Την ώρα που ακόμα και το κοινό κρυολόγημα δεν έχει ολοκληρωτική θεραπεία, σκεφτείτε τι γίνεται με τις μολυσματικές πανδημίες!-----
Οι ιοί που εμφανίστηκαν στην οικουμένη για να διεκδικήσουν βαρύτατο φόρο ανθρώπινου αίματος έκαναν ακριβώς αυτό: έφεραν όλεθρο και καταστροφή στις ζωές μας, με ένα καλό ποσοστό των ασθενών να χάνει τη ζωή του από επιπλοκές της νόσου. Κι ενώ οι περισσότερες μολυσματικές νόσοι διαθέτουν πια σχεδόν αποτελεσματικούς εμβολιασμούς και άλλα αποτρεπτικά και προληπτικά μέσα θεραπείας, υπάρχουν ακόμα φονικοί ιοί με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Οι λοιμώδεις νόσοι της λίστας μας έχουν γίνει Νο 1 παράγοντες θανάτου στην ανθρώπινη ιστορία, με τα ποσοστά εξόντωσης να ξεπερνιούνται μόνο από τον αντίκτυπο που άφησαν στην ανθρωπότητα…
Ευλογιά
Ο ιός της ευλογιάς παίρνει πολλές μορφές και συνεχίζει να απαιτεί εμβολιασμό σε πολλές χώρες του πλανήτη. Στη χειρότερη εκδοχή της, την αιμορραγική ευλογιά, τα ποσοστά επιβίωσης πέφτουν κάτω από το 10%, με την εξανθηματική νόσο να έχει διεκδικήσει βαρύτατο φόρο σε ανθρώπινες ψυχές. Ευτυχώς, ο ιός έχει πλέον εξαφανιστεί εντελώς από τη φύση και είναι μεταδοτικός μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο…
ΤύφοςΟ τυφοειδής πυρετός, μια βαριά λοιμώδης ασθένεια που παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, με κοινά συμπτώματα τον υψηλό πυρετό και τη θόλωση των διανοητικών λειτουργιών, έχει σχετικά χαμηλό δείκτη θνησιμότητας, κάπου μεταξύ 10-30%. Όχι βέβαια ότι αυτό τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο, καθώς παραμένει ένας από τους κύριους παράγοντες πανδημιών της οικουμένης…
Γρίπη
Ο πιο τρομακτικός ίσως ιός της λίστας μας παραμένει και ο πλέον κοινός, καθώς κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο της γρίπης. Μπορεί βέβαια ο ιός να αναγνωρίζεται εύκολα και να αντιπαλεύεται σχετικά απλά στις περισσότερες χώρες, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ωστόσο παραμένουν στην επικράτεια του υψηλού κινδύνου. Κι αν στις μέρες μας στη Δύση κανείς επιδημιολόγος δεν ασχολείται πια σοβαρά με τη γρίπη, ας θυμηθούμε μία μόνο από τις φονικές εκδοχές της, την Ισπανική Γρίπη, που ξεκλήρισε το 2-5% του ανθρώπινου πληθυσμού το 1918-1919!
Πανούκλα
Η πανώλη σκοτώνει το 70% των θυμάτων της σε μια περίοδο 4-7 ημερών. Η γνωστότερη και πιο τρομακτική μορφή της ήταν η βουβωνική πανούκλα, ο Μαύρος Θάνατος του Μεσαίωνα, που αφάνισε κυριολεκτικά ένα καλό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού, πριν χτυπήσει και τον υπόλοιπο κόσμο: κάπου 25 εκατομμύρια θύματα στην Ευρώπη και άλλα 50 εκατομμύρια στον υπόλοιπο πλανήτη…
Χολέρα
Η χολέρα μεταπηδά στον άνθρωπο από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού και αν μείνει χωρίς αγωγή, η νόσος καταλήγει σε θάνατο μέσα σε 18 ώρες (ή μερικές μέρες). Ευτυχώς, υπάρχουν σήμερα δραστικές θεραπείες για την ήπιας μορφής χολέρα, καθώς στην επιθετική εκδοχή της το θύμα μπορεί να πεθάνει ακόμα και μέσα σε 3 ώρες…
ΆνθρακαςΤην ώρα που ο άνθρακας έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε όπλα βιολογικού πολέμου, είναι το φονικό του βακτήριο που παραμένει ακραία επικίνδυνο, με τον θάνατο να καραδοκεί από 2 μέρες μέχρι και έναν μήνα. Κι αν η βαριά φαρμακευτική αγωγή φαίνεται να είναι πια αποτελεσματική για την καταπολέμηση της νόσου, ο βάκιλος του άνθρακα μεταλλάσσεται συνεχώς και γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικός στις παραδοσιακές θεραπείες.
Ελονοσία
Η λοιμώδης ενδημική νόσος παραμένει ακραία τοξική και θανάσιμη, με τις επιδημίες της να πιστοποιούνται κάθε τόσο από τα μέσα ενημέρωσης: τα πλασμώδια της ελονοσίας προσβάλλουν 500 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο, με τους θανάτους να αγγίζουν ακόμα και σήμερα τα 1-3 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Βέβαια, υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, αν και συνήθως η νόσος χτυπά στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί όπου τα συστήματα υγείας δεν μπορούν να εγγυηθούν την ταχεία ανταπόκριση στην επιδημία. Κι αν παραμείνουμε στην επικράτεια της στατιστικής, οι θάνατοι από ελονοσία είναι υψηλότατοι, με μία απώλεια ανθρώπινης ζωής ανά 30 δευτερόλεπτα…
SARS
Έμπολα
Με την πανδημία του ιού να μαίνεται στην Αφρική τώρα που μιλάμε, ο Έμπολα εμφανίστηκε στις ζωές μας τα τελευταία 30 χρόνια, μετρώντας δείκτη θνησιμότητας που κυμαίνεται μεταξύ 50-89%. Καταστροφικός τόσο για τον άνθρωπο όσο και τα ζώα, ο Έμπολα φέρνει θάνατο σε μια-δυο βδομάδες, συνήθως από πολλαπλές οργανικές ανεπάρκειες. Δεν υπάρχει μάλιστα εγκεκριμένο φάρμακο για την καταπολέμηση του Έμπολα, καθώς η ανθρωπότητα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια κατανόησης της φύσης του…HIV/AIDS
Ο ιός HIV που καταλήγει στη νόσο του AIDS διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Το AIDS έχει περιληφθεί πλέον στις επιδημικές νόσους, αν και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι πλέον υψηλότερο, παρά την έλλειψη εμβολιασμού ή οριστικής θεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς του AIDS καταλήγουν μακροπρόθεσμα από παθήσεις που σχετίζονται με το καταπονημένο ανοσοποιητικό…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου