Λίγο μετά το τέλος του Β’
Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Percy Spencer (1894-1970), ήδη γνωστός
επιστήμονας και ιδιοφυΐα στα ηλεκτρονικά, εργαζόταν στην
εταιρεία Raytheon, που κατασκεύαζε συτήματα ραντάρ. Ανήσυχο πνεύμα ο
ίδιος και άνθρωπος με βαθιά γνώση της επιστήμης του, προβληματίστηκε
σοβαρά όταν σταματώντας για λίγο μπροστά από μία λυχνία μάγκνετρον
παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει.Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να
«εξερευνήσει» λίγο παραπάνω το ζήτημα και ως ευφυής επιστήμονας που ήταν
-με 120 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη διάρκεια της ζωής του- αγόρασε την
επομένη περισσότερες σοκολάτες αλλά και ποπκόρν και καραμέλες! Αρχικά, πειραματίστηκε με τις σοκολάτες
και τις καραμέλες, οι οποίες μόλις τοποθετήθηκαν κοντά στις λυχνίες,
έλιωσαν αμέσως. Σειρά είχε το καλαμπόκι: ο Spencer, κρατώντας τη σακούλα
δίπλα στο μάγκνετρον παρακολούθησε με ικανοποίηση ότι οι σπόροι
«έσκασαν», δημιουργώντας το γνωστό σε όλους μας ποπκόρν. Από αυτό το
απλό πείραμα, ο Spencer και η εταιρεία Raytheon ανέπτυξε τον πρώτο
φούρνο μικροκυμάτων, που αρχικά ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, με
αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εστιατόρια, τρένα και
υπερωκεάνια, σε μέρη, δηλαδή, όπου μεγάλες ποσότητες τροφίμων έπρεπε να
μαγειρεύονται γρήγορα. Αν και ο φούρνος αυτός είχε πολλές ελλείψεις και
ήταν αρκετά δύσχρηστος για το μέσο καταναλωτή, η αγάπη του Spencer για
τα γλυκά και τα σνακ αποδείχτηκε σπoυδαία, φέρνοντας δεκαετίες αργότερα
τους φούρνους μικροκυμάτων σε όλα τα νοικοκυριά.
ΠΗΓΗ: perierga.gr
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2012/10/blog-post_9066.html#ixzz2ALfGM2a2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου