Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Οι αιτίες των πανδημιών: Επιστήμονες προειδοποιούν για την εμφάνιση νέων ζωονόσων

Μαριάνθη Πελεβάνη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε έκθεση που παρουσίασαν στις 6 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων. Προειδοποιούν ότι οι ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα, όπως πιθανολογείται για τον Covid-19, και ήδη σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον και την άγρια ζωή.
Κάθε χρόνο αναδύονται περίπου 3-4 νέες ζωονόσοι. Πρόκειται για νέες ασθένειες που δυνητικά αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας θανατηφόρες επιδημίες όπως το HIV/AIDS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και, πιο πρόσφατα, ο COVID-19.
«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι αν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε την άγρια ζωή και να καταστρέφουμε τα οικοσυστήματά μας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα σταθερό αριθμό τέτοιων ασθενειών να μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει η επικεφαλής του προγράμματος της UNEP, Inger Andersen.
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ερευνών για την Κτηνοτροφία (ILRI) αναγνώρισαν από κοινού στην έκθεση «Preventing the Next Pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission», επτά τάσεις υπεύθυνες για τέτοιες ασθένειες, γνωστές ως ζωονόσους. Συγκεκριμένα: αυξανόμενη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, εξόρυξη φυσικών πόρων και αστικοποίηση, εντατική και μη βιώσιμη γεωργία, εκμετάλλευση της άγριας ζωής, αυξημένα ταξίδια και μεταφορές, αλλαγές στον εφοδιασμό τροφίμων και κλιματική αλλαγή.
Δεδομένων αυτών των διαπιστώσεων και παραδοχών, οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπισή τους, να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, το τέλος της υπερεκμετάλλευσης της άγριας πανίδας και τη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Μόνο έτσι, θα σταματήσουν τις μελλοντικές πανδημίες.
Ο νέος κορονοϊός, ο οποίος πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, έχει μολύνει περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα και έχει σκοτώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Αλλά αυτή είναι μία μόνο από έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενειών –συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS, πυρετού του Δυτικού Νείλου, Zika, SARS και πυρετού της κοιλάδας Rift– που έχουν μεταπηδήσει από ζωικούς ξενιστές στον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

Οι πραγματικές αιτίες του Covid



«Μία από τις καινοτομίες αυτής της έκθεσης είναι ότι ενώ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να κατανοήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του Covid -19 και πώς να τις αντιμετωπίσουμε, δόθηκε πολύ λιγότερη προσοχή στις πραγματικές αιτίες του ιού, γιατί εμφανίστηκε και αν κάτι παρόμοιο μπορεί να εμφανιστεί ξανά. Σε αυτό επικεντρώνεται η έκθεσή μας. Δεν πρόκειται τόσο για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις πανδημίες, αλλά γιατί αρχικά εμφανίζονται και πώς μπορούμε να τις αποτρέψουμε ή να τις ελέγξουμε νωρίς, ώστε να κάνουν λιγότερο κακό», επισημαίνει η Delia Grace, ανώτερη επιδημιολόγος και κτηνίατρος στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Κτηνοτροφίας που εδρεύει στο Ναϊρόμπι της Κένυας, συν-συγγραφέας αυτής της έκθεσης σε συνέντευξή της στο Democracynow.

Και πριν από τον κορονοϊό όμως, 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πέθαναν από ζωονόσους. Ποιες είναι αυτές οι ασθένειες και γιατί δεν έχουν συζητηθεί; Σύμφωνα με την Delia Grace υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε αυτό που αποκαλούμε ενδημική ασθένεια και επιδημία. Έτσι, οι ενδημικές ασθένειες είναι αυτές που εμφανίζονται σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Και οι επιδημικές ασθένειες είναι αυτές που ξαφνικά αυξάνονται στη γεωγραφική τους εξάπλωση ή στον αριθμό των ατόμων που επηρεάζουν.

Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν από ζωονόσους πεθαίνουν από αυτές του πρώτου τύπου, τις ενδημικές ασθένειες, οι οποίες ελέγχθηκαν σε πλούσιες χώρες και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ασθένειας και του θανάτου συμβαίνει σε φτωχές χώρες. Εάν αυτές οι ασθένειες ήταν εξίσου διαδεδομένες ή συχνές σε πλούσιες χώρες, θα είχαν πολύ περισσότερη αναφορά, πολύ περισσότερη κάλυψη ειδήσεων και ίσως καλύτερο έλεγχο.

O συνδυασμός φτώχειας, ανθρώπων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ζώα, υποβαθμισμένων περιβαλλόντων και κακών υπηρεσιών υγείας είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ για αυτές τις ζωονοσολογικές ασθένειες.

Πλέον υπάρχουν νέες αναδυόμενες ασθένειες που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα από χώρα σε χώρα, όπως έχουμε δει με το Covid-19 και όπως είδαμε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη γρίπη των πτηνών, τη γρίπη των χοίρων. Το νέο ταυτόχρονα χαρακτηριστικό των νέων ζωονόσων είναι ότι αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και χώρες αναπτυγμένες και πλούσιες.

Φταίνε όμως τα ζώα; Όχι φυσικά. «Φταίει η αποψίλωση των δασών, η υλοτομία, η απομάκρυνση των ζώων από τον φυσικό βιότοπό τους, οι εξορυκτικές βιομηχανίες, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της ζωϊκής παραγωγής, η αυξανόμενη ζήτηση των ανθρώπων για ζωικές πρωτεΐνες» εξηγεί η Delia Grace.

Έχουμε έναν πλήρη οικολογικό μετασχηματισμό. Και αυτό επιτρέπει στις ασθένειες να συμπεριφέρονται με τρόπους περίεργους, για παράδειγμα τα αρπακτικά απομακρύνθηκαν από το σύστημα, επομένως έχουμε πολύ περισσότερα ελάφια, στη συνέχεια, έχουμε πολύ περισσότερα τσιμπούρια, που μπορούν να μεταδώσουν μια νόσο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας δημιουργεί μεγάλο αριθμό γενετικά παρόμοιων οργανισμών. «Αυτά συχνά εκτρέφονται για να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα παραγωγής. Πιο πρόσφατα έχουν εκτραφεί για να αντέχουν στις ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, τα ζώα φυλάσσονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και συχνά σε όχι ιδανικές συνθήκες. Αυτός ο γενετικά ομογενοποιημένος πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος σε μολύνσεις από γενετικά διαφορετικούς πληθυσμούς, επειδή οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ορισμένα άτομα που αντέχουν καλύτερα στις ασθένειες. Η βιομηχανική εκτροφή των χοίρων, για παράδειγμα, προήγαγε τη μετάδοση της γρίπης των χοίρων, εξαιτίας της έλλειψης φυσικής απόστασης μεταξύ των ζώων.

Στις φτωχότερες χώρες, υπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου, καθώς η κτηνοτροφική παραγωγή συνήθως γίνεται δίπλα σε πόλεις, ενώ η βιοασφάλεια και βασικές πρακτικές της κτηνοτροφίας είναι συνήθως ανεπαρκείς, τα ζωικά απόβλητα ελάχιστα ελέγχονται και αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις κακές συνθήκες και πρακτικές. Παράλληλα, από το 1940, τα μέτρα εντατικοποίησης της γεωργίας, όπως φράγματα, αρδευτικά έργα και βιομηχανικές φάρμες, σχετίζονται με πάνω από το 25% -και πάνω από το 50% για τις ζωονοσογόνες– των μολυσματικών ασθενειών που έχουν εμφανιστεί στους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εδαφών χρησιμοποιείται για το τάισμα των ζώων. Αυτό σε ορισμένες χώρες οδηγεί σε καταστροφή των δασών».

Το κρίσιμο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η ανθρωπότητα πρέπει επειγόντως να ασχοληθεί εκτός από τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τις περιβαλλοντικές του αιτίες.

Πηγή: tvxs.gr

Επικρατούν οι άνθρωποι ή τα ανθρωποειδή στον πληθυσμό μας και γιατί;

Με τις μαζικές εκτελέσεις και τις οργανωμένες καταστροφές, οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι υπήρξε η χείριστη εκδοχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Επιπλέον, όταν ο δυτικός κόσμος έκανε τον απολογισμό, όταν καταλάγιασε ο κουρνιαχτός στα ερείπια που άφησε πίσω του, ήταν αδύνατο να αγνοηθούν οι αγριότητες που διαπράχθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης από, κατά τα άλλα, πολιτισμένους ανθρώπους. Οι συγκρίσεις με τα ζώα ήταν πανταχού παρούσες. Τα ζώα δεν έχουν αναστολές, ήταν το επιχείρημα. Δεν έχουν πολιτισμό, συνεπώς θα πρέπει να ήταν κάποιο ζωικό χαρακτηριστικό, κάτι στη γενετική μας δομή που είχε εκραγεί κάτω από την επίφαση του πολιτισμού και είχε παραμερίσει την ανθρώπινη ευπρέπεια.

Αυτή η «θεωρία της επίφασης», όπως την αποκαλώ, έγινε το κυρίαρχο θέμα στις μεταπολεμικές συζητήσεις. Κατά βάθος, οι άνθρωποι είμαστε βίαιοι και αήθεις. Μια πληθώρα μπεστ σέλερ ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα, υποθέτοντας ότι μας διακατέχει μια ασυγκράτητη επιθετική ορμή, η οποία επιδιώκει να βρει διέξοδο στον πόλεμο, στη βία, ακόμα και στον αθλητισμό. Μια άλλη θεωρία υποστήριζε ότι η επιθετικότητά μας είναι πρωτοφανής, ότι είμαστε τα μόνα πρωτεύοντα θηλαστικά που σκοτώνουν το είδος τους. Το είδος μας δεν είχε ποτέ το χρόνο να εξελίξει τις κατάλληλες αναστολές. Κατά συνέπεια, τα βίαια ένστικτά μας είναι ανεξέλεγκτα όπως στα «εξ επαγγέλματος αρπακτικά», τους λύκους ή τα λιοντάρια. Είμαστε καθηλωμένοι σε μια βίαιη ιδιοσυγκρασία, την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καθώς δεν έχουμε τα κατάλληλα εφόδια.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε σε αυτή την επιχειρηματολογία την απαρχή της εκλογίκευσης της ανθρώπινης βίας γενικά και ειδικά.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Άρντρι εμπνεύστηκε από τις εικασίες ότι ο Αυστραλοπίθηκος θα πρέπει να ήταν σαρκοφάγος και να κατάπινε τα θήραματά του ζωντανά, διαμελίζοντάς τα και σβήνοντας τη δίψα του με αίμα. Βασισμένο στις μελέτες ορισμένων κρανιακών οστών, ήταν ένα ευφάνταστο συμπέρασμα, αλλά σε αυτό βάσισε ο Άρντρι τον μύθο των πιθήκων δολοφόνων. Στο βιβλίο Αφρικανική Γένεσις απεικόνισε τον πρόγονό μας ως ένα διανοητικά διαταραγμένο αρπακτικό ζώο που ανατρέπει την ασταθή ισορροπία της φύσης. Στη δημαγωγική πρόζα του Άρντρι, «γεννηθήκαμε από επαναστατημένους πιθήκους, όχι από πεπτωκότες αγγέλους, και επιπλέον οι πίθηκοι αυτοί ήταν οπλισμένοι δολοφόνοι. Επομένως, τι να θαυμάσουμε; Τις δολοφονίες και τις σφαγές και τα βλήματα και τους αδιάλλακτους στρατούς μας;»

Δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό, αλλά το επόμενο κύμα της βιολογίας της μόδας κατάφερε να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Το εγωιστικό γονίδιο του Ρίτσαρντ Ντόκινς μας δίδαξε ότι εφόσον η εξέλιξη βοηθά αυτούς που βοηθούν τους εαυτούς τους, ο εγωισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μάλλον ως κινητήρια δύναμη της αλλαγής παρά ως ελάττωμα που μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε. Μπορεί να είμαστε κακοί πίθηκοι, αλλά υπάρχει λόγος που είμαστε έτσι, και ο κόσμος έγινε καλύτερος χάρη σε αυτό το γνώρισμα.

Ένα δευτερεύον πρόβλημα -που ματαίως υποδείχθηκε από τους σχολαστικούς- ήταν η παραπλανητική γλώσσα των βιβλίων αυτού του είδους. Τα γονίδια που παράγουν επιτυχή χαρακτηριστικά διαδίδονται στον πληθυσμό και ως εκ τούτου προάγονται. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός αυτής της διαδικασίας ως «εγωιστικής» είναι απλώς σχήμα λόγου. Και μια χιονοστιβάδα που κυλά και μεγαλώνει καθώς κατεβαίνει, επίσης αναπτύσσεται, αλλά γενικά δεν αποκαλούμε τις χιονοστιβάδες εγωιστικές. Η ακραία συνέπεια της θέσης «τα πάντα είναι εγωισμός» είναι ένας εφιαλτικός κόσμος. Καθώς οι συγγραφείς αυτοί οσφραίνονταν τη σημασία της πρόκλησης απέχθειας και σοκ, μας μετέφεραν σε μια χομπσιανή αρένα, στην οποία ο καθένας είναι για τον εαυτό του και όπου οι άνθρωποι εμφανίζονται γενναιόδωροι μόνο και μόνο για να εξαπατήσουν τους άλλους. Η αγάπη είναι ανύπαρκτη, η συμπόνια απούσα και η καλοσύνη μόνο μια παραίσθηση. Το πιο γνωστό απόσπασμα εκείνων των ημερών, από το βιολόγο Μάικλ Γίσλιν, τα λέει όλα: «Κάτω από έναν αλτρουιστή κρύβεται υποκριτής».

Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που αυτή η σκοτεινή, απαγορευτική θέση είναι ανυπόστατη και διαφέρει ριζικά από τον πραγματικό κόσμο στον οποίο γελάμε, φωνάζουμε, κάνουμε έρωτα και είμαστε τρυφεροί με τα μωρά. Οι συγγραφείς απτής της μυθολογίας το συνειδητοποιούν και μερικές φορές ομολογούν ότι η ανθρώπινη κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο την παρουσιάζουν. Το Εγωιστικό γονίδιο είναι ένα καλό παράδειγμα. Υποστηρίζοντας όχι τα γονίδιά μας ξέρουν τι είναι καλύτερο για μας, ότι προγραμματίζουν και τον παραμικρό μηχανισμό της ανθρώπινης επιβίωσης, ο Ντόκινς περιμένει μέχρι την τελευταία πρόταση του βιβλίου του για να μας καθησυχάσει ότι, στην πραγματικότητα, μπορούμε κάλλιστα να πετάξουμε όλα αυτά τα γονίδια από το παράθυρο: «Μόνο εμείς, από όλα τα ζώα πάνω στη γη, μπορούμε να επαναστατήσουμε ενάντια στην τυραννία των εγωιστικών μιμιδίων».

Και έτσι το τέλος του 20ού αιώνα υπογράμμισε την ανάγκη μας να αρθούμε υπεράνω της φύσης. Αυτή η άποψη διατυμπανίστηκε ως δαρβινιστική, ακόμα κι αν ο Δαρβίνος δεν είχε καμία σχέση μαζί της. Ο Δαρβίνος πίστευε, όπως και εγώ, ότι η ανθρωπιά μας στηρίζεται σε κοινωνικά ένστικτα που μοιραζόμαστε με άλλα ζώα. Πρόκειται προφανώς για μια πιο αισιόδοξη άποψη από αυτή που πιστοποιεί ότι «μόνο εμείς πάνω στη γη» μπορούμε να υπερνικήσουμε τα βασικά ένστικτά μας. Κατά την τελευταία άποψη, η ανθρώπινη ευπρέπεια δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια λεπτή κρούστα – κάτι που επινοήσαμε αντί να κληρονομήσουμε.

Τα εκατομμύρια χρόνια που προηγήθηκαν, οι πρόγονοί μας μπορεί να ζούσαν ήρεμα σε μικρές ομάδες κυνηγών-καρποσυλλεκτών που δεν είχαν πολλούς λόγους για ανταγωνισμό, αφού τότε η Γη ήταν ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Ωστόσο, αυτό το γεγονός με κανέναν τρόπο δεν θα τους είχε συγκρατήσει από την κατάκτηση ολόκληρης της υδρογείου. Συχνά θεωρείται δεδομένο ότι η επιβίωση του ικανότερου συνεπάγεται τον αφανισμό των αδυνάτων. Αλλά η νίκη στον εξελικτικό αγώνα δρόμου μπορεί να οφείλεται σε ένα ανώτερο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε μια μεγαλύτερη ικανότητα ανεύρεσης τροφίμων. Η άμεση σύγκρουση σπάνια είναι ο τρόπος με τον οποίο το ένα είδος αντικαθιστά το άλλο. Κατά συνέπεια, αντί της εκμηδένισης του Νεάντερταλ, μπορεί απλώς να ήμασταν ανθεκτικότεροι στο κρύο ή καλύτεροι κυνηγοί.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Επιστήμονες για κορονοϊό: Αυτές οι τροφές βοηθούν στην πρόληψη - Ο ρόλος γιαουρτιού και κεφίρ


Αναρτήθηκε από Clopy Paste 22 Ιουλίου 2020

Έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Ζαν Μπουσκέ, επίτιμο καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας, ανακάλυψε ότι το ξυνολάχανο και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό.

«Λίγη σημασία έχει δοθεί στη σχέση μεταξύ μετάδοσης και σοβαρότητας του ιού και τις τοπικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες, αλλά αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να είναι πολύ επωφελείς. Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην άμυνα του ανοσοποιητικού ενάντια στην COVID-19 και ίσως εξηγεί γιατί υπάρχουν διαφορές στην ασθένεια ανά την Ευρώπη» ανέφερε ο Μπουσκέ, σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ "The Sun".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής κατανάλωση ωμού λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση ίσως είναι ένας από τους λόγους που χώρες, όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κορονοϊό.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία που καταναλώνουν γιαούρτι ή κεφίρ, ένα είδος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, επίσης έχουν χαμηλή θνησιμότητα από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πιθανόν χαμηλώνουν τα επίπεδα ACE2, ενός ενζύμου που εντοπίζεται στα πνευμονικά κύτταρα και χρησιμοποιείται από τον SARS-COV-2 ως σημείο εισόδου στο σώμα.

«Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί ως ένας φυσικός ανασταλτικός παράγοντας του ACE2. Ο κορονοϊός δένεται στα συγκεκριμένα ένζυμα, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις δράσεις. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να προστατεύσουν από την COVID-19» επεσήμανε ο Μπουσκέ.


Πηγή: sputniknews.gr - thesun.co.uk - ctajournal.biomedcentral.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων της Τήνου με εκατό αγωγές

Τάσος Σαραντής


ΤΗΝΟΣ Η Ενεργειακή Κυκλάδων, που κατασκευάζει αιολικό πάρκο στη θέση Πράσσα, τρομοκρατεί όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σέρνοντας στα δικαστήρια εκατό απ’ αυτούς, ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη, αλλά και φυλάκιση ενός έτους με πρόστιμο 10.000 ευρώ για τον καθένα, αν διαμαρτυρηθούν εφεξής για την περιβαλλονική καταστροφή που προκαλούν οι δραστηρότητές της

Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, που ενδέχεται να της γυρίσει μπούμερανγκ, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων, η οποία επιχειρεί την εγκατάσταση 3 ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, κατέθεσε αγωγή σε βάρος 100 κατοίκων του νησιού, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τις μελλοντικές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Οπως όλα δείχνουν, η αγωγή που κατατέθηκε από την Ενεργειακή Κυκλάδων –μία από τις τέσσερις εταιρείες οι οποίες επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί– συντάχτηκε σε αγαστή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, που έχει σχηματίσει δύο δικογραφίες εναντίον κατοίκων οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης των αιολικών στη θέση Πράσσα στις 11 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαΐου. Η πρώτη δικογραφία συντάχτηκε για περίπου 70 πολίτες και η δεύτερη για 50 και, καθώς υπάρχουν κοινά ονόματα και στις δύο, ο αριθμός των εναγομένων οριστικοποιήθηκε στους 100.

Με την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία και παρέδωσε δικαστικός κλητήρας, ο οποίος χρειάστηκε περίπου 5 μέρες για να τη θυροκολλήσει στους παραλήπτες της, η Ενεργειακή Κυκλάδων αξιώνει συνολικά το ποσό των 328.286,20 ευρώ. Ανάμεσα στην εξασέλιδη λίστα με τους παραλήπτες της αγωγής-μαμούθ υπάρχουν τα ονόματα της επάρχου Τήνου, των αντιδημάρχων, των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και πλήθους δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων του νησιού. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη λίστα με τους πολίτες που διώκονται έχει συμπεριληφθεί και ένας ανήλικος 17 ετών.

Τα χρονοδιαγράμματα


Στην ουσία η εταιρεία ζητά το προαναφερόμενο ποσό για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη (!) λόγω των δύο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της μη υλοποίησης του έργου της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βγήκε εκτός των χρονοδιαγραμμάτων της. Υπολογίζοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας των τριών ανεμογεννητριών θα γινόταν την 1η Απριλίου και μετρώντας 85 ημέρες έως τις 25 Ιουνίου που συνέταξε την αγωγή, θεωρεί ότι έχει διαφυγόντα κέρδη σχεδόν 179.000 ευρώ από το ρεύμα που θα πουλούσε στη ΔΕΗ.

Η εταιρεία αξιώνει ακόμα από τους Τηνιακούς το ποσό των 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 27.000 ευρώ για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, το οποίο αφορά τους τόκους όλων αυτών των ημερών που δεν κατέβαλε τις δόσεις, καθώς η συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα της παρέχει μόνο τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές της μόλις αρχίσει να παράγει. Κι ακόμη την καταβολή 20.000 ευρώ για μπετόν που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει εξαιτίας των κινητοποιήσεων, τη μίσθωση μεταφοράς γερανού στο νησί και την πληρωμή εταιρείας σεκιούριτι για τη φύλαξη του έργου και των οχημάτων. Τέλος, ζητά και 28.000 ευρώ για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στο λιμάνι του Λαυρίου.

Ωστόσο οι αξιώσεις της εταιρείας από τους 100 Τηνιακούς δεν σταματούν εδώ και δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε οικονομικές απολαβές που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αποβλέπουν και στο εγγύς μέλλον. Ετσι η Ενεργειακή Κυκλάδων απαιτεί επιπλέον τη μελλοντική καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους, καθώς και την καταβολή τσουχτερού χρηματικού προστίμου 10.000 ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συμμετοχής σε οποιαδήποτε μελλοντική διαμαρτυρία σχετική με εργασίες της.

Διόλου τυχαία κίνηση, αφού μετά την παράδοση της αγωγής, η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σκυροδέτηση της τελευταίας από τις τρεις βάσεις των ανεμογγενητριών (η πρώτη βάση κατασκευάστηκε από την εταιρεία εν μέσω καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων που τη συνόδευαν). Εάν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση της τρίτης βάσης, αυτό που θα απομένει είναι να φτάσουν οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες στο νησί και να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους.

Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης κατά παρατυπιών της εταιρείας έπειτα από προσφυγή του Δήμου Τήνου, που υποστηρίζει ότι η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο του έργου με δρόμο είναι παράνομη, καθώς ένα μέρος του περνά από δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια.

Το νησί δεν πτοείται


Από το συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών που πραγματοποιήθηκε στο νησί τον περασμένο Νοέμβρη

Το απερχόμενο 15μελες του Γενικού Λυκείου Τήνου καταγγέλλει απερίφραστα την απόφαση της εταιρείας να κάνει αγωγές στους αγωνιστές συμπολίτες τους και ιδίως σε συμμαθητή τους που συμμετείχε στις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο νησί.

«Θέλουμε να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι διώκονται ποινικά και να τονίσουμε πως ο αγώνας ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θίγουν τις ζωές μας και το νησί μας συνεχίζεται» αναφέρει. Απερίφραστα καταδικάζει το Δ.Σ. και οι προπονητές της ομάδας μπάσκετ Περιστεριώνα της Τήνου την απόφαση της Ενεργειακής Κυκλάδων να αποστείλει αγωγή εναντίον δύο μελών του Δ.Σ. της ομάδας, ενός ανήλικου αθλητή της και ακόμα 97 συμπολιτών τους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ενεργειακή Κυκλάδων ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στον βαθύ σεβασμό που τρέφει για την τοπική κοινωνία της Τήνου, αλλά αψηφά παντελώς ότι η τηνιακή κοινωνία έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με κάθε τρόπο, τόσο θεσμικά όσο και κινηματικά, κάτι που αποδείχτηκε και στο πρωτοφανές για τα δεδομένα του νησιού μεγάλο συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 22.11.2019.

Αντι-αιολικό κίνημα


«Η αγωγή της εταιρείας απέναντι σε εκατό άτομα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που αντιδρούμε δεν είμαστε ούτε λίγοι, ούτε προερχόμαστε από συγκεκριμένη συλλογικότητα, όπως θέλει να παρουσιάζει η εταιρεία.

»Επιπλέον όλα όσα ισχυρίζεται περί οικογενειακής επιχείρησης που σέβεται την Τήνο και επιχειρεί προς το συμφέρον των Τηνιακών, καταρρίπτονται, όταν απροκάλυπτα ζητά αποζημιώσεις από απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται για το καλό του νησιού τους. Το αντι-αιολικό κίνημα στην Τήνο είναι μαζικό και δεν θα πτοηθεί από τέτοιες εκφοβιστικές κινήσεις» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη παράταξη «Κοινό Τηνίων» κι ένας από τους εναγομένους.

Πηγή: efsyn.gr

Ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας


Pin
Vibe
More
και δημητριακών είναι σημαντική ανεξαρτήτου ηλικίας. Όμως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η σημασία και η βαρύτητα ορισμένων ομάδων τροφίμων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας

Ωφέλιμες τροφές στη δεκαετία των 20

Πιστεύετε, επειδή είστε νέοι και ο μεταβολισμός σας λειτουργεί άριστα, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διατροφή; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αποτελεί μια σημαντική δεκαετία καθώς ό,τι τρώτε τώρα θέτει τις βάσεις και τις συνήθειες του μέλλοντος ή τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά σε αναλογία 3:1. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, καθώς αυτό περιορίζει την όρεξη και την έντονη επιθυμία για γλυκά.

Τι να αποφεύγουμε κατά τη δεκαετία των 20

Δυστυχώς το έτοιμο φαγητό, τα προπαρασκευασμένα γλυκά και τα αναψυκτικά ανοίγουν το δρόμο για πολλά προβλήματα με την υγεία και το βάρος μας. Φυσικά, είναι παραπάνω από επιθυμητό το να τα απολαμβάνετε πού και πού, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχουμε τις ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης που λαμβάνουμε ημερησίως. Επιπροσθέτως, η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και αυξάνει το βάρος μας με τον χειρότερο τρόπο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 30

Είναι η δεκαετία που συχνά παρατηρούμε μικρές αλλαγές στον μεταβολισμό μας. Σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες, αρχίζουμε να βάζουμε βάρος. Για να το αντιστρέψουμε, χρειαζόμαστε πολλές, πολλές φυτικές ίνες. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κάλε και αβοκάντο· υγιεινά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και σπόροι.
Αν αρχίζετε να βλέπετε τις πρώτες αχνές ρυτίδες, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε περισσότερο με την υγεία της επιδερμίδας (αλλά και των οστών). Στηρίξτε την παραγωγή κολλαγόνου του οργανισμού σας με τροφές όπως ζωμό από κοτόπουλο, εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο και χρωματιστές πιπεριές.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 30

Μετά από μια μεγάλη, στρεσογόνα μέρα, είναι δελεαστική η έτοιμη πίτσα και το μπουκάλι με το κρασί, αλλά το υπερβολικό αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές είναι οι κύριοι εχθροί σας στα 30. Η καφεΐνη είναι άλλη μια παγίδα. Αν το παρακάνετε, ειδικά χωρίς να το καταλάβετε, θα προκαλέσετε στον οργανισμό σας αφυδάτωση και δυσκολίες στον ύπνο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 40

Καλώς ήρθατε στην κόλαση των ορμονών. Όσο το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τα γόνιμα χρόνια στη μέση ηλικία, παρατηρείται ανισορροπία ορμονών – ειδικά οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Βοηθήστε στην σταθεροποίηση των επιπέδων τους, καταναλώνοντας πολλά σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και κάλε). Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις φλεγμονών από στρες και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οπότε επιλέξτε σολομό, σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια και σπόρους chia.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 40

Κάτι που χρειάζεται να προσέχουμε σε αυτή τη δεκαετία είναι η πρόσληψη αλατιού. Το πολύ νάτριο συνδέεται με υπέρταση, πρήξιμο και αύξηση βάρους. Γι’ αυτό, όταν ψωνίζετε, ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 50

Εδώ εστιάζουμε λίγο περισσότερο στην οστική υγεία. Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, φασόλια, σολομό, σαρδέλες, αποξηραμένα σύκα, κάλε, αμύγδαλα, πορτοκάλια. Βάλτε στόχο 2 ή περισσότερες τέτοιες πηγές την ημέρα. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές σε αυτή την ηλικία· μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 50

Μειώνουμε ακόμα πιο πολύ τις ποσότητες προστιθέμενης, επεξεργασμένης ζάχαρης. Δεν επιλέγουμε λοιπόν να καταναλώνουμε γλυκά, αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς, μπισκότα και άλλα τέτοια γλυκίσματα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ορμόνης ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 60

Η υγεία του εγκεφάλου είναι το επίκεντρο σε αυτή την ηλικία. Καθώς οι έρευνες έχουν βρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 60% λιπαρά, ξεκινήστε προσθέτοντας λάδι καρύδας. για την μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης άνοιας, επιλέξτε επίσης αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους που επίσης θρέφουν τον εγκέφαλο. Τα κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, που επίσης τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων.
Η πρωτεΐνη επίσης αποτελεί ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Η καθαρή, άπαχη πρωτεΐνη στο μενού μας προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας και μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιές βάρος. Σκεφτείτε εκτός από την επιλογή του κρέατος να καταναλώνετε ψάρι και οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που επίσης περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 60

Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες. Προστατευτείτε σε αυτή την ηλικία, μειώνοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά. Αυτά εντοπίζονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, στα γαλακτοκομικά, σε λάδια εκτός του παρθένου ελαιόλαδου και σε επεξεργασμένες τροφές.
Πηγές:
bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/bone-mass
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia/the-skinny-on-fats
www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm#:~:text=Heart%20disease%20is%20the%20leading,1%20in%20every%204%20deaths.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Νερό. Ποιο είδος να επιλέξω;

Η σημασία κατανάλωσης νερού είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολυάριθμα. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζετε τα διαφορετικά είδη νερού που υπάρχουν και το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ξέρετε τι νερό καταναλώνετε και ποιο νερό μπορεί να είναι πιο καλή και ασφαλής επιλογή για τον ανθρώπινο οργανισμό.Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία καθώς αποτελεί το 60-70% του σώματος μας και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, στην λίπανση των αρθρώσεων, στην προστασία των ιστών ζωτικής σημασίας και στην αποβολή άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό (π.χ. μέσω της ούρησης, ιδρώτα) κ.ά. Οι ανάγκες του σώματος σε νερό αυξάνονται σε περιστάσεις όπως άσκησης, πυρετού, διάρροιας και εμετού ή υψηλών θερμοκρασιών.

Ποια τα είδη νερού;

Σύμφωνα με τον Νόμο Ν87(Ι)/2001, Οδηγία 98/83/ΕΚ, “το νερό πρέπει να είναι υγιεινό και καθαρό χωρίς μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία”. Σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και την υγιεινή του πόσιμου νερού διαδραματίζει το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ).
Το είδος νερό που μπορεί να καταναλώσει κανείς διακρίνεται συνήθως σε νερό βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, ανθρακούχο νερό, νερό καρύδας κ.ά.

Νερό βρύσης

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η ποιότητα του νερού και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας διασφαλίζονται με συστηματικούς ελέγχους και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε περιοχής και χώρας. Το συγκεκριμένο είδος νερού περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το νερό της βρύσης έχει μια διαφορετική γεύση συγκριτικά με το εμφιαλωμένο νερό λόγω του χλωρίου που προστίθεται. Σκοπός της προσθήκης χλωρίου είναι η παρεμπόδιση ανάπτυξης μικροοργανισμών και η διατήρηση του νερού καθαρή μέχρι την κατανάλωση. Η περιεκτικότητα του χλωρίου ελέγχεται και αυτή συστηματικά ώστε να διασφαλίζεται ότι βρίσκεται σε ασφαλή επίπεδα για κατανάλωση.

Πλεονέκτημα

Πλέον ασφαλές για κατανάλωση, άμεσα διαθέσιμο, πολύ φθηνό από άλλα είδη νερού που είναι προς πώληση στην αγορά, φιλικό προς το περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια για να φτάσει στον καταναλωτή

Μειονέκτημα

Η γεύση και η οσμή του κάποιες φορές είναι δυσάρεστη. Επίσης, αν είστε σε περιοχή όπου η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού θεωρείται σχεδόν ακατάλληλη για κατανάλωση, μπορείτε να αγοράσετε φίλτρο ώστε να καθαρίζει το νερό από τυχόν ακατάλληλες ουσίες και να το καθιστά πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελείται ένα ακόμα είδος νερού το οποίο όμως διαφοροποιείται σε τρεις κατηγορίες, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής.

Επιτραπέζιο νερό

Το επιτραπέζιο νερό είναι νερό που προέρχεται από οποιαδήποτε προέλευση (π.χ. γεώτρηση, ποτάμι, λίμνη, αφαλατωμένο νερό θάλασσας) και υπόκειται σε διαδικασία απολύμανσης, αν είναι απαραίτητο, ώστε να είναι πόσιμο νερό, δηλαδή ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επιτραπέζιο νερό έχει παρόμοια σύσταση με το νερό της βρύσης με διαφορά ότι αυτό είναι εμφιαλωμένο ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

Φυσικό μεταλλικό νερό

Το φυσικό μεταλλικό νερό είναι νερό που προέρχεται από υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης. Η σύσταση του είναι διαφορετική από τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού ή του νερού πηγής αφού περιέχει διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο νάτριο, σίδηρο κτλ που δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό. Εντούτοις, υπάρχουν διαφορές όσο αφορά τη σύσταση μεταξύ των φυσικών μεταλλικών νερών και κάποιο φυσικό μεταλλικό νερό μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωσή ασβεστίου ή μαγνησίου από άλλα και αυτές οι ενδείξεις αναφέρονται. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται από το νόμο να αναγράφετε στην ετικέτα οποιαδήποτε φυσικού μεταλλικού νερού η οποιαδήποτε ένδειξη που να παραπέμπει σε θεραπευτικές ιδιότητες ή φράσεις σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία.

Νερό πηγής

Το νερό πηγής είναι μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του επιτραπέζιου νερού και του φυσικού μεταλλικού νερού. Συγκεκριμένα, το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, δεν υπόκειται σε κάποια διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνετε στην πηγή προέλευσης όπως το φυσικό μεταλλικό νερό. Ωστόσο, το νερό πηγής διαφέρει στη σύσταση (δεν περιέχει μέταλλα που μπορεί να περιέχει το φυσικό μεταλλικό νερό) και μοιάζει περισσότερο με τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού. Τέλος, το νερό πηγής είναι δύσκολο να βρεθεί στην ελληνική αγορά εκτός και αν είναι πιθανότατα κάποιο εισαγόμενο νερό.

Πλεονέκτημα

Πιο ευχάριστη γεύση συγκριτικά με το νερό της βρύσης

Μειονέκτημα

Ακριβότερο από το νερό της βρύσης, μη φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της χρήσης πλαστικού, πιθανότητα μόλυνσης του νερού από το πλαστικό μπουκάλι αν δεν τηρούνται σωστά οι οδηγίες μεταφοράς και αποθήκευσης του νερού.

Ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό είναι νερό στο οποίο υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα είτε φυσικά, δηλαδή από τη πηγή του, μαζί με ιχνοστοιχεία και μέταλλα (φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά π.χ. Perrier, San Pellegrino) είτε προστίθεται τεχνητά το διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση και έτσι παράγεται ένα αφρώδες υγρό γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα, νερό με σόδα, seltzer water και αεριούχο νερό. Στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού εμπίπτει και το tonic water στο οποίο προστίθενται σάκχαρα.
Σε γενικές γραμμές το ανθρακούχο νερό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο μέχρι στιγμής. Η κατανάλωση του δεν επιβαρύνει ούτε την υγεία των δοντιών ούτε φαίνεται να επηρεάζει την υγεία των οστών γεγονός που ανησυχούσε αρκετούς. Αντιθέτως έχει φανεί από έρευνες ότι η κατανάλωση του ανθρακούχου νερού μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης, να βοηθήσει στην χώνεψη, στην ενυδάτωση, στο αίσθημα κορεσμού και να στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Παρόλα αυτά, ίσως σε κάποια άτομα να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία η κατανάλωση του.

Πλεονέκτημα

Πιο εύγεστο από το κανονικό νερό για κάποιους, καλή εναλλακτική επιλογή αντί για αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά που περιέχουν σάκχαρα και συντηρητικά

Μειονέκτημα

Ίσως πιο ακριβό από το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο νερό, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε κάποια άτομα

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας αποτελεί ακόμα ένα είδος νερού και προέρχεται από τον καρπό της πράσινης, άγουρης καρύδας. Είναι διαυγές υγρό και η γεύση του αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον ωρίμανσης του φυτού. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο νερό καρύδας είναι το νερό (~ 95%) όμως περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο) σε μικρότερες ποσότητες και ελάχιστα ίχνη από πρωτεΐνες, λιπαρά και βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά.
Το νερό καρύδας, σε γενικές γραμμές, περιέχει λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με τους χυμούς φρούτων, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά αλλά περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με άλλα είδη νερού όπως της βρύσης ή το εμφιαλωμένο. Παρόλα αυτά, καλά είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και από μερίδα σε μερίδα.
Δεν υπάρχει πάντως καμία επιστημονική ένδειξη ότι το νερό καρύδας ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό ούτε ότι είναι καλύτερο για την αθλητική επίδοση όπως πολλοί θεωρούν.

Πλεονέκτημα

Είναι γευστικό, και έχει λιγότερες θερμίδες και από τους χυμούς φρούτων και τα τυπικά αναψυκτικά

Μειονέκτημα

Περιέχει θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο ή το φυσικό ανθρακούχο νερό και ίσως να είναι λίγο πιο ακριβό από το κανονικό νερό

Τελικά ποιο είδος νερού είναι καλύτερο να καταναλώνετε;

Η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη υγεία για αυτό χρειάζεται να καταναλώνετε επαρκής ποσότητες νερού καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όπως σχεδόν κάθε τροφή έχει τα υπέρ και τα κατά της, έτσι και το διαφορετικό είδος νερού έχει τα υπέρ και τα κατά του που πρέπει να λάβετε υπόψη και να επιλέγετε ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή όσον αφορά ποιο νερό να προτιμάτε, αφού αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Αυτό που μπορώ να πω, είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων όπου είναι εφικτό ώστε να ελέγχετε την προέλευση, την ονομασία και την ποιότητα του νερού αλλά και να ελέγχεται για τυχόν προσθήκη σακχάρων σε περιπτώσεις όπως του νερού καρύδας ή του ανθρακούχου νερού. Επίσης, να ρωτάτε και να παρατηρείτε τις συνθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου νερού για όσους προτιμούν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, για εσάς που θέλετε να καταναλώνετε νερό βρύσης αλλά δεν σας αρέσει η γεύση ή έχετε ενδοιασμούς για την ασφάλεια του νερού, μπορείτε να αγοράσετε ένα σύστημα οικιακού φιλτραρίσματος έτσι ώστε το νερό να φιλτράρεται και να γίνετε πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Φυλάκιση ΚΑΙ πρόστιμο σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους...

Φυλάκιση & πρόστιμο σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τουςΟ ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας ενημερώνουν τους δημότες τους ότι είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 (παρ. 1 περίπτ. 26 εδάφ. β’) του Ν.3852/2010 (Α’87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.26 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»): «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι: «Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού».

Όπως σημειώνουν δήμοι, ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 η αντιπυρική περίοδος. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος ΒΆ) Πυροσβεστική Διάταξη. Επίσης, απαγορεύεται εντός αυτών το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ανθρωπόπαυση: Όταν η ανθρωπότητα κάνει... διάλειμμα...

Γιώργος Στάμκος


Το ανθρώπινο είδος, το “κυρίαρχο είδος” στον πλανήτη Γη, που εξουσιάζει και ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των οικοσυστημάτων, εκμεταλλεύοντας και καταδυναστεύοντας την άγρια ζωή και τη φύση, για πρώτη φορά στην ιστορία αναγκάστηκε να μείνει, σε πρωτοφανή κλίμακα, κλεισμένο στα σπίτια του για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοβούμενο την πανδημία της Covid-19. Το γεγονός από τη μία καταβαράθρωσε την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας ένα τσουνάμι χρεοκοπιών, εκτόξευση της ανεργίας και της φτώχειας, και μείωση της ανθρώπινης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Από την άλλη όμως ήταν μια αναπάντεχα ευχάριστη εξέλιξη για την άγρια ζωή και τη φύση γενικότερα, η οποία κατάφερε έτσι να επωφεληθεί, να πάρει μια “μεγάλη ανάσα” από την επίμονη και ολοένα αυξανόμενη πίεση της ανθρωπότητας, και του καπιταλιστικού υπερκαταναλωτικού μοντέλου, στο περιβάλλον. Αυτή η περίοδος ήταν για τη φύση μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα, μια ανακούφιση, μια μικρή δεύτερη ευκαιρία για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, αλλά και για την ευημερία της άγριας ζωής.

Anthropopause (Ανθρωποπαύση): μια ευκαιρία για τη φύση


Το εκτεταμένο Lockdown λόγω της Covid-19 επέτρεψε, για πρώτη φορά σε πλανητική κλίμακα, στους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια φύση. Η αισθητά μειωμένη ανθρώπινη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκάλυψε και θα αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές των επιπτώσεών των δραστηριοτήτων μας στα άγρια ζώα και φυτά, παρέχοντας σημαντική καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να μοιραστούμε το χώρο σε αυτόν τον πολυσύχναστο πλανήτη. Χάρη στο Lockdown, στο οποίο κατέφυγαν τους τελευταίους μήνες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ελέγξουν τη διάδοση της Covid-19, οι ειδικοί και οι ερευνητές έχουν πλέον στη διάθεσή τους αρκετές και σημαντικές πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-άγριας ζωής κατά τον 21ο αιώνα.

Πρότειναν μάλιστα κι έναν νέο όρο, που προέρχεται κι αυτός από την πλούσια ελληνική γλώσσα, την Anthropopause (Ανθρωποπαύση) ή Anthropause σε πιο σύντομη μορφή, η οποία περιγράφει μια περίοδο ασυνήθιστα μειωμένης ανθρώπινης κινητικότητας ή επιβράδυνσής της, κυρίως των ταξιδιών και των μεταφορών. Η συγκεκριμένη μελέτη και ο σκοπός της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Το “μεγάλο διάλειμμα” της ανθρωπότητας


Οι εκτεταμένες παρατηρήσεις και καταγραφές οδηγούν στο αρχικό συμπέρασμα ότι πολλά είδη άγριων ζώων απόλαυσαν αυτή τη νέα ηρεμία και την ησυχία, το “μεγάλο διάλειμμα”, ενώ άλλα, που ήταν κυνηγημένα και πιεσμένα από τους ανθρώπους όλο το προηγούμενο διάστημα, επιχείρησαν να επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους ανακτώντας τμήμα από το χαμένο τους φυσικό χώρο, εισχωρώντας ακόμη και στα προάστια των πόλεων.

Η μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και κινητικότητας στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα κατά τη διάρκεια της αυτής της ανθρωπόπαυσης είναι απαράμιλλη στην πρόσφατη ιστορία. Τα αποτελέσματα του παγκόσμιου lockdown ήταν δραστικά, ξαφνικά και διαδεδομένα. Οι χώρες έχουν ανταποκριθεί με παρόμοιο τρόπο σε μεγάλα και διαφορετικά μέρη του κόσμου, παρουσιάζοντας ανεκτίμητα στοιχεία, ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής. Λοιπόν, πώς ακριβώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις;

Απροσδόκητες συναντήσεις με την άγρια ζωή


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφθονούν πλέον οι αναρτήσεις με φωτογραφίες από τις  απροσδόκητες συναντήσεις της άγριας ζωής με τους ανθρώπους κατά την περίοδο του Lockdown. Κοιτάζοντας έξω από τα παράθυρά μας ή απολαμβάνοντας μια σύντομη βόλτα στο πάρκο, παρατηρούμε τη φύση να έχει αλλάξει, ειδικά στα πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα. Όχι μόνο φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα ζώα από ό,τι συνήθως, αλλά υπάρχουν και μερικοί απροσδόκητοι επισκέπτες.

Οι άνθρωποι έχουν αναφέρει εμφανίσεις πούμα στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής, και τσακαλιών στο φως της ημέρας σε αστικά πάρκα στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Στις ΗΠΑ τζάγκουαρ και αγριόγατες έφτασαν ως τους κεντρικούς δρόμους πόλεων. Στην Ισπανία τα αγριογούρουνα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στους αγρούς. Αλλού οι χήνες βόλταραν ανενόχλητες σε κατοικημένες περιοχές, ενώ άλλα πτηνά εκμεταλλεύτηκαν την καθήλωση των αεροπλάνων και “κατέλαβαν” αεροδρόμια. Οι αρκούδες της Πίνδου μπόρεσαν και περάσαν την Εγνατία Οδό, ώστε να βρουν ταίρι τους, χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν πάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

Τα δελφίνια ανέβηκαν, έπειτα από δεκαετίες, την Αδριατική θάλασσα κι έφτασαν μέχρι τη Βενετία και στα ασυνήθιστα ήρεμα νερά στο λιμάνι της Τεργέστης της Ιταλίας. Ενώ προηγουμένως ήταν κρυμμένα και φοβισμένα, τα ζώα ενδέχεται επίσης να αρχίσουν να περιφέρονται πιο ελεύθερα στους ωκεανούς του κόσμου, μετά την ελάττωση της κυκλοφορίας των πλοίων αλλά και των επιπέδων ηχορύπανση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές η έλλειψη ανθρώπων, και ειδικά δασοφυλάκων, έχει βλάψει την άγρια φύση αυξάνοντας τη λαθροθηρία.

Μια σημαντική ευκαιρία για τους ερευνητές


Αναμφίβολα ο κορωνοιός ωφέλησε την άγρια ζωή. Ο καθηγητής Κρίστιαν Ρατς (Christian Rutz) του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιοκαλλιέργειας, εξήγησε ότι συγκεντρώθηκαν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές πληροφορίες και χάρη στους μικρούς καταγραφείς, που ήταν από πριν τοποθετημένοι σε προστατευόμενα άγρια ζώα για να καταγράψουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους. «Υπάρχει μια σημαντική ερευνητική ευκαιρία, που προκαλείται από μια τραγική περίσταση, αλλά μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε», δήλωσε ο Rutz στο BBC. Συνήθως, μελέτες που προσπαθούν να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στα ζώα περιορίζονται στη σύγκριση κατοικημένων περιοχών με ακατοίκητες περιοχές. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης, αυτό το φαινόμενο επαναλήφθηκε παγκοσμίως, σε διαφορετικές περιοχές, όπου ορισμένα είδη είχαν μια συσκευή εντοπισμού εγκατεστημένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο καθηγητής Rutz.

Δε λέμε κλείστε τους ανθρώπους μέσα


«Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι μόνιμα απομονωμένοι. Αλλά αν δούμε έναν σημαντικό αντίκτυπο από την αλλαγή του τρόπου χρήσης των δρόμων; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να κάνουμε μικρές αλλαγές με μεγάλα οφέλη», είπε  ο καθηγητής Rutz, επισημαίνοντας στη μελέτη του ότι «οι επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε καινοτόμες στρατηγικές για να διαιρέσουμε πιο παραγωγικά τον χώρο σε αυτόν τον ολοένα και πιο πολυσύχναστο πλανήτη, ευεργετικό τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον άνθρωπο».

Δε λέμε κλείστε τους ανθρώπους μέσα για να μπορούν τα άγρια ζώα να κυκλοφορούν ελεύθερα, αλλά παρατηρήστε την άγρια ζωή και την αλλαγή της συμπεριφοράς της, ώστε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα ωφελήσουν τόσο τη φύση, όσο και τον άνθρωπο. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Μια “αφυπνιστική κλήση” της Φύσης


Η συντονισμένη παγκόσμια έρευνα για τα άγρια ζώα, κατά τη διάρκεια της ανθρωπόπαυσης θα συμβάλει πολύ πέρα από την ενημέρωση της επιστήμης για τη διατήρηση της άγριας ζωής. Θα κινητοποιήσει την ανθρωπότητα ώστε να επανεξετάσει το μέλλον της στη Γη. Θα υπάρξουν απρόβλεπτες ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τρόπο που ζούμε και να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελής συνύπαρξη με άλλα είδη. Θα ήταν υπέροχο εάν η προσεκτική έρευνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης θα μας βοηθούσε να ανακαλύψουμε καινοτόμους τρόπους για να επαναξιολογογήσουμε τον ολοένα και πιο επεκτατικό τρόπο ζωής μας. Να ανακαλύψουμε ξανά πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές περιβάλλον για τη δική μας ευημερία και να αντικαταστήσουμε την αίσθηση της ιδιοκτησίας με αίσθηση του ανήκειν. Οι ερευνητές ελπίζουν πως οι άνθρωποι θα επιλέξουν τελικά να ακούσουν αυτή την ύστατη κλήση αφύπνισης, που μας στέλνει η μητέρα φύση.

Πηγή: tvxs.gr

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ιδιωτικοποίηση νερού: Το καταστροφικό παράδειγμα των ΗΠΑ

Κόσμος


Την ώρα που στη χώρα μας η ιδιωτικοποίηση του νερού διακινείται από ορισμένους ως μια «εξαιρετική ιδέα», ιδιαίτερα στους κόλπους κυβερνητικών και οικονομικών κύκλων, ενώ η κυβέρνηση μεθοδεύει τη διαδικασία, πολλά είναι τα παραδείγματα που μας έρχονται από τη διεθνή σκηνή για να δείξουν τις πραγματικές καταστροφικές συνέπειες μια τέτοιας επιλογής.

Οι κίνδυνοι άλλωστε που προκύπτουν έχουν επισημανθεί επανειλημμένα ακόμη κι απο επιστημονικούς φορείς, και αφορούν την προοπτική αδυναμίας πρόσβασης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού στο νερό, κάτι που έχουμε δει σε αρκετές χώρες, όπου έγινε το εν λόγω «πείραμα».

Ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά (αλλά κι οδυνηρά για όσους το βιώνουν) παραδείγματα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ, όπου, όπως κατέγραψε πρόσφατη έρευνα του Guardianεκατομμύρια Αμερικανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς νερού  καθώς αυτοί αυξήθηκαν 80% σε μια δεκαετία.

Ειδικότερα, σε μια αποκλειστική ανάλυση 12 πόλεων των ΗΠΑ αποκαλύπτεται πως η συνδυασμένη τιμή του νερού και του κόστους αποχετεύσεων λυμάτων αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 80% μεταξύ 2010 και 2018, με περισσότερα από τα δύο πέμπτα των κατοίκων σε ορισμένες πόλεις να ζουν σε γειτονιές με μη-προσιτούς λογαριασμούς.

Στην πρώτη εθνική έρευνα αυτού του είδους, τα ευρήματά αποκαλύπτει τον οδυνηρό αντίκτυπο της αυξανόμενης κρίσης ένδειας του νερού στην Αμερική, καταδεικνύοντας επίσης ότι η αύξηση των λογαριασμών δεν πλήττει πλέον μόνο τα φτωχότερα αλλά επίσης, όλο και περισσότερους εργαζόμενους Αμερικανούς.

Η εκτόξευση των λογαριασμών νερού «πνίγει» τους Αμερικάνους


«Περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι φτωχότεροι από τους φτωχούς βρίσκονται σε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Roger Colton, ένας κορυφαίος αναλυτής θεμάτων υποδομών κοινής ωφελείας, στον οποίο ανέθεσε ο  Guardian να αναλύσει τη ένδεια του νερού. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε πρόβλημα μη οικονομικής προσιτότητας σε έναν τεράστιο αριθμό πόλεων σε εθνικό επίπεδο που δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, ή ακόμη και πριν από δύο ή τρία χρόνια σε ορισμένες πόλεις».

Η έρευνα 88 σελίδων του Colton διαπίστωσε ότι μεταξύ του 2010 και του 2018 οι λογαριασμοί νερού αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 27%, ενώ η υψηλότερη αύξηση ήταν το 154% στο Ώστιν του Τέξας, όπου ο μέσος ετήσιος λογαριασμός αυξήθηκε από 566 $ το 2010 σε 1.435 $ το 2018 - παρά τις προσπάθειες μετριασμού της ξηρασίας που οδήγησαν σε μειωμένη χρήση νερού.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή βοήθεια σε δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, οι οποίες εξυπηρετούν περίπου το 87% των πολιτών, έπεσε κατακόρυφα, ενώ η συντήρηση, οι περιβαλλοντικές απειλές και οι απειλές για την υγεία, οι κλιματικές διαταραχές και άλλες δαπάνες αυξήθηκαν.

«Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ύδατα απειλεί κάθε γωνιά της χώρας μας. Η κλίμακα αυτής της κρίσης δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό των υδάτινων συστημάτων μας. Το νερό δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα ή πολυτέλεια προς όφελος των πλούσιων », δήλωσε στον Guardian η συνήγορος της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για το Νερό» Mary Grant από την Food and Water Watch.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η κρίση της φτώχειας στο νερό είναι πιθανό να επιδεινωθεί πολύ, με τους λογαριασμούς σε πολλές πόλεις να γίνονται οικονομικά μη βιώσιμοι για την πλειονότητα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων της Αμερικής την επόμενη δεκαετία.

  • Στο Ώστιν του Τέξας, εάν οι τιμές στην πόλη συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, περισσότερα από το 80% των κατοίκων χαμηλού εισοδήματος θα αντιμετωπίζει πλήρη αδυναμία στην αποπληρωμή των λογαριασμών νερού έως το 2030.
  • Στο Τιούσον της Αριζόνα, μια άλλη πόλη που πλήττεται από την ξηρασία, ο αριθμός των κατοίκων χαμηλού εισοδήματος που αδυνατούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού διπλασιάστηκε στο 46% μεταξύ 2010 και 2018 - καθώς ο μέσος λογαριασμός αυξήθηκε κατά 119%.
  • Η αύξηση του κόστους επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχότερους Αμερικανούς. Στη Νέα Ορλεάνη, τη Σάντα Φε και το Κλίβελαντ, περίπου τα τρία τέταρτα των κατοίκων χαμηλού εισοδήματος ζουν σε γειτονιές όπου οι μέσες χρεώσεις νερού και λυμάτων δεν είναι προσιτές.
  • Στο Σαν Ντιέγκο, με βάση τα στοιχεία του 2018, σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή των λογαριασμών του νερού.

Το κράτος «κλείνει την κάνουλα» της χρηματοδότησης


Την ίδια στιγμή, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι λογαριασμοί νερού αποδεικνύονται σχεδόν καθολικά μη-προσιτοί για τους φτωχότερους Αμερικάνους, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για συστήματα νερού συνεχίζει να κατρακυλάει, έχοντας μειωθεί κατά 77% σε πραγματικούς όρους από την κορύφωσή της το 1977.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω εξέλιξη άφησε τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να παλεύουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για την αναβάθμιση της υποδομής, να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ασφαλείας για τοξικές μολυσματικές ουσίες όπως PFAS, μόλυβδος και φύκια, και προσαρμοστούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία και πλημμύρες που συνδέονται με την παγκόσμια θέρμανση.

Για χρόνια, τα έργα συντήρησης και καθαρισμού αναβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, γεγονός που συνέβαλε στην τρέχουσα κρίση υποδομών και τοξικών υδάτων. Αυτό βοηθά να εξηγήσουμε την απώλεια νερού άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως λόγω διαρροών, σύμφωνα με τους αναλυτές της βιομηχανίας Bluefield Research.

«Το νερό χαμηλού κόστους - υψηλής ποιότητας είναι εθνικό ζήτημα… η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σαφώς δεν παίζει το ρόλο που πρέπει να παίξει», δήλωσε ο Howard Neukrug, διευθυντής του κέντρου νερού στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ύδρευσης της Φιλαδέλφειας.

«Η ουσία είναι ότι αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακό “ελικόπτερο” με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, οι τιμές θα αυξηθούν δραματικά για να καλύψουν θέματα υποδομής και ποιότητας», πρόσθεσε.

Οι διακοπές νερού τείνουν να γίνουν κανόνας


Την στιγμή, εν μέσω της αύξησης του κόστους των λογαριασμών και της μείωσης των ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, οι διακοπές νερού είναι πλέον όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Ακριβώς όπως και οι κατασχέσεις ενυπόθηκων δανείων, η διακοπή του νερού είναι ένας βασικός λόγος που οδηγεί πολλούς Αμερικάνους στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με εθνική μελέτη, περίπου ένα στα 20 νοικοκυριά στις ΗΠΑ υφίσταται αποσύνδεση νερού για απλήρωτους λογαριασμούς ετησίως. Από αυτούς κανείς δεν ξέρει πόσα τελικά θα μπορέσουν να πληρώσουν ή θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν χωρίς νερό, την ώρα που  εν υπάρχει εθνική αρχή προστασίας καταναλωτή και οι περισσότερες απογραφές σχετικά με την πρόσβαση στο νερό αλλά και τη φτώχεια έχουν εξαλειφθεί από τη δεκαετία του 1980.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η πανδημία του κοροναϊού για να δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ανέργους.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης το Ντιτρόιτ έγινε η πρώτη πόλη που ανέστειλε τις διακοπές και δεσμεύτηκε να επανασυνδέσει τα νοικοκυριά που είχαν αποσυνδεθεί τον προηγούμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τη χρεοκοπία του 2014, η πόλη ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα διακοπής συνδέσεων και έκτοτε έχει αποσυνδέσει τουλάχιστον 141.000 νοικοκυριά.

Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε, 13 πολιτείες εξέδωσαν τελικά μορατόριουμ, αν και μόνο ένα ποσοστό συμφώνησε να επανασυνδέσει αυτούς χωρίς τρεχούμενο νερό λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Αυτό περιελάμβανε τη Νέα Ορλεάνη, της Λουιζιάνα, όπου η υπηρεσία ύδρευσης διαθέτει ένα από τα πιο σκληρά προγράμματα διακοπής της χώρας, καθώς σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά το 2016 είχε αποσυνδεθεί.

Στη Νέα Ορλεάνη, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% των κατοίκων χαμηλού εισοδήματος που ζούσαν σε γειτονιές με δυσβάστακτη επιβάρυνση νερού - το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 93% έως το 2030 εάν η επιβάρυνση νερού συνεχίσει να αυξάνεται.Το 2018, περίπου το 30% των φτωχών κατοίκων ζούσαν σε περιοχές όπου ο μέσος λογαριασμός κόστισε πάνω από το 12% του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Συνολικά, σχεδόν το ένα τρίτο των πελατών νερού στη Νέα Ορλεάνη θεωρείται «παραβατικό» και μαζί χρωστούν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι η Νέα Ορλεάνη έχει τη χειρότερη κατάσταση από τις 12 πόλεις που μελετήθηκαν», σύμφωνα με τον Colton.

Από κοντά ακολουθούν -με αναλόγως ανησυχητικά δεδομένα- το Κλίβελαντ, το Οχάιο και η Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό.

Σε εθνικό επίπεδο, κανείς δεν ξέρει πόσοι Αμερικανοί ήταν χωρίς νερό στην αρχή της πανδημίας - ούτε πόσα νοικοκυριά αποσυνδέθηκαν κατά τη διάρκειά της. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η οικονομική βοήθεια για να μπορέσουν οικογένειες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να συνεχίσουν να έχουν τρεχούμενο νερο, εξαιρέθηκε από τα ομοσπονδιακά πακέτα διάσωσης.

Πηγή: tvxs.gr