαντάτα για τους ατμιστές – Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο και έμφραγμα

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα ο ατμιστής να πάθει εγκεφαλικό, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολ Ντούντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά της American Stroke Association στη Χαβάη (ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 66.800 ήταν τακτικοί ατμιστές, ενώ οι 343.900 δεν είχαν ποτέ κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τρομακτικά τα ευρήματα της έρευνας

Όπως διαπιστώθηκε, σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ατμιστές είχαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο, ενώ είχαν, επίσης, διπλάσια πιθανότητα να είναι και καπνιστές.
«Συγκριτικά με τους μη χρήστες, οι ατμιστές ήταν νεότεροι σε ηλικία, είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη» δήλωσε ο κ. Ντούντα.
Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού επισήμανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη δεν παύουν να είναι προϊόντα καπνού, συνεπώς η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους που αφορούν αυτά τα προϊόντα. Ζητά, επίσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιορισθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και η εμπορική προώθηση και πώλησή τους μεταξύ των νέων, ενώ τονίζει ότι η επίπτωσή τους στην υγεία χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Καλλιέργεια σχοινόπρασου σε κήπο και σε γλάστρα

Καλλιέργεια σχοινόπρασου σε κήπο και σε γλάστρα



Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το σχοινόπρασο και πόσοι έχετε δοκιμάσει αυτό το εξαιρετικό μυρωδικό στην κουζίνα σας; Το σχοινόπρασο, ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά chives, είναι ένα πολυετές κηπευτικό, ένα είδος μικρού κρεμμυδιού που καλλιεργείται αποκλειστικά για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του. Ευκαρία λοιπόν να φυτέψουμε σχοινόπρασο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το γνωρίσουμε! Με καταγωγή από την Κϊνα, το σχοινόπρασσο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο. Έχει πιο ελαφριά γεύση και άρωμα από το κρεμμύδι και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δημοφιλές στη σύγχρονη γαστρονομία, όπου χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε πίτες, σε σάλτσες και σε διάφορες συνταγές μαζί με κρέας ή ψάρι.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του σχοινόπρασου;


Το σχοινόπρασσο ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με πολύ καλή αποστράγγιση. Αναζητά δροσερό περιβάλλον, είναι ανθεκτικό στο κρύο και σε ηλιόλουστες θέσεις παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή, η υπερβολική υγρασία ωστόσο μπροεί να του προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Το σχοινοπρασο πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Μπορούμε να φυτέψουμε τα πράσα απευθείας με σπορά στο χωράφι αρκεί όταν φτάσουν σε ανάπτυξη 10-15 εκατοστάνα τα αραιώσουμε σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά. Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο, τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Για να φυτέψουμε το σχοινόπρασο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο 30 εκατοστών και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται το σχοινόπρασο;


Το σχοινόπρασο αγαπά το δροσερό περιβάλλον, γι’ αυτό ποτζίουμε τακτικά, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού προκειμένου να μην αφήνουμε το χώνα να στεγνώνει για πολύ. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε μια φορά το μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχει το σχοινόπρασο πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Σχετικά με την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών καθώς επίσης των εντόμων της μελίγκρας και του θρίπα που προσβάλλον το σχοινόπρασο, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα χαλκού και σαπώνων αλάτων καλίου κάθε 2 βδομάδες.

Πότε μπορούμε να απολαύσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου;


Το σχοινόπρασο ως πολυετές φυτό που δεν χάνει το φύλλωμα του το χειμώνα, μας επιτρέπει να κόβουμε φύλλα όλο τον χρόνο. H συγκομιδή των φύλλων του σχοινόπρασου μπορεί να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση των φυτών ή δύο μήνες μετά την σπορά του. Τον πρώτο χρόνο μπορούμε να κάνουμε 3-4 συγκομιδές, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορούμε να συγκομίζουμε φύλλα μία φορά το μήνα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τα φύλλα από τη βαση του φυτού, 4-5 εκατοστά πάνω από το χώμα, ώστε να μπορέσει το φυτό μας να αναπτύξει σύντομα πάλι πλούσια βλάστηση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα άνθη του σχοινόπρασου που ανθίζουν Μάιο-Ιούνιο τρώγονται και αυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα, αν τα τοποθετήσουμε σε μια κλειστή νάυλον σακούλα. Τα αποξηραμένα φύλλα του σχοινόπρασου καλύτερα να τα αποφεύγουμε, καθώς έχουν χάσει αρκετό από το άρωμα τους.

Κι ένα μυστικό για το σχοινόπρασο


Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε και να αραιώνουμε τα φυτά του σχοινόπρασου κάθε 3-4 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την ανάπτυξη του και επιτρέπουμε καλύτερο αερισμό των φυτών ώστε να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες. Η αραίωση καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να έχουν περιθώριο μερικών βδομάδων τα διαχωρισμένα φυτά του σχοινόπρασου για να αναπτυχθούν μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Όταν το σχοινόπρασο ανθίσει, θα πρέπει έγκαιρα να απομακρύνουμε τα άνθη του, διαφορετικά οι σπόροι του σχοινόπρασου θα απλωθούν σε όλο τον κήπο μας και θα γεμίσει από φυτά σχοινόπρασου.

Συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών


Δες συμβουλές για την φύτευση και την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Πράσο, καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα
Κρεμμύδι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Σκόρδο, καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα
Μαϊντανός, αυμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Σέλινο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Άνηθος, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Ρόκα, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Εστραγκόν, καλλιέργεια σε γλάστρα
Μάραθο, καλλιέργεια σε γλάστρα
 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ελλάδα Πολιτική Οικονομία Κύπρος Διεθνή Αθλητικά Υγεία Media Lifestyle Απόψεις Παράξενα Ενότητες Άρθρο βόμβα: Τρώμε περιττώματα ποντικών, τρίχες, φτερά εντόμων και ακάρεα που… επιτρέπονται (!) από τον Διεθνή Κώδικα Τροφίμων

Ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (Codex Alimentarius), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, Food and Drug Administration) έχουν εκδώσει εγχειρίδια «Επιτρεπόμενα Υπολείμματα στα Τρόφιμα» (Manual of Defect Foods) που θέτουν τα όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τροφίμων
Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) έχει εκδώσει ανάλογο κείμενο που αναφέρεται σε ξένα υλικά στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω επιτρέπεται στους:
  • σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικών
  • μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου
  • στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικού στο κιλό
  • στην ρίγανη μέχρι 1250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κλπ) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης
  • στην κανέλα μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και
  • στα βότανα μέχρι 1175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω Κανονισμούς.Ενώ απαγορεύεται η παρουσία ολόκληρων εντόμων και άλλων ζωυφίων σε βότανα και μπαχαρικά, επιτρέπεται όμως η παρουσία μερών αυτών και των εκκενώσεων τους.
Μάλιστα προσδιορίζεται το διαφορετικό ποσοστό εάν είναι σε συμπιεσμένη μορφή ή τριμμένη. Έτσι π.χ. για την ρίγανη εάν είναι συμπιεσμένη το ποσοστό είναι 300 μέρη εντόμων ανά 10 γραμμάρια, ενώ  στην τριμμένη ρίγανη το ποσοστό είναι μέχρι 1250.
Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην τριμμένη ρίγανη τα μέρη εντόμων γίνονται μικρότερα και συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός τους.
Για άλλα τρόφιμα όπως για το στάρι το όριο είναι πιο συγκεκριμένο 9 κομμάτια απορριμάτων ποντικού ανά κιλό σταριού. Για την πάστα σύκου το όριο είναι 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια πάστας σύκων και το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι που πήγαν τα άλλα μέρη του εντόμου ή και πώς μόνο τα κεφάλια μπήκαν στην πάστα σύκου.
Όλα τα παραπάνω υπολείμματα επιτρέπονται στα τρόφιμα εντός των αναφερομένων ορίων, διότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών,είναι δηλαδή ασφαλή, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.
Εκείνο που δεν αναφέρουν είναι πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί από κάθε χώρα – μέλος, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα υπολείμματα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.
Δεν γνωρίζω εάν κάποιος ελεγκτής ποτέ μέτρησε τα τεμάχια απορριμάτων ποντικού και στο κιλό σταριού βρήκε 11 κομμάτια αντί για 10 που είναι το όριο και εάν προβληματίστηκε.
Πάντως με βεβαιότητα αναφέρω ότι ποτέ στην χώρα μας δεν αναφέρθηκε ότι τρόφιμο εισαγόμενο ή ντόπιας παραγωγής δεσμεύθηκε επειδή περιείχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα υπολείμματα, εκτός εάν περιλαμβάνονται στο γενικό τίτλο ξένα σώματα και μετριέται διαφορετικά.
Σε μια σειρά από τρόφιμα επιτρέπεται μέχρις ενός ποσοστού να είναι με μούχλα ή με σκουλήκια όπως π.χ, στις κονσέρβες  ή κατεψυγμένα ροδάκινα επιτρέπεται μούχλα ή σκουλήκια μέχρι 3%.
Επίσης μούχλα χαμηλού επιπέδου επιτρέπεται σε κονσέρβες ντομάτας, ντοματόζουμο, κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας χωρίς να επισημαίνετε ότι κάποια είδη μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.
Η παρουσία ακάρεων επιτρέπεται μέχρι 75 ακάρεα σε  100 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή αποξηραμένα, μέχρι  60 ακάρεα στα 100 γραμμάρια κατεψυγμένο μπρόκολο και μέχρι 50 ακάρεα σε 100 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.
Πάντως εάν βρείτε στα τρόφιμα σας απορρίμματα ποντικών ή πόδια, φτερά κλπ ζωυφίων ή μούχλα ή σκουλήκια ή ακάρεα κλπ μην αναρωτηθείτε εάν έχουν ελεγχθεί, εάν έχουν μετρηθεί και εάν είναι εντός ορίων. Πείτε μόνο… καλή όρεξη!
https://www.tromaktiko.gr/72221/arthro-vomva-trome-perittomata-pontikon-triches-ftera-entomon-ke-akarea-pou-epitreponte-apo-ton-diethni-kodika-trofimon/?fbclid=IwAR3RR1nhya2I3igWYBkwYBxFFU-gKlpXpEeV4Zg-KR_FLydoK2twAY6nS_g

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα

Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα



Ξεκινήσαμε με τη Σοφία, συνεχίσαμε με τον Τηλέμαχο και τώρα έχουμε την Υπατία. Οχι, δεν πρόκειται για πρόσωπα αλλά για... κύματα κακοκαιρίας. Ποιος, όμως, είναι ο νονός; 
Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος είναι διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο άνθρωπος πίσω από τα ονόματα που λαμβάνουν τα ονόματα των κακοκαιριών. 
Η πρακτική να ονοματοδοτούνται τα κύματα κακοκαιρίας ξεκίνησε το 2017, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική. 
Πρώτο κύμα κακοκαιρίας με όνομα, πίσω στο 2017, ήταν η «Αριάδνη». 
Εκτοτε κάθε κακοκαιρία αποκτά το δικό της όνομα, το οποίο προέρχεται κυρίως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η επιλογή του ονόματος είναι τυχαία και δεν συνδέεται με πρόσωπα ή καταστάσεις. Απλά ακολουθείται αλφαβητική σειρά. Ο «Τηλέμαχος», π.χ., έφερε τα προχθεσινά χιόνα, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ονομάζεται «Υπατία». Αυτό σημαίνει ότι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινά από «Φ».
Από το 2001 έχουν υπάρξει πάνω από 430 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να θυμούνται πότε έγινε κάποιο από αυτά. Από το 2017 που μπήκαν στη ζωή μας η «Αριάδνη», ο «Ραφαήλ», η «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» και οι υπόλοιποι, γίνεται πιο εύκολη η σύνδεσή τους.


Πηγή: Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα | iefimerida.gr

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στον δήμο Φαρσάλων εξαιτίας της «Σοφίας»

Η επέλαση της «Σοφίας» στη χώρα έχει κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με λευκό τοπίο, έχοντας δημιουργήσει παράλληλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και διακοπές ρεύματος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση είναι δύσκολη σε τμήματα της Εγνατίας Οδού, με την περιφερειακή ενότητα Πιερίας να απαγορεύει την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Η Εγνατία είχε καλυφθεί από πάγο το απόγευμα και στο ύψος του Δερβενίου, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών στην Εγνατία, από την Χ/Θ 366+000 (Κ-25Α) Κόμβος Βαγιοχωρίου έως την Χ/Θ 394+000 (Κ-27) Κόμβος Ασπροβάλτας. Με μικρές μόνο καθυστερήσεις πραγματοποιούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου λειτουργούν εκχιονιστικά μηχανήματα. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Θεσσαλονίκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποιώντας δε ότι «αποφασίσαμε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό Χαλκιδικής». Τονίζοντας ότι οι περιφερειακοί δρόμοι προς τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο είναι ανοιχτοί, ο κ. Στεργιάδης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς, "να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να είναι εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο". Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους οδηγούς να αφήνουν μια λωρίδα κενή, ώστε «να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους τα 75 μηχανήματα-αλατιέρες που βρίσκονται στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας». Προβλήματα και χαμηλές θερμοκρασίες και στο Πήλιο Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα. Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών. Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς Λάρισας.Στην Αγιά πάντως η ζημιά αποκαταστάθηκε. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης. Στην Ήπειρο Στην «κατάψυξη» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές τα Ηπείρου, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα ο υδράργυρος είναι στους -5 βαθμούς ενώ στο Μέτσοβο, την Βωβούσα και άλλα ορεινά χωριά κυμαίνεται από -7 έως -11 βαθμούς. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστά στους οδηγούς που κινούνται ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τις 8:30 το πρωί χιονίζει και στην πόλη τα Ηγουμενίτσας. Σε όλο το οδικό δίκτυο της Ηπείρου δουλεύουν πυρετωδώς τα μηχανήματα ρίψης αλατιού καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλά σημεία των δρόμων υπάρχει πάγος Πού καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr