Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο ενοχλητικός λόξιγκας και πως μπορεί να περάσει

Είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε βιώσει. Εντελώς ξαφνικά, δίχως κάποια ένδειξη, όπου και να βρισκόμαστε, μπορεί να «χτυπήσει». Εκεί που αναπνέουμε, νιώθουμε να κόβεται ελάχιστά η ανάσα μας και μετά σαν μια έκρηξη να κινούνται όλα μας τα σωθικά, το στομάχι, το διάφραγμα και σαν επιστέγασμα να έρχεται εκείνος ο χαρακτηριστικός ήχος. Χικ, μας έπιασε λόξυγκας.
Πως μπορεί να μας περάσει ο λόξυγκας; Οι πιο παλιοί θα πούνε με σιγουριά ότι θα πρέπει κάποιος να μας τρομάξει. Άλλοι θα πούνε ότι πρέπει να κρατήσουμε την αναπνοή μας μέχρι να… σκάσουμε, κάποιο άλλοι να πιούμε νερό. Τι τελικά ισχύει; Και σε γενικές γραμμές αν δεν «μεγαλώνει το εντεράκι μας», όπως λένε, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα ενοχλητικά χικ και χικ;
τα γιατροσόφια είναι πολλά και συχνά… ευρηματικά. Όπως το να πιείτε με σκυμμένο το κεφάλι νερό
Ως λόξυγκα μπορούμε να ορίσουμε την ανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα και έχει ως αποτέλεσμα τον χαρακτηριστικό ήχο. Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους αλλά και σε πολλά άλλα θηλαστικά. Τα μωρά κυρίως μετά το φαγητό ταλαιπωρούνται και έχουν λόξυγκα. Η διάρκεια του, γενικά είναι από 5 – 15 λεπτά, αλλά έχουν καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά κρίσεις που διήρκεσαν μέχρι και… έξι χρόνια. Πέντε είναι οι λόγοι που μπορεί να τον προκαλέσουν. Ο Βασικότερος είναι να έχουμε συνηθίσει να τρώμε το φαγητό μας γρήγορα. Επίσης το πολύ αλκοόλ μπορεί να τον δημιουργήσει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει πιάσει λόξυγκας ενώ γελάμε δυνατά.
Επιστήμονες από την Αγγλία χαριτολογώντας λένε ότι υπάρχουν 101 θεραπείες για τον λόξιγκα αλλά καμία δεν είναι θέσφατο. Ο λόξιγκας είναι ένα αντανακλαστικό σύμπτωμα που ενδεχομένως να έχει τις ρίζες του, εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος εμφανίσθηκε στη γη.
ή να πιείτε νερό με ένα μολύβι στο στόμα σας
Σας προτείνουμε κάποιες μεθόδους, από τις 101, των Βρετανών, αλλά και πάλι δεν σας εγγυόμαστε για την αποτελεσματικότητα τους. Ιδού λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε:
Σε μια χάρτινη σακούλα βάλτε το πρόσωπο σας και αρχίστε να αναπνέεται (σαν να σας έχει πιάσει κρίση πανικού. Θα πρέπει να καλύπτετε και τη μύτη και το στόμα σας. Επίσης ένα άλλο γιατροσόφι είναι να κρατήσετε την αναπνοή σας και να αρχίσετε να πίνετε αργά ένα ποτήρι νερό. Ένας άλλος παρόμοιος τρόπος είναι να κρατήσετε για πολλή ώρα την αναπνοή σας, σχεδόν να φτάσετε στα όρια σας και μάλλον θα νιώσετε ότι πέρασε. Προσοχή είναι αρκετά ύπουλο σύμπτωμα, από την άποψη (για να χαριτολογήσουμε κιόλας) πως ενώ πιστεύετε ότι σας πέρασε, μπορεί το επόμενο δευτερόλεπτο να εμφανιστεί πάλι δριμύτερος.
σε γενικές γραμμές πάντως ο λόξιγκας θα περάσει μόνος του, μετά από 5 το πολύ, λεπτά
Επιστημονικά πάντως έχει καταγραφεί ότι κάποιες ουσίες όπως η χλωροπρομαζίνη, η μπακλοφένη και η μετοκλοπραμίνη μπορούν να βοηθήσουν. Μην σας πιάνει άγχος και πανικός για έναν απλό λόξυγκα. Αν όμως παθαίνετε έντονες και συνεχόμενες κρίσεις που συνοδεύονται από απώλεια βάρους και δυσκολεύεστε να καταπιείτε, τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον ιατρό σας, γιατί ο λόξυγκας μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για κάποια άλλη πάθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου