18 Νοεμβρίου 2014
Στην πραγματικότητα όμως το αυγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς μας παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες.Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη από το αυγό, αλλά και από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (AHA) δεν «καταδικάζει» πλέον το αυγό όπως παλαιότερα. Συνιστά βέβαια να μην καταναλώνουμε συνολικά περισσότερα από 300 μιλιγκράμ χοληστερόλης την ημέρα (ένα αυγό παρέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερόλης, καθώς και συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών).
Η επίσημη οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans) αναφέρει πως ένας κρόκος αυγού την ημέρα δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε υγιή άτομα.
Η οδηγία συνάδει με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA κατέδειξε πως η κατανάλωση πέντε έως έξι αυγών σε εβδομαδιαία βάση δεν συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού σε υγιείς ενήλικες. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας από την παραπάνω.Μία ακόμη εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση BMJ έδειξε επίσης ότι, για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, ένα αυγό την ημέρα δεν επιβαρύνει την υγεία.
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://clopyandpaste.blogspot.gr/2014/11/blog-post_18.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/ClopYPastE+(CLOPYPASTE)#ixzz3JVcmjc00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου