Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης».
Όπως σημειώνει, από την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, αέριες μάζες θα εισέλθουν στη χώρα μας από τα βόρεια καθώς ένα «ατμοσφαιρικό βουνό» έχει απλωθεί πάνω από την κεντρική Ευρώπη.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά αλλά όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η χώρα θα χωριστεί στα δύο με άξονα την οροσειρά της Πίνδου. Δηλαδή, από την Πίνδο και ανατολικότερα θα είναι πιο έντονα αυτά τα φαινόμενα ενώ δυτικότερα θα συνεχιστεί ο ήπιος καιρός.
Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη με Τετάρτη. Όμως και μετά από αυτό το πέρασμα δεν σημαίνει πώς θα έχουμε καλό καιρός καθώς ο Μάρτιος επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.
Βάσει των προγνωστικών δεδομένων από τις 10 μέχρι τις 20 Μαρτίου το σκηνικό θα είναι επίσης χειμωνιάτικο με πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες και χιόνια ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
Πώς λειτουργούν τα κινητά ;
Δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας παντού και πάντα, στο σπίτι ή στο δρόμο, με τον ίδιο πάντα αριθμό τηλεφώνου και χωρίς περιορισμούς από καλώδια: Πώς γίνεται αυτό; Με τις υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας.
Βάση της κινητής τηλεφωνίας είναι ένα δίκτυο που συνίσταται από κυψέλες, γι αυτό και ονομάζεται κυψελοειδές ή κυψελωτό δίκτυο. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει ένας σταθμός Βάσης που επικοινωνεί με τα κινητά τηλέφωνα στο κοντινό περιβάλλον του - δηλαδή στην κυψέλη του. Ένας σταθμός Βάσης αποτελείται από αρκετές κεραίες εκπομπής / λήψης, που συνήθως είναι στερεωμένες σε έναν ιστό, καθώς και από μια μονάδα ελέγχου. Οι σταθμοί Βάσης συνδέονται με ένα κέντρο με συνηθισμένα τηλεφωνικά καλώδια ή με υπερκατευθυντικές ζεύξεις. Από αυτό λαμβάνουν τις συνομιλίες που πρέπει να διαβιβάσουν σε κάποιο κινητό τηλέφωνο στην κυψέλη τους, και σ' αυτό διαβιβάζουν τις συνομιλίες που διενεργούνται από κάποιο κινητό τηλέφωνο στην κυψέλη τους (σχήμα 1). Αν κάποιο κινητό τηλέφωνο απομακρυνθεί από την κυψέλη, τότε η σύνδεση μεταβιβάζεται αυτόματα στην επόμενη κυψέλη.
Το μέγεθος της κυψέλης ορίζεται από τον αναμενόμενο αριθμό χρηστών κινητών τηλεφώνων και καθορίζεται κατά το σχεδιασμό του δικτύου. Καθώς ένας σταθμός βάσης μπορεί συνήθως να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα το πολύ 64 κινητά τηλέφωνα, οι κυψέλες στις αγροτικές περιοχές με μικρή τηλεφωνική πυκνότητα είναι μεγάλες (διάμετρος 1 έως 4 km ή και μεγαλύτερη), ενώ αντίθετα στο κέντρο κάποιας μεγαλούπολης μικρές (διάμετρος 300 έως 400 μέτρα). Το ραδιοσήμα του σταθμού Βάσης πρέπει να είναι τόσο ισχυρό ώστε να φθάνει σε κάποιο κινητό τηλέφωνο ακόμη και στο όριο της κυψέλης, αλλά όχι υπερβολικά ισχυρό, επειδή έτσι θα δημιουργούσε παρεμβολές στα σήματα της επόμενης ή μεθεπόμενης κυψέλης.
Αν σε κάποια κυψέλη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα κινητά τηλέφωνα, έρχεται στιγμή που υπερφορτώνεται ο σταθμός Βάσης. Τότε γίνεται υποδιαίρεση της κυψέλης. Εγκαθίστανται δηλαδή αναγκαστικά πρόσθετοι σταθμοί Βάσης που με μικρότερη ισχύ εκπομπής εξυπηρετούν τις ήδη μικρότερες κυψέλες τους.
Σχήμα 1:
Η κινητή τηλεφωνία χρειάζεται σταθερούς σταθμούς βάσης και κινητά τηλέφωνα. Οι σταθμοί βάσης συνδέονται με ένα κεντρικό σημείο
Πώς τηλεφωνούμε με ένα κινητό
Έχετε ένα κινητό τηλέφωνο και καλείτε ένα φίλο, ο οποίος - εφοδιασμένος κι αυτός με κινητό τηλέφωνο - είναι κάπου στο δρόμο. H διαδικασία για την επίτευξη της επικοινωνίας είναι η εξής : Αμέσως το κινητό σας τηλέφωνο αποκαθιστά επαφή με τον κοντινότερο σταθμό Βάσης (σχήμα 1). Αυτός διαβιβάζει το ερώτημα: «Πού είναι ο φίλος;» στο κέντρο κινητής τηλεφωνίας. Εκεί βρίσκεται μια τράπεζα δεδομένων όλων των χρηστών του εν λόγω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα το κέντρο λαμβάνει από όλους τους σταθμούς βάσης στο δίκτυο τα στοιχεία, ποια κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στην κυψέλη τους και είναι ανοικτά. Αν ο φίλος σας δεν έχει κλείσει εντελώς το κινητό τηλέφωνο του, είναι έτσι γνωστό σε ποια κυψέλη βρίσκεται.
H σύνδεση με τον αρμόδιο σταθμό Βάσης αποκαθίσταται και ο σταθμός διαβιβάζει τη συνομιλία με ραδιοσήμα στο κινήτο τηλέφωνου του φίλου σας. Μπορείτε έτσι να μιλήσετε μαζί του.
Πώς μεταδίδονται μηνύματα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Η υψίσυχνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς, δηλαδή ως φορέας πληροφοριών. Η πληροφορία που πρόκειται να διαβιβασθεί, π.χ. μια συνομιλία ή ένα φαξ, περιέχεται στο εκπεμπόμενο φέρον κύμα με κατάλληλο τρόπο είναι δηλαδή αυτό διαμορφωμένο. Ο δέκτης είναι σε θέση να εξάγει την αρχική πληροφορία από το λαμβανόμενο διαμορφωμένο υψίσυχνο σήμα.
Στα δίκτυα GSM της κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, η πληροφορία μεταδίδεται ψηφιακά. Η συνομιλία δηλαδή εξ' αρχής ψηφιοποιείται και υφίσταται ως μια σειρά τιμών 0 και 1. Αυτή πλέον η αριθμητική σειρά, που μπορεί να συγκριθεί με την πληροφορία σε ένα μουσικό CD, κωδικοποιείται στο κάθε εκπεμπόμενο υψίσυχνο σήμα. Στο δέκτη αποκωδικοποιείται αυτή η σειρά αριθμών και μετατρέπεται πάλι σε αναλογικό σήμα.
Πηγή : greek tech forum (http://www.greektechforum.com/forums/showthread.php?t=1585)
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Δακτυλικά αποτυπώματα: Τι είναι και πως σχηματίζονται
Στην ερώτηση «γιατί έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα» είναι δύσκολο να απαντήσει η επιστήμη, διότι δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν διάφορα θεωρήματα όπως: Για να μπορούμε να συγκρατούμε καλύτερα τα αντικείμενα αυξάνοντας τη στατική τριβή, Για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό, Για να αυξάνεται η δυνατότητα εφίδρωσης, (Άτομα με αδερματογλυφία, χωρίς δηλαδή δακτυλικά αποτυπώματα, έχουν ελαφρώς λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες).
Μόνον οι άνθρωποι και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (μαζί και τα κοάλα), είναι τα μοναδικά ζώα σε αυτόν τον πλανήτη που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα.
Ο σχηματισμός των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι τυχαίος. Σχηματίζονται κατά την ενδομήτρια ζωή μας και ακόμα και δύο μονοζυγωτικά δίδυμα, με το ίδιο ακριβώς DNA έχουν διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.
Τον 9ο αιώνα στους ανατολικούς πολιτισμούς οι Ιάπωνες αγγειοπλάστες άφηναν το δακτυλικό τους αποτύπωμα σαν υπογραφή στα έργα τους. Στη Δύση όμως, σχεδόν 1000 χρόνια αργότερα ο Τσέχος ανατόμος Γιαν Πούρκινιε ανακάλυψε την μοναδικότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ο Φράνσις Γκάλτον (ξάδελφος του Δαρβίνου!) τον ίδιο αιώνα πρότεινε την ταυτοποίησή τους για τη σύλληψη εγκληματιών.
Η πρώτη καταγεγραμμένη σύλληψη βασισμένη στη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων έγινε το 1902 στο Παρίσι, σε μια περίπτωση δολοφονίας, από τον Αλφόνς Μπερτιγιόν. Ο Μπερτιγιόν βασιζόταν στην καταγραφή ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων και τα δακτυλικά αποτυπώματα (σύστημα μπερτιογιονάζ), για να συλλαμβάνει τους κακοποιούς που επαναλάμβαναν αξιόποινες πράξεις. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο παράθυρο του θύματος οδήγησε στον δράστη και έκτοτε αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αστυνομία παγκοσμίως.
Κυριάκος Οικονομίδης
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021
Πώς λειτουργεί το υπέρυθρο θερμόμετρο....
Ένα υπέρυθρο θερμόμετρο λειτουργεί ανιχνεύοντας τη θερμοκρασία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου λόγω της θερμικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από αυτό το αντικείμενο. Πρώτα απ 'όλα, να έχετε κατά νου ότι όλα τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος, είναι σε θέση να εκπέμπουν υπέρυθρη ενέργεια η οποία είναι ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κάτω από το κανονικό ορατό φως. Η υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να εκπέμπεται, να συλλέγεται ή και να απορροφάται. Επίσης, όσο πιο θερμό είναι τα αντικείμενα, τόσο περισσότερο εκπέμπεται η υπέρυθρη ενέργεια.
Το υπέρυθρο θερμόμετρο χρησιμοποιεί αυτήν την ιδιαίτερη ποιότητα. Είναι σε θέση να κερδίσει την υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας έναν φακό με ενσωματωμένο λέιζερ για να εστιάσει στο υπέρυθρο φως που εκπέμπεται από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και στη συνέχεια να τα συγκεντρώσει σε έναν ανιχνευτή που ονομάζεται θερμοστάτης. Τότε είναι στο θερμοστάτη μέσα στο υπέρυθρο θερμόμετρο που η απορροφούμενη υπέρυθρη ακτινοβολία μετατοπίζεται σε θερμότητα η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Είναι τελικά η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μετριέται και στη συνέχεια υποδεικνύεται στην οθόνη του θερμομέτρου με τη μορφή ανάγνωσης θερμοκρασίας.
Σημείωση: Όσο περισσότερο εκπέμπεται η υπέρυθρη ακτινοβολία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο περισσότερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία ενός αντικειμένου.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης υπέρυθρων θερμόμετρων
Χρησιμοποιούνται τα υπέρυθρα θερμόμετρα; Γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των θερμοκρασιών του ανθρώπινου σώματος; Σε σύγκριση με τα συμβατικά θερμόμετρα ανιχνευτή, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα των υπέρυθρων θερμόμετρων; Λοιπόν, η απάντηση είναι σίγουρα Ναι. Εδώ έρχονται μερικά πλεονεκτήματα του υπέρυθρου θερμόμετρου που μπορεί να σας κάνει να κατανοήσετε καλύτερα αυτή την υπέρυθρη επιλογή.
* Φορητό και εύκολο στη χρήση
Τα υπέρυθρα θερμόμετρα είναι πάντα εύχρηστα και φορητά λόγω του ελαφρού βάρους τους. Σχηματίζουν σαν όπλα, καθιστώντας τους εύκολο να χειριστούν με άνεση. Επίσης, είναι εξαιρετικά απλά για χρήση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η λειτουργία μνήμης είναι επίσης διαθέσιμη στη μεγάλη πλειοψηφία των υπέρυθρων θερμόμετρων, γεγονός που καθιστά εύκολη και αποτελεσματική την καταγραφή πολλαπλών μετρήσεων θερμοκρασίας από πολλαπλά αντικείμενα τη φορά.
* Άμεση και ακριβής ανάγνωση θερμοκρασίας
Ένα υπέρυθρο θερμόμετρο μπορεί να μετρήσει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας αμέσως μέσα σε δευτερόλεπτα. Η γρήγορη ανάγνωση θερμοκρασίας αναδεικνύει το υπέρυθρο θερμόμετρο ώστε να είναι σε θέση να μετρήσει μεγάλες ομάδες ατόμων σε γεμάτα σενάρια, όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Επιπλέον, το υπέρυθρο θερμόμετρο είναι σε θέση να κάνει ακριβή μέτρια μέτρηση με μόνο ένα σφάλμα μέτρησης ± 2.0%. Ένας μεγάλος αριθμός υπέρυθρων θερμόμετρων υποστηρίζει και σήμερα την ρύθμιση της ρύθμισης εκπομπής, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να βαθμονομήσετε τα θερμόμετρα για να ταιριάζει με την εκπομπή διαφορετικών τύπων αντικειμένων, οδηγώντας σε ακριβέστερη μέτρηση της θερμοκρασίας.
* Μη επαφή και μη μόλυνση
Καθώς είναι μη επαφή, τα υπέρυθρα θερμόμετρα επιτρέπουν τη μέτρηση της θερμοκρασίας από απόσταση. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τη μέτρηση επιφανειών υψηλής θερμοκρασίας που δεν μπορούν να αγγιχτούν άμεσα ή για την ανίχνευση αντικειμένων στόχων που δεν είναι διαθέσιμα για να φτάσουν.
Επίσης, η δυνατότητα μη επαφής επιτρέπει στα υπέρυθρα θερμόμετρα να μετρήσουν τις θερμοκρασίες των ανθρώπων χωρίς να χρειαστεί να αγγίξουν πραγματικά το στόμα, τη μασχάλη ή το ορθό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη επαφής οδηγεί σε λιγότερες ή και καθόλου πιθανότητες μόλυνσης, επιτρέποντας την ταχύτερη και αβλαβή χρήση κατά τη σάρωση μεγάλων ομάδων του κοινού στα σενάρια, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σημεία διέλευσης των συνόρων.Το υπέρυθρο θερμόμετρο κάνει βλάβη στο ανθρώπινο σώμα
Ενώ τα υπέρυθρα θερμόμετρα με πολλά ισχυρά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται τώρα για τη γρήγορη και ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος των ανθρώπων, υπάρχουν ανησυχίες για το εάν είναι επικίνδυνα για το ανθρώπινο σώμα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο προκύπτουν αυτές οι ανησυχίες έγκειται στην εσφαλμένη αντίληψη του κοινού ότι τα υπέρυθρα θερμόμετρα λειτουργούν εκπέμποντας τις δικές τους υπέρυθρες ακτίνες που είναι επιβλαβείς για το σώμα.
Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν είναι επιβλαβείς για το ανθρώπινο σώμα με το επιχείρημα ότι απορροφούν μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία όταν εργάζονται, όχι το αντίστροφο. Τούτου λεχθέντος, τα υπέρυθρα θερμόμετρα δεν έχουν τη δική τους ενσωματωμένη υπέρυθρη ακτινοβολία, πόσο μάλλον να εκπέμπουν IR.
Ωστόσο, η χρήση υπερύθρων θερμομέτρων δεν είναι απολύτως ασφαλής. Η ακτίνα του λέιζερ που εκτοξεύεται από τα υπέρυθρα θερμόμετρα θα προκαλέσει ζημιά στα μάτια εάν είναι ισχυρή και κατά λάθος κατευθύνεται στα μάτια. Επίσης, εάν είναι ισχυρό, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αλλεργία στο δέρμα και ελαφρά εγκαύματα στο δέρμα. Αν και τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν μόνο όταν το λέιζερ είναι ισχυρό, είναι καλύτερα να φοράτε γυαλιά και γάντια για να είστε απολύτως ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε τα υπέρυθρα θερμόμετρα.
Συμπέρασμα
Τώρα πρέπει να έχετε κατανοήσει τα πάντα για το υπέρυθρο θερμόμετρο. Είναι ένας τύπος πολύ χρήσιμου οργάνου για την άμεση και ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας. Με ενσωματωμένο λέιζερ, αυτή η υπέρυθρη επιλογή λειτουργεί μετρώντας τη θερμοκρασία επιφάνειας ενός συγκεκριμένου αντικειμένου με βάση τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτό το αντικείμενο. Εν ολίγοις, είναι ένα είδος ισχυρού εργαλείου ανίχνευσης θερμοκρασίας που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που απαιτούν λειτουργικότητα χωρίς επαφή. Επίσης, αξίζει να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.
πηγή
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021
Πώς η σιωπή αλλάζει κυριολεκτικά την βιολογία μας. Οι επιστήμονες εξηγούν
Αν είστε ο μέσος άνθρωπος, ξυπνάτε με τον ήχο ενός ξυπνητηριού. Αυτό το ξυπνητήρι σας στέλνει στο μπάνιο, όπου γρήγορα ετοιμάζεστε για την ημέρα σας. Αν έχετε το χρόνο, μπορεί να τρώτε κάτι πριν πηδήξετε γρήγορα μέσα στο αμάξι σας. Εκεί ακούτε μουσική ή ειδήσεις καθώς βρίσκεστε κολλημένοι στην κίνηση.
Αφού φτάσετε εκεί, παντού υπάρχουν άνθρωποι, πελάτες, συνάδελφοι, θόρυβος και γκρίνια για τις επόμενες 8 ώρες. Αυτοί οι θόρυβοι τους οποίους οι περισσότεροι βιώνουμε στο έπακρο, δημιουργούν ένταση στο σώμα μας. Φαίνεται πως ο θόρυβος δεν μας κάνει καλό. Από την άλλη πλευρά, η σιωπή έχει ευεργετικά οφέλη, αλλά ας εξερευνήσουμε τη βλάβη που προκαλείται από το θόρυβο πριν προχωρήσουμε στα οφέλη της σιωπής.
Οι αρνητικές συνέπειες του θορύβου
Υπάρχουν ερευνητικές αποδείξεις που αποδεικνύουν τις αρνητικές επιδράσεις του θορύβου στην υγεία μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέτασε και ποσοτικοποίησε τα ζητήματα υγείας βασιζόμενος σε μια Ευρωπαϊκή μελέτη που περιελάμβανε 340 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην Δυτική Ευρώπη. Βρήκε ότι οι κάτοικοι έχαναν συνολικά ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής λόγω του θορύβου κάθε χρόνο. Δηλαδή ένας στους τρεις ανθρώπους να χάνουν έναν ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους λόγω του υπερβολικού θορύβου.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science εξέτασε τις επιδράσεις του αεροδρομίου του Μονάχου στην υγεία των παιδιών και στις γνωστικές τους επιδόσεις. Ο καθηγητής Gary W. Evans από το Πανεπιστήμιο Cornell εξήγησε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε θόρυβο ανέπτυσσαν στρεσογόνα απόκριση που τους έκανε να αγνοούν το θόρυβο.
Αυτά τα παιδιά δεν αγνοούσαν μόνο τους βλαβερούς θορύβους, αλλά και συνηθισμένα ερεθίσματα που είναι σημαντικό να προσέχουν όπως η ομιλία. Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εκτιθόμαστε σε πολύ θόρυβο.
Τα οφέλη της σιωπής
Και τώρα σκεφτείτε όλες εκείνες τις στιγμές που ήσασταν μόνοι σας, στο εξοχικό, στο χωριό σας ή απλά δίπλα στη θάλασσα. Παρατηρούσατε πόσο συχνά αντιλαμβανόσασταν συνειδητά τη σιωπή; Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μετά από λίγη ώρα νιώθατε μια ανεξήγητη εσωτερική γαλήνη.
Δεν είναι απλά ο καθαρός αέρας ή το διάλειμμα από τη δουλειά, είναι η ησυχία και η έλλειψη περισπασμών. Και μόνο εμπειρικά να εξετάσει κάποιος τις δύο καταστάσεις, θα καταλάβει αμέσως τις διαφορές.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη παρατήρησε τις επιδράσεις του θορύβου, της μουσικής και της σιωπής στον εγκέφαλο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart και βρήκε ότι δύο λεπτά παύσης ανάμεσα σε μια «χαλαρωτική» μουσική είχε ακόμα πιο χαλαρωτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο σε σύγκριση με το άκουσμα απλά της χαλαρωτικής μουσικής.
Όσο μεγαλύτερη η σιωπή, τόσα περισσότερα τα οφέλη που βίωσαν οι συμμετέχοντες. Η σιωπή λοιπόν γίνεται πιο σημαντική όταν μπαίνει σε αντίθεση με το θόρυβο.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν αν ζούμε μέσα σε πολύ θόρυβο; Αρχικά, τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος αναρρώνει με τον καιρό από τον έντονο θόρυβο. Σύμφωνα με τη θεωρία της αποκατάστασης προσοχής, οι γνωστικοί μας πόρο αρχίζουν να «ξαναγεμίζουν» όταν βρεθούμε σε περιβάλλον με χαμηλότερα επίπεδα ερεθισμάτων, δηλαδή σε ησυχία. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλος αναρρώνει στην ησυχία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε ησυχία, να επιζητούμε τη σιωπή μέσα στη μέρα, στην εβδομάδα, στο μήνα. Χρειαζόμαστε, ει δυνατόν, 30 λεπτά σιωπής την ημέρα.
Πηγές:
https://www.wienerzeitung.at/_em_daten/_wzo/2015/08/07/150807_1710_kaplan_s._19951.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860846/
https://www.apa.org/monitor/2011/07-08/silence
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021
Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Drinking coffee associated with decreased heart failure risk
Οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα (με καφεΐνη), έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές οπωσδήποτε κάνει κακό στην καρδιά. An analysis of three large, well-known heart disease studies found drinking one or more cups of caffeinated coffee was associated with decreased heart failure risk. Drinking decaffeinated coffee did not have the same benefit and may be associated with an increased risk for heart failure. There is not yet enough clear evidence to recommend increasing coffee consumption to decrease risk of heart disease with the same strength and certainty as stopping smoking, losing weight or exercising. Pierre Bonnard (1867-1947), Le Café (Coffee) (1915), oil on canvas, 73 x 106.4 cm, The Tate Gallery (Presented by Sir Michael Sadler through the Art Fund 1941), London. Photographic Rights © Tate 2018, CC-BY-NC-ND 3.0
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Ντέηβιντ Κάο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation: Heart Failure», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 21.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν πως έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος σε βάθος δεκαετιών ήταν μειωμένος κατά 5% έως 12% για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σχέση με τη μη κατανάλωσή του. Όπως εκτιμήθηκε, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν περίπου 30% χαμηλότερος για όσους έπιναν τουλάχιστον δύο καφέδες καθημερινά. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη φαίνεται να έχει αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
«Η σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μας εξέπληξε. Ο καφές και η καφεΐνη συχνά θεωρούνται από τον γενικό πληθυσμό ότι κάνουν κακό στην καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συσχετίζουν με τους αυξημένους παλμούς, με την υπέρταση κ.ά. Όμως, η σαφής σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση καφέ και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια έρχεται να αντιστρέψει τελείως αυτήν την αντίληψη», δήλωσε ο δρ Κάο. «Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη -επαρκώς- σαφή στοιχεία που να οδηγούν στη σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης καφέ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, τουλάχιστον με την ίδια σαφήνεια και βεβαιότητα που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους ή τη σωματική άσκηση», πρόσθεσε.Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δημοφιλείς καφέδες, με πολλές θερμίδες λόγω προσθήκης ζάχαρης και λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά. Επίσης, η καφεΐνη, παρά τα οφέλη της, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και όσα ροφήματα την περιέχουν.
Μία άλλη πρόσφατη ιαπωνική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Χιρογιάσου Ίσο του Πανεπιστημίου της Οσάκα, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), βρήκε ότι οι άνθρωποι που έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό στο παρελθόν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου και θανάτου εάν πίνουν πράσινο τσάι και καφέ καθημερινά.Drinking one or more cups of plain, leaded coffee a day was associated with a long-term reduced risk of heart failure, according to a review of diet data from three major studies using analytic tools from the American Heart Association. Lesser Ury (1861–1931), Evening at the Café Bauer (1898), further details not known. Wikimedia Commons.
Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 46.000 ανθρώπους από 40 έως 79 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ζήσει μετά από ένα πρώτο έμφραγμα και έπιναν έναν καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Επίσης, οι άνθρωποι χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού ή εμφράγματος που έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες ημερησίως, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Πηγές: Laura M. Stevens, Erik Linstead, Jennifer L. Hall, David P. Kao. Association Between Coffee Intake and Incident Heart Failure Risk. Circulation: Heart Failure, 2021; DOI: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.119.006799 - https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210209083513.htm - https://www.amna.gr/home/article/527558/I-katanalosi-kafe-meionei-ton-kinduno-kardiakis-aneparkeias
Αναρτήθηκε από Κωνσταντίνος Βακουφτσής
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021
«Κατάβαση ψύχους -τέρατος»
Καμπανάκι απότομης μεταβολής του καιρού τις επόμενες μέρες, κρούουν μετεωρολόγοι προειδοποιώντας ότι πολικό ψύχος από τα βόρεια κατεβαίνει προς την χώρα μας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Μετά το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο και τις θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς Κελσίου, ένα νέο «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα με πιθανότερη ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και μέσα σε πόλεις.
Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή. Ο μετεωρολόγος, προβλέπει ότι με πυκνή συννεφιά θα ξεκινήσει η Πέμπτη ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Διατηρούνται οι δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι. Την Παρασκευή οι άνεμοι θα στρέφονται σε βοριάδες, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από υγρασία, ενώ θα μεταφερθούν προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν εντυπωσιακά τον υδράργυρο, όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Καλλιάνος μιλά για πιθανή κατάβαση ψύχους τέρατος στην Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα έχουμε τα εξής:
Α’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.
Β’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)
Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.
Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.
http://karteria1.blogspot.com/2021/02/blog-post_0.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+kaptepia+%28"KAPTEPIA"%29
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021
Φουντώνουν τα κινήματα εναντίον των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο
Όχι και από το σύλλογο της Αθήνας
«Kεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών σε τοποθεσία από τις πιο αξιόλογες και αναπτυσσόμενες του Μαινάλου μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου
Τις πιο όμορφες και τις πιο υπερήφανες βουνοκορφές της Αρκαδίας πάνε να τις ταπεινώσουν και να τις εξευτελίσουν με την εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών, αδηφάγες κερδοσκοπικές εταιρίες με την συναίνεση της κυβέρνησης αδιαφορώντας για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην χλωρίδα και την πανίδα του ΜαινάλουΦορείς, σύλλογοι και πολίτες ενώνουν κάθε μέρα την φωνή τους σ ένα βροντερό ΟΧΙ στο έγκλημα που προετοιμάζουν
Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστεςΜερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες.
mygdalia
Posted by Demetrios
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)