Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα

Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα



Ξεκινήσαμε με τη Σοφία, συνεχίσαμε με τον Τηλέμαχο και τώρα έχουμε την Υπατία. Οχι, δεν πρόκειται για πρόσωπα αλλά για... κύματα κακοκαιρίας. Ποιος, όμως, είναι ο νονός; 
Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος είναι διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο άνθρωπος πίσω από τα ονόματα που λαμβάνουν τα ονόματα των κακοκαιριών. 
Η πρακτική να ονοματοδοτούνται τα κύματα κακοκαιρίας ξεκίνησε το 2017, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική. 
Πρώτο κύμα κακοκαιρίας με όνομα, πίσω στο 2017, ήταν η «Αριάδνη». 
Εκτοτε κάθε κακοκαιρία αποκτά το δικό της όνομα, το οποίο προέρχεται κυρίως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η επιλογή του ονόματος είναι τυχαία και δεν συνδέεται με πρόσωπα ή καταστάσεις. Απλά ακολουθείται αλφαβητική σειρά. Ο «Τηλέμαχος», π.χ., έφερε τα προχθεσινά χιόνα, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ονομάζεται «Υπατία». Αυτό σημαίνει ότι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινά από «Φ».
Από το 2001 έχουν υπάρξει πάνω από 430 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να θυμούνται πότε έγινε κάποιο από αυτά. Από το 2017 που μπήκαν στη ζωή μας η «Αριάδνη», ο «Ραφαήλ», η «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» και οι υπόλοιποι, γίνεται πιο εύκολη η σύνδεσή τους.


Πηγή: Ο άνθρωπος που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα -Πώς επιλέγει τα ονόματα | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου