Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας


Pin
Vibe
More
και δημητριακών είναι σημαντική ανεξαρτήτου ηλικίας. Όμως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η σημασία και η βαρύτητα ορισμένων ομάδων τροφίμων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας

Ωφέλιμες τροφές στη δεκαετία των 20

Πιστεύετε, επειδή είστε νέοι και ο μεταβολισμός σας λειτουργεί άριστα, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διατροφή; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αποτελεί μια σημαντική δεκαετία καθώς ό,τι τρώτε τώρα θέτει τις βάσεις και τις συνήθειες του μέλλοντος ή τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά σε αναλογία 3:1. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, καθώς αυτό περιορίζει την όρεξη και την έντονη επιθυμία για γλυκά.

Τι να αποφεύγουμε κατά τη δεκαετία των 20

Δυστυχώς το έτοιμο φαγητό, τα προπαρασκευασμένα γλυκά και τα αναψυκτικά ανοίγουν το δρόμο για πολλά προβλήματα με την υγεία και το βάρος μας. Φυσικά, είναι παραπάνω από επιθυμητό το να τα απολαμβάνετε πού και πού, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχουμε τις ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης που λαμβάνουμε ημερησίως. Επιπροσθέτως, η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και αυξάνει το βάρος μας με τον χειρότερο τρόπο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 30

Είναι η δεκαετία που συχνά παρατηρούμε μικρές αλλαγές στον μεταβολισμό μας. Σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες, αρχίζουμε να βάζουμε βάρος. Για να το αντιστρέψουμε, χρειαζόμαστε πολλές, πολλές φυτικές ίνες. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κάλε και αβοκάντο· υγιεινά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και σπόροι.
Αν αρχίζετε να βλέπετε τις πρώτες αχνές ρυτίδες, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε περισσότερο με την υγεία της επιδερμίδας (αλλά και των οστών). Στηρίξτε την παραγωγή κολλαγόνου του οργανισμού σας με τροφές όπως ζωμό από κοτόπουλο, εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο και χρωματιστές πιπεριές.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 30

Μετά από μια μεγάλη, στρεσογόνα μέρα, είναι δελεαστική η έτοιμη πίτσα και το μπουκάλι με το κρασί, αλλά το υπερβολικό αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές είναι οι κύριοι εχθροί σας στα 30. Η καφεΐνη είναι άλλη μια παγίδα. Αν το παρακάνετε, ειδικά χωρίς να το καταλάβετε, θα προκαλέσετε στον οργανισμό σας αφυδάτωση και δυσκολίες στον ύπνο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 40

Καλώς ήρθατε στην κόλαση των ορμονών. Όσο το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τα γόνιμα χρόνια στη μέση ηλικία, παρατηρείται ανισορροπία ορμονών – ειδικά οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Βοηθήστε στην σταθεροποίηση των επιπέδων τους, καταναλώνοντας πολλά σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και κάλε). Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις φλεγμονών από στρες και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οπότε επιλέξτε σολομό, σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια και σπόρους chia.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 40

Κάτι που χρειάζεται να προσέχουμε σε αυτή τη δεκαετία είναι η πρόσληψη αλατιού. Το πολύ νάτριο συνδέεται με υπέρταση, πρήξιμο και αύξηση βάρους. Γι’ αυτό, όταν ψωνίζετε, ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 50

Εδώ εστιάζουμε λίγο περισσότερο στην οστική υγεία. Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, φασόλια, σολομό, σαρδέλες, αποξηραμένα σύκα, κάλε, αμύγδαλα, πορτοκάλια. Βάλτε στόχο 2 ή περισσότερες τέτοιες πηγές την ημέρα. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές σε αυτή την ηλικία· μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 50

Μειώνουμε ακόμα πιο πολύ τις ποσότητες προστιθέμενης, επεξεργασμένης ζάχαρης. Δεν επιλέγουμε λοιπόν να καταναλώνουμε γλυκά, αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς, μπισκότα και άλλα τέτοια γλυκίσματα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ορμόνης ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Ωφέλιμες τροφές κατά τη δεκαετία των 60

Η υγεία του εγκεφάλου είναι το επίκεντρο σε αυτή την ηλικία. Καθώς οι έρευνες έχουν βρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 60% λιπαρά, ξεκινήστε προσθέτοντας λάδι καρύδας. για την μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης άνοιας, επιλέξτε επίσης αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους που επίσης θρέφουν τον εγκέφαλο. Τα κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, που επίσης τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων.
Η πρωτεΐνη επίσης αποτελεί ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Η καθαρή, άπαχη πρωτεΐνη στο μενού μας προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας και μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιές βάρος. Σκεφτείτε εκτός από την επιλογή του κρέατος να καταναλώνετε ψάρι και οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που επίσης περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε στα 60

Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες. Προστατευτείτε σε αυτή την ηλικία, μειώνοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά. Αυτά εντοπίζονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, στα γαλακτοκομικά, σε λάδια εκτός του παρθένου ελαιόλαδου και σε επεξεργασμένες τροφές.
Πηγές:
bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/bone-mass
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia/the-skinny-on-fats
www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm#:~:text=Heart%20disease%20is%20the%20leading,1%20in%20every%204%20deaths.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου