Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μας απειλούν τα μεταλλαγμένα

Το θέλημα του Ζοζέ Μπαρόζο, να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της Ε.Ε. στα μεταλλαγμένα, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναμένεται να εγκρίνει την καλλιέργεια του καλαμποκιού με τον κωδικό «1507». Τα «λεφτά είναι πολλά».Η αποχώρηση του Σταύρου Δήμα από τη θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος, μετά τη λήξη της θητείας του, διευκόλυνε τις εξελίξεις υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών όπως είναι ο επιστημονικός όρος των μεταλλαγμένων.Υπενθυμίζεται,σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ότι ο επίτροπος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο επέβαλε μόλις έφυγε ο κ. Δήμας την έγκριση της Amflora (2012) (της γερμανικής εταιρείας Basf), γενετικά τροποποιημένη πατάτα για ζωοτροφή.
Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα: Τα έσοδα της BASF για την Amflora είχαν εκτιμηθεί στα 40 εκατομμύρια ετησίως. Στο σενάριο έγκρισης του «1507», για το οποίο οι επιστημονικές αιτιάσεις (υπέρ του), που επικαλείται η Κομισιόν, είναι ανάλογες με τη γενετικά τροποποιημένη (γ.τ.) πατάτα, εναπόκεινται στην κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. να το απαγορεύσει στην επικράτειά της, λέει η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατειών κατά των μεταλλαγμένων στην Greenpeace: «Η Ελλάδα το είχε κάνει για ένα άλλο αραπόσιτο το "ΜΟΝ 810", το μοναδικό που καλλιεργείται στην Ε.Ε.». Εκτός από τα ζητήματα βιοασφάλειας η «απελευθέρωση του εμπορίου» γενετικά τροποποιημένων οργανισμών θέτει και θέματα περιορισμού και ελέγχου της βιοποικιλότητας, αλλά και εξάρτησης της αγροτικής παραγωτής από συγκεκριμένα χημικά των πολυεθνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας: Στο Μεξικό εκατομμύρια αγρότες σχεδόν καταστράφηκαν (κυρίως οι παραγωγοί φασολιών και καλαμποκιού) από τις συνέπειες του ελεύθερου -βλέπε αθέμιτου- εμπορίου.Οι επιδοτήσεις στις ΗΠΑ για αντίστοιχα προϊόντα είναι απολύτως δυσανάλογες με εκείνες του Μεξικού. Η άνευ όρων εισαγωγή μεταλλαγμένων προκάλεσε συνθήκες υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τα εγχώρια προϊόντα να «υποσκελίζονται» από τα ξένα που ήταν φθηνότερα.Η αύξηση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων παγκοσμίως ήταν 10 εκατομμύρια εκτάρια το 2012, εκ των οποίων τα 8,1 αφορούν τρία κράτη, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά. Στη Λατινική Αμερική η Παραγουάη είχε αύξηση από 2,8 σε 3,4 εκατομμύρια εκτάρια. Συνολικά εννέα χώρες καλλιεργούν το 97% του συνόλου των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Μόνο οι τρεις προηγούμενες έχουν το 76,3% της παραγωγής!

Οκτώ είδη γ.τ. καλλιεργούνται παγκοσμίως: Τα 4 βασικά είναι το καλαμπόκι, το κραμβέλαιο, η σόγια και το βαμβάκι. Σε μικρότερη κλίμακα καλλιεργούνται η παπάγια και το σακχαρότευτλο (σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ). Το μεταλλαγμένο βαμβάκι καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη έχει σταματήσει η καλλιέργεια της γ.τ. πατάτας Amflora στη Γερμανία, στη Σουηδία και στην Πολωνία η καλλιέργεια του γ.τ. καλαμποκιού.
Η ελληνική προεδρία «για να διευκολύνει τη δυνατότητα της Επιτροπής να επανεκτιμήσει το θέμα συλλογικά στο κολέγιο των Επιτρόπων με στόχο την απόσυρση (της πρότασης), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη-μέλη διατύπωσαν πολιτική πρόθεση ψήφου (19 αντιτάχθηκαν στην έγκριση) και ότι επί του θέματος δεν διεξήχθη ψηφοφορία» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ με ανακοίνωση δικαιολόγησε τη στάση του προεδρεύοντος Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν συνυπέγραψε το κείμενο των χωρών-μελών που καλούν την Επιτροπή να αποσύρει την πρότασή της, για να διατηρήσει τη δυνατότητα των σχετικών μεσολαβητικών επαφών μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν.
Η θέση αυτή της προεδρίας, προσθέτει, «είναι σύμφωνη με την κοινοτική πρακτική και απολύτως κατανοητή και σεβαστή από τα κράτη-μέλη που είχαν την ίδια θέση με την Ελλάδα στη συνεδρίαση».
Καμία κηδεμονία, λοιπόν, επί της Ελλάδας από τον Μπαρόζο και την παρέα των ισχυρών φίλων του. Φευ!
ygeianews.gr
edwhellas

ntokoumentagr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου