Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

OIKO

* Χαμηλώστε τη θέρμανση κατά 1 C
Τα σπίτια είναι μια από τις κύριες πηγές των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή. Τα 2/3 της ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τα κτίρια είναι για ζεστό νερό και θέρμανση.
*Αντικαταστήστε τα χάρτινα και πλαστικά ποτήρια
Ο τρόπος ζωής μας τα τελευταία πενήντα χρόνια κατασπαταλεί τους φυσικούς πόρους της Γης. Τα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ώρες πριν τα πετάξουμε.
*Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
Όταν τα μη αναλώσιμα προϊόντα δεν είναι ανακυκλώσιμα καταλήγουν μαζί με τα επικίνδυνα περιεχόμενα τους, ( βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), στις χωματερές ή τους αποτεφρωτήρες. Και οι δυο μέθοδοι έχουν φοβερούς κινδύνους.
* Χρησιμοποιήστε φυσικά καθαριστικά και απορρυπαντικά
Αυτά τα προϊόντα, που αποτελούνται από επικίνδυνα συστατικά για την υγεία και το περιβάλλον καταλήγουν στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος, δηλητηριάζοντας αυτά καθώς και όντα που τα φιλοξενούν.
* Μη τοποθετείτε βόλους ναφθαλίνης
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ναφθαλίνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και ναυτία.
* Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή
Η τηλεόραση καταναλώνει την ίδια ενέργεια τόσο όταν είναι σε κατάσταση αναμονής για 20 ώρες όσο κι όταν είναι ανοιχτή για 4 ώρες. Στην κατάσταση αναμονής καταναλώνει πάνω από το 70% της συνολικής κατανάλωσης και πάνω από το 95% στην περίπτωση του dvd. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπολογιστή.
*Μαζέψτε νερό βροχής 
Ένα βαρέλι κάτω από την υδρορροή μαζεύει επαρκείς ποσότητες νερού – χρησιμοποιήστε το νερό για το κήπο ή για να πλύνετε το αυτοκίνητο.
* Προστατεύω το δάσος από την αμέλεια
Τα αναμμένα τσιγάρα που πετιούνται στα δάση, αλλά και μακριά από αυτά, είναι η πρώτη αιτία φωτιάς εξ αμελείας.
* Βράστε μόνο το νερό που θα καταναλώσετε 
Ο βρασμός του νερού καταναλώνει ενέργεια. Το συμπέρασμα μιας μελέτης μας πληροφορεί ότι αν όλοι στην Βρετανία το έκανα αυτό για μια μέρα, η ενέργεια που θα σωζόταν θα μπορούσε να ανάψει τις λάμπες όλων των δρόμων της χώρας για όλη τη διάρκεια της νύχτας.
* Ποτίστε το κήπο σας αφού πέσει ο ήλιος
Κατά τη διάρκεια ψυχρότερων ωρών της νύχτας τα φυτά χάνουν λιγότερη υγρασία και χρησιμοποιούν το μισό νερό.
* Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το νερό 
Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το τρεχούμενο νερό – είναι μια υπερβολική σπατάλη ενός σημαντικού πόρου της Γης.
 http://www.ygeiaoikologiamag.gr/oikologia/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου