Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ - Σ

Σαμπούκος
Ιδανικό για κρυολόγημα

Θάμνος ή δενδρύλλιο, το οποίο αποκαλείται και "φαρμακείο της φύσης", λόγω της σημαντικής θεραπευτικής του δράσης. Αφέψημα από ξεραμένα άνθη έχει εφιδρωτική δράση, είναι ήπιο καθαρτικό, χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος, των εκζεμάτων και των ρευματισμών. Εκχύλισμα από τα άνθη του βοηθούν στην επιπεφυκίτιδα και στους ερεθισμούς του δέρματος, ενώ τα φύλλα του έχουν διουρητική δράση και βοηθούν το κυκλοφορικό. Είναι, επίσης, ωφέλιμα στη γρίπη, την καταρροή και τις παθήσεις του αναπνευστικού.

ΣΕΔΟΝ (πετρόχορτο)
Τα ενεργά του συστατικά δεν είναι τελείως γνωστά. Περιέχει αλκαλοειδή τα οποία προκαλούν ελαφριά έξαψη που ακολουθείται από ισχυρή υπνηλία, διαστέλλουν επίσης την κόρη του οφθαλμού και ελαττώνουν την πίεση του αίματος. Τα κοπανισμένα φρέσκα φύλλα προκαλούν κοκκίνισμα του δέρματος. Σε μεγάλες δόσεις το φυτό προκαλεί πονοκέφαλο, ναυτία και ελαφριά μέθη. Θεωρείται δηλητήριο.
Συνήθως χρησιμοποιείται το φυτό κοπανισμένο. Εφαρμόζεται σε πληγές, για την επούλωση τους και για την θεραπεία των κρεατοελιών και των κάλων. Αυτή η δράση είναι αμφίβολη. Δεν λαμβάνεται εσωτερικά.

ΣΕΛΙΝΟ 
ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ
Τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες και οι μεταλλικές ουσίες δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού και το μεταβολισμό. Το σέλινο έχει ιδιότητες αντιρρευματικές, αντισπασμωδικές, διουρητικές και δρα επίσης κατά του τυμπανισμού και της υπέρτασης.
Η διουρητική ενέργεια των αιθέριων ελαίων είναι αυτό που καθορίζει την κύρια χρήση του σέλινου. Θεωρείται ότι βοηθά σε προβλήματα ούρησης καθώς και σε περίπτωση πέτρας στην κύστη και στα νεφρά. Αρκεί να φάτε το σέλινο ή να πιείτε το χυμό της ρίζας και του πράσινου τμήματος. Το σέλινο μπορεί επίσης να βοηθήσει κατά των ρευματισμών και της αρθρίτιδας. Όμως σε ευαίσθητα άτομα και οε συνδυασμό με φως του ήλιου το σέλινο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες (δερματίτιδα).

Σημύδα
για γερή αποτοξίνωση 
H σημύδα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση, στην ανανέωση και στην αποβολή των περιττών υγρών. Παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση των μικρών εσωτερικών φλεγμονών του σώματος, αλλά και αυτών του δέρματος, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Πώς θα την πιείτε (έγχυμα) : Pίχνετε 10 γρ. σημύδας σε βραστό νερό και το αφήνετε για 5-10΄. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια, το απόγευμα και το βράδυ, για 2 εβδομάδες έως 1 μήνα.
Τα φύλλα της έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος.
Σιναμική
Κατά της δυσκιολιότητας
Πρόκειται για τη σινική κανέλα. 

Εχει δράση κατά της δυσκοιλιότητας, που οφείλεται σε ένα φυτικό συστατικό, το οποίο υπάρχει στα φύλλα και τους λοβούς. 
Το συστατικό αυτό έχει την ιδιότητα να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου.
ΣΙΝΑΠΙ ΜΑΥΡΟ
Οι ώριμοι σπόροι συλλέγονται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Πριν από τη φύλαξη αποξηραίνονται λίγο.Ιδιότητες: Το σινάπι έχει τονωτικές χωνευτικές και ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. Το άσπρο σινάπι (sinapis alba) χρησιμοποιείται όπως και το μαύρο.
Γνωστά είναι κυρίως τα θερμαντικά έμπλαστρα σιναπιού, τα οποία σε περίπτωση ισχιαλγίας, ρευματικών και αρθρίτιδας μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην πάσχουσα επιφάνεια. Σε περίπτωση βρογχίτιδας ή πλευρίτιδας οι τυλιχτές κομπρέσες με σινάπι ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις. Η θεραπευτική ενέργεια οφείλεται στα σιναπέλαια, τα οποία σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας ή συχνής χρήσης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να δημιουργήσουν φουσκάλες. Η εσωτερική χρήση του σιναπιού θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη. Στα παιδιά δεν πρέπει να τοποθετηθεί έμπλαστρο σιναπιού περισσότερο από πέντε λεπτά, επειδή μπορεί να ερεθιστεί η ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

Σιτρονέλλα 
Είναι και φάρμακο
Στην Κίνα, χρησιμοποιούνται ευρέως τα φύλλα του φυτού ως φάρμακο για την αρθρίτιδα, τον πυρετό, τα εντερικά παράσιτα, τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος και τα προβλήματα της περιόδου. Περισσότερες, όμως, χρήσεις έχει το αιθέριο έλαιο του φυτού. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, για την παρασκευή σαπουνιών, στην αρωματοθεραπεία, σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια, λόγω της τονωτικής, σπασμολυτικής, αντισηπτικής και αποσμητικής του δράσης. Ειδικότερα, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του νευρικού συστήματος, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, νευραλγίες, κατάθλιψη, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμά την κούραση και τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς βοηθά στην πέψη, καταπολεμά τα παράσιτα του στομάχου και του εντέρου, ανακουφίζει από την κολίτιδα και τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της περιόδου, την ανακούφιση των πόνων από ρευματισμούς και αρθρίτιδα, τον περιορισμό της υπεριδρωσίας και της λιπαρότητας των μαλλιών και του δέρματος. Τέλος, χρησιμοποιείται για την αποστείρωση των πάγκων της κουζίνας. 

Σισάνδρα ή Σχιζάνδρα (Schisandra)
καρπός που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ευρέως και στη δυτική ιατρική. Είναι ευεργετικός στη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Χρησιμοποιείται επίσης ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα. Προσφέρει ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι και αποτρέπει την προκαρκινικη δράση.
Τακτική κατανάλωση τσάι Schizandraς έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αύξηση της ενέργειας και καλής διάθεσης, στη βελτίωση συγκέντρωσης και της μνήμης. Βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει την καρδιά
. Μπορείτε να βρείτε αυτούσιο τον καρπό και να τον βράσετε ως αφέψημα (περίπου 9 γρ. για 1 φλιτζάνι νερό) ή να τον προμηθευτείτε σε ταμπλέτες. Ως αφέψημα, χρησιμοποιήστε το καθημερινά, για μικρά χρονικά διαστήματα. 
Σκόρδο
Για ευρύ φάσμα προβλημάτων
Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας έπαιρναν καθημερινά μία σκελίδα, προκειμένου να τονωθούν και να προλάβουν τις λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι αντισηπτικό και αντιβιοτικό, με αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου. Είναι γνωστό καρδιοτονωτικό και αντιυπερτασικό, έχει δράση κατά των αιμορροΐδων και της νεφρολιθίασης. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, είναι διουρητικό και θεωρείται ότι έχει και δράση κατά του καρκίνου και των ρευματισμών και ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.
Σκορπίδι
Καταπραϋντικό, αντιβηχικό

Ονομάζεται και πολυτρίχι ή σκορπιδόχορτο και φυτρώνει κυρίως στις ρωγμές των βράχων ή παλαιών τοίχων. Το μαύρο πολυτρίχι καλλιεργείται σε γλάστρες. Η θεραπευτική του δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κατά παθήσεων της κύστης και του ουροποιητικού. Είναι καταπραϋντικό, αντιβηχικό, διουρητικό, είναι ωφέλιμο για την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς και κατά της διάρροιας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά παθήσεων της σπλήνας και των σκουληκιών του εντέρου.
Σολανό
Για τα εκζέματα και το άσθμα
Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. 
Το αφέψημα από στελέχη του φυτού έχει δράση κατά των εκζεμάτων και του άσθματος. 
Χρησιμοποιείται και στην Ομοιοπαθητική κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, των ρευματισμών και της κυστίτιδας.


Σουσάμι
Αντιγηραντικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν πολύτιμη αντιγηραντική, αντιυπερτασική και αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του οργανισμού. Σοβαρός είναι ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καταρράκτη και του διαβήτη, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και της σωστής λειτουργίας του ήπατος.
Σπαθόχορτο (Βάλσαμο)
Αιμοστατικό για τους... πολέμους
Ονομάστηκε έτσι, επειδή στη διάρκεια των πολέμων το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές από τα σπαθιά. Είναι, επίσης, διουρητικό, αιμοστατικό και εμμηναγωγό, ενώ έχει δράση και στην ήπια κατάθλιψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Προσοχή απαιτείται και απ΄ όσους λαμβάνουν φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ενζύμων.
Σπανάκι
Αντικαρκινικό, καταπραϋντικό
Η καλλιέργειά του στην Ευρώπη άρχισε το 12ο αιώνα μ.Χ. Ο τονωτικός του ρόλος είναι αποδεκτός. Εχει δράση και κατά της οστεοπόρωσης, είναι αντικαρκινικό, καθαρτικό, διουρητικό και καταπραϋντικό.
Σπάρτο
Ηρεμιστικό και αγχολυτικό
Καλλωπιστικός αυτοφυής θάμνος, με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και χνουδωτούς καρπούς. Είναι ηρεμιστικό και αγχολυτικό, ομαλοποιώντας τους καρδιακούς τόνους, διουρητικό, καθαρτικό και αντιδιαβητικό. Εχει ωφέλεια στις γυναίκες, καθώς ελαττώνει την υπερβολική έμμηνη ροή και διεγείρει τη μήτρα κατά τον τοκετό.
Σπιρουλίνα: 
το θαυματουργό φύκι, που θεωρείται και πλήρης τροφή. 
Περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό - πολύτιμες για τον οργανισμό - θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Θα τη βρείτε σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες ή σιρόπι. Ως σκόνη ή σε νιφάδες μπορείτε να τη διαλύσετε σε χυμό ή στο φαγητό (προσέξτε να μην είναι καυτό, γιατί ενδέχεται να χάσει μέρος των θρεπτικών της συστατικών). Βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα). Η σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό όταν δεν έχουν καλή διάθεση.
Σύκα
Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα σύκα της αρχαίας Αθήνας θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, που απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Οποιος, δε, προσπαθούσε να τα εξαγάγει ονομαζόταν "συκοφάντης". Η συκιά είναι ένα δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ήταν γνωστό και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και βιταμίνες C, Β3, Β5, Β6 και Ε. Είναι καθαρτικά, τονώνουν τους αδύναμους οργανισμούς, βοηθούν στα εγκαύματα (τα αποξηραμένα) και τα οιδήματα. Τα ξερά σύκα έχουν, επίσης, δράση κατά του κοκίτη, του βήχα και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πονόλαιμου (γαργάρες). Το αφέψημα σύκου ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, την ιλαρά και τη νεφρίτιδα. Τα φύλλα ωφελούν πάσχοντες από άσθμα, ενώ ο γαλακτούχος χυμός τους είναι χωνευτικός και καθαρτικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά δερματολογικών προβλημάτων.
Σύμφυτο
Πλούσια η ρίζα και τα φύλλα του
Φυτρώνει κοντά σε νερό και θεωρείται ένα σημαντικό βότανο, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα, βγαίνουν την άνοιξη και μοιάζουν με μικρές καμπάνες. Πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στην επούλωση των εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις και κιρσούς και ανακουφίζουν από ρευματισμούς. Το αφέψημα βοηθά όσους έχουν έλκος και κολίτιδα.
Σφένδαμος
Σούπερ τροφή 
Το σιρόπι σφενδάμου διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές του μύρτιλλου, του πράσινου τσαγιού και άλλων «σούπερ τροφών» του είδους, όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα. «Ανακαλύψαμε ότι διάφορα συστατικά του διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που έχουμε ήδη δει να δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων», σημειώνει ο Ναβίντρα Σίραμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ, υπεύθυνος της έρευνας. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι πολυφαινόλες αυτού του εκχυλίσματος με το χρυσαφί χρώμα πιθανόν να συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των ενζύμων που θεωρούνται υπεύθυνα για την ασθένεια. Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν διεξοδικά το εκχύλισμα σφενδάμου του Κεμπέκ, εντόπισαν συνολικά 54 ευεργετικά συστατικά, από τα οποία πέντε ήταν εντελώς άγνωστα. Σε ένα από τα πέντε αυτά συστατικά δόθηκε η ονομασία κεμπεκόλη, προς τιμήν της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του εκχυλίσματος παγκοσμίως. Τα νέα μόρια που ανακαλύφθηκαν ίσως βοηθήσουν τους χημικούς να παρασκευάσουν καινούρια φάρμακα για διάφορες ασθένειες.

Chia: 
Η super τροφή που πρέπει να δοκιμάσετε
Οι σπόροι Chia έχουν:
- 2 Φορές περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σπόρο ή σιτάρι.
- 5 Φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και «boron», το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην μεταφορά του ασβεστίου στα οστά σας.
- 2 Φορές την ποσότητα του καλίου που έχουν, για παράδειγμα, οι μπανάνες.
- 3 Φορές την αντιοξειδωτική δύναμη των blueberries.
- 3 Φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.
- Άφθονη ποσότητα των ω-3 και ω-6, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Με όλες αυτές τις θρεπτικές αξίες, δεν προκαλεί έκπληξη ότι ορισμένες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει σημαντικά καρδιαγγειακά και άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων Chia. Παρά τα κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τους σπόρους Chia είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό λειψή και χρειάζονται περισσότερες μελέτες μέχρι να μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.


ΕΝΔΕΙΞΗ- Βότανα και τροφές
Σαλμονέλωοη (προσβολή από σαλμονέλα): σκόρδο, κανέλλα, καρότο, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μέντα, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι. 
Σκορβούτο: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, λεμόνι, πατάτα, πρόπολη, μαυροράπανο, ραπάνι, ταραξάκο. 
Σμηγματόρροια: λάχανο, λεμόνι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Στηθάγχη: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι. 
Στοματίτιδα: (βλέπε Ουλίτιδα).
Στομαχικές διαταραχές Ανηθος, αγγελική, αγιάγκαθα,αγκινάρα, αγριάδα, αχιλλαία,αψιθιά, βάλσαμο, βασιλικός,βατομουριά, βελανιδιά, γλυκάνισο,δίκταμο, δυόσμος, ιτιά, καλέντουλα,καρότο, κόλιαντρο, κολοκυθιά, κρόκος,λεβάντα, μολόχα, μπελαντόνα,νεραντζιά, πικραλίδα, πράσο,ροδακινιά, ροδιά, τσουκνίδα
Συνάχι Αδίαντο, άκορος, βάλσαμο, βρόμη,δάφνη, ευκάλυπτος, θυμάρι, κανέλα, κολοκυθιά, κριθάρι, μενεξές, μέντα, μολόχα, μπάμια,πεύκο, πιπεριά, τσουκνίδα,φασκομηλιά, φλισκούνι, φλόμος

Το φαρμακείο της γιαγιάς...
Στοματίτιδα Η στοματίτιδα, χαρακτηριστική φλεγμονή που παρουσιάζεται σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με την καθημερινή χρήση χαμόμηλου.

Γιατροσόφια 
Σκασμένα χείλη
Mουλιάστε για 30 λεπτά σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό μία μικρή χούφτα ροδοπέταλα που θα έχετε προηγουμένως ξεπλύνει. Aφού σουρώσετε το νερό και αφήσετε τα ροδοπέταλα να κρυώσουν, αναμείξτε τα με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα. Bάλτε την αλοιφή σε ένα μικρό γυάλινο κουτάκι και φυλάξτε τη στην τσάντα σας. Είναι θρεπτική και αφήνει τα χείλη βελούδινα και απαλά. 

Σπυράκια πυρετού
Χαμομήλι: Όταν -για οποιονδήποτε λόγο- έχουμε υψηλό πυρετό, συχνά εμφανίζεται σε κάποιο σημείο γύρω από τα χείλη ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό σπυράκι. Aν θέλετε να εξαφανιστεί γρήγορα, υπάρχει ένα εύκολο γιατροσόφι που κάνει θαύματα: Το κατάπλασμα χαμομηλιού. Tρίψτε τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού και αναμείξτε τα με λίγο χλιαρό νερό, προκειμένου να φτιάξετε έναν πολτό. Tοποθετήστε τον πολτό ως κατάπλασμα πάνω στο σπυράκι και αφήστε το έτσι για 5-10 λεπτά. Eπαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται μέσα στη μέρα, προκειμένου να «σβήσει» το σπυρί. Tο αιθέριο έλαιο τού χαμομηλιού, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του, επιταχύνει την επούλωση τής επιδερμίδας. 
Παγάκια: Ένας γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από το σπυράκι, είναι να ακουμπήσετε πάνω του ένα παγάκι τυλιγμένο σε ένα κομμάτι ύφασμα για 20 λεπτά. Σε δύο το πολύ μέρες, το σπυρί τού πυρετού θα έχει «μαραθεί». 

Συνάχι
Αρπάξατε ένα ενοχλητικό συνάχι και θέλετε να απαλλαγείτε από τις βλέννες που μπλοκάρουν τα ρουθούνια και τα πνευμόνια σας; Tο φασκόμηλο, που διακρίνεται για τις αντισηπτικές και αποξηραντικές του ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της καταρροής, γιατί βοηθάει να καθαρίσει ο βλεννογόνος τής μύτης και τών πνευμόνων από τις υπερβολικές εκκρίσεις. Pίξτε λοιπόν μέσα σε ένα φλιτζάνι με καυτό γάλα 15-20 φύλλα φασκόμηλου, αφήστε τα για 15 λεπτά και σουρώστε. Aυτό το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε 2-3 φορές την ημέρα, για όσο καιρό διαρκεί το συνάχι. 

Πηγή: users.sch.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

Πατώντας "λεξικό", θα δείτε και τα υπόλοιπα γράμματα!!!
Η ΣΕΛΊΔΑ ΈΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ ΣΑΣ.
 http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2013/03/blog-post_9964.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου