Το αναφυλακτικό σοκ είναι η πιο ακραία και επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση του οργανισμού και συνήθως ακολουθεί τσίμπημα εντόμων ή κάποια τροφήΕίναι σπανιότερο στα παιδιά, παρότι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις αλλεργίες, καθώς ο οργανισμός τους είναι πιο ανθεκτικός.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί το αναφυλακτικό σοκ είναι από λίγα δευτερόλεπτα έως κάποια λεπτά από την εισβολή του αλλεργιογόνου παράγοντα στο σώμα, ανάλογα με την ταχύτητα απορρόφησής του από τον οργανισμό.Όταν πρόκειται π.χ. για τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας η αντίδραση είναι άμεση, ενώ όταν πρόκειται για τρόφιμο, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εκδηλωθεί.
Συμπτώματα
-Βήχας
-Βραχνάδα στη φωνή
-Πρήξιμο στο πρόσωπο. Eάν το πρήξιμο προχωρήσει στο λαιμό, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία.
-Πτώση αρτηριακής πίεσης
-Φαγούρα και εξανθήματα στο σώμα
-Τοπικό πρήξιμο (όταν πρόκειται για τσίμπημα από έντομο)
-Βραχνάδα στη φωνή
-Πρήξιμο στο πρόσωπο. Eάν το πρήξιμο προχωρήσει στο λαιμό, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία.
-Πτώση αρτηριακής πίεσης
-Φαγούρα και εξανθήματα στο σώμα
-Τοπικό πρήξιμο (όταν πρόκειται για τσίμπημα από έντομο)
Αντιμετώπιση
Αν πάθετε απλή αναφυλαξία, που δεν συνοδεύεται από πτώση της πίεσης, πρέπει να λάβετε άμεσα αντιισταμινικά. Αν υπάρχει δύσπνοια, πρέπει να λάβετε και κάποιο βρογχοδιασταλτικό (σιρόπι, εισπνεόμενο σπρέι). Μετά τη λήψη τους, μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Εάν μετά ένα τσίμπημα έχει μείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα, αφαιρέστε το προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι (ποτέ με τα δάκτυλα) και βάλτε επάνω στο πρησμένο σημείο πάγο για να επιβραδυνθεί η απορρόφηση του δηλητηρίου.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικά στικ με αμμωνία που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Προσοχή: Eάν εσείς -ή το παιδί σας- εμφανίσετε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό, κοκκίνισμα στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή, πρέπει να μεταβείτε επειγόντως στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να σας χορηγηθεί ένεση αδρεναλίνης και οξυγόνο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα το οίδημα να επεκταθεί στο λάρυγγα και να προκληθεί ασφυξία.
Πρόληψη
Εάν το παιδί σας αντιδρά έντονα στα τσιμπήματα εντόμων, συμβουλευτείτε τον γιατρό και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μία ένεση αδρεναλίνης, η οποία δρα το πολύ σε 3-5 λεπτά σε συσκευή αυτόματης έγχυσης (μοιάζει με στυλό) και γίνεται ακόμη και πάνω από τα ρούχα, σώζοντας κυριολεκτικά ζωές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου