Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

...κι αν σας ενοχλεί όλη αυτή η φρίκη, αντί να μου πείτε να μην τα δημοσιεύω, καλύτερα θα ήταν να κάνετε κάτι, για να μην συμβαίνει αυτή η κτηνωδία, αντί να κάνετε τους ευαίσθητους.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3L56480eX25NgahnG2NLNJ7l3DXgqDmJZBtG-osijadrZRyEGFXE1WQPvQpJjQA1WayRas-cJGULYu0fI808nY_qy8LECSjqtau9eN_JYUY4A3-07ZLeizSAj-SdBIxbjFfDUAW_R1_YH/s1600/cow5.jpgΜέρος 1. 
Τι συμβαίνει όταν μια αγελάδα είναι έγκυος τη στιγμή της σφαγής; Μακάρι να μη γνώριζα. Από ταμοσχαράκια που βιώνουν το θάνατο της μητέρας τους μέσα στην ίδια, ενώ υποφέρουν και τα ίδια ή βιώνουν το δικό τους φρικτό θάνατο, μέχρι τα ζωντανά μοσχαράκια που τα παίρνουν κόβοντας την κοιλιά της μητέρας τους - είναι όλα απαίσια, και κανένα από αυτά δε συζητιέται ποτέ, παρόλο που είναι μέρος της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών και μέρος του πως οι άνθρωποι αποκτούν τα πιο "φίνα" δερμάτινα αντικείμενα. 
alt
Κατά λάθος λίγους μήνες πριν, βρέθηκα να παρακολουθώ ένα βίντεο με μια έγκυο αγελάδα κρεμασμένη ανάποδα χωρίς αισθήσεις - και έδειχνε ένα φαινομενικά σχεδόν ετοιμόγεννο μοσχαράκι να παλεύει μέσα στο σώμα της μητέρας του, κλωτσώντας σε απόγνωση και καταλήγοντας σε ένα φρικτό θάνατο μέσα στη μήτρα. Έπειτα έδειξε την εικόνα εκείνου του νεκρού σώματος αυτού του αγέννητου μοσχαριού πεταμένο σε ένα κάδο (μοσχαράκια που είναι ακόμα ζωντανά καταλήγουν συχνά και αυτά για πέταμα).  

alt
Αυτή είναι μια συγκεκριμένη φρίκη που παλιότερα δεν μπορούσα να διανοηθώ. Οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες (περισσότερο από τα θηλυκά βόδια συμβαίνει, καθώς οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες διατηρούνται συνέχεια έγκυες) όταν σταματήσουν να είναι επικερδείς πηγαίνουν στο σφαγείο ενώ είναι έγκυες, λίγο πριν γεννήσουν ή μπορεί οι παραγωγοί να αποφασίσουν να σκοτώσουν μερικές αγελάδες σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο από το συνηθισμένο για να κερδίσουν χρήματα όταν η ζήτηση είναι μειωμένη. Και έτσι ενώ οι εργάτες τις σφάζουν, τις κρεμάνε ανάποδα, τους ανοίγουν το λαιμό και αφήνουν το αίμα να αποστραγγιχτεί από το σώμα τους, κόβουν τα πόδια τους, γδέρνουν το δέρμα τους ενώ όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει ένα μωρό μέσα τους, που παλεύει και καταλήγει σε φρικτό θάνατο. Στη διαδικασία, το πόσο σύντομα πεθαίνει μέσα στη κοιλιά το μοσχαράκι, ποικίλει σύμφωνα με το πόσο ανεπτυγμένο ήταν και πόσο γρήγορα έγινε η σφαγή. Σε ένα "αποτελεσματικό" σφαγείο, το μοσχαράκι θα ήταν ακόμα ζωντανό, υποφέροντας και πεθαίνοντας αργά, ενώ η μητέρα του διαμελιζόταν και απεντερωνόταν. 
Μια έρευνα του 1990 σε ένα σφαγείο του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψε ότι, "από τις αγελάδες που σφάχτηκαν, το 23,5% ήταν έγκυες και το 26,9% αυτών ήταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους". Αυτό είναι πολύ. Ένα τοις εκατό - ακόμα και ένα μοσχαράκι - θα ήταν πάρα πολύ.  

Μέρος 2.
Δύο ερωτήσεις: 
1. Γνωρίζετε από πού προέρχεται το δέρμα, ειδικά το "υψηλής ποιότητας"; 
2. Γνωρίζετε τι είναι ο ορός εμβρύου βοδιού ή μοσχαριού και ποια είναι η σύνδεσή του με τα γαλακτοκομικά, το "κρέας" και το δέρμα;
Για τους περισσότερους η απάντηση και για τα δύο - ειδικά στο δεύτερο ερώτημα - είναι όχι. 

Εδώ έχουμε τις απαντήσεις.  Όταν οι έγκυες αγελάδες πηγαίνουν στο σφαγείο, τα έμβρυα μοσχαράκια, εκτός από το τραύμα του να είναι ακόμα ζωντανά μέσα στις μητέρες τους κατά τη σφαγή τους, τα παίρνουν κόβοντας τις κοιλιές των μητέρων τους ενώ είναι ακόμα ζωντανά - ώστε να τρυπήσουν τις καρδιές τους και να μαζέψουν το αίμα που θα αποστραγγιστεί για να χρησιμοποιηθεί από την επιστήμη, χωρίς αναισθησία.  
Από το Σύνδεσμο Ανθρωπιστικών Ερευνών Αυστραλίας:  


alt 
"Μετά τη σφαγή και την αφαίμαξη της εγκύου αγελάδας στο σφαγείο, αφαιρείται η μήτρα της που περιέχει το έμβρυο μοσχαράκι κατά τη διαδικασία απεντέρωσης (αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων της μητέρας) και το έμβρυο μεταφέρεται στην αίθουσα συλλογής αίματος. Μια βελόνα εισέρχεται μεταξύ των πλευρών του μοσχαριού μέσα στην καρδιά του και το αίμα αποστραγγίζεται και συλλέγεται σε μια αποστειρωμένη σακούλα. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης του ορού από μικροοργανισμούς του εμβρύου ή του περιβάλλοντος. Μόνο έμβρυα άνω των τριών μηνών χρησιμοποιούνται αλλιώς η καρδιά θεωρείται πολύ μικρή για να μπορέσει να τρυπηθεί".Η προηγούμενη πηγή ήταν διστακτική στο να πει ακριβώς αν (ή πόσο συχνά) τα μοσχαράκια είναι ακόμα ζωντανά κατά την διαδικασία. Αλλά σύμφωνα με την πηγή που ακολουθεί, το αν το μοσχαράκι είναι ζωντανό δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο: 
Η καρδιά του εμβρύου βοδιού λειτουργεί κατά τη διαδικασία αφαίμαξης μέσω του καρδιακού βελονισμού... Η εμβρυακή καρδιά πρέπει να χτυπά προκειμένου να συλλεχθεί επαρκής ποσότητα της παραγωγής του εμβρυακού ορού με τη διαδικασία του καρδιακού βελονισμού. Το αίμα πήζει αμέσως με το θάνατο...Μπορεί να περάσει η σκέψη ότι το έμβρυο πεθαίνει σχεδόν την ίδια στιγμή με τη μητέρα του λόγω της ανεπάρκειας του οξυγόνου μέσω του πλακούντα. Ωστόσο, είναι γνωστό από παλιά ότι τα νεογνά και τα έμβρυα των ζώων είναι (πολύ) ανθεκτικά στην υποξία / ανοξία (έλλειψη οξυγόνου)... Το γεγονός ότι η εμβρυακή καρδιά λειτουργεί κατά τη διάρκεια του καρδιακού βελονισμού, δείχνει ότι το έμβρυο είναι ακόμα ζωντανό τη στιγμή της διαδικασίας - και ως εκ τούτου μπορεί να βιώνει τον πόνο από τη βελόνα που μπαίνει στην καρδιά του αλλά και το πόνο της αφαίμαξης. Καθώς το έμβρυο δεν αναισθητοποιείται ποτέ για να γίνει σωστά η αφαίμαξη με τον καρδιακό βελονισμό, μπορεί να ειπωθεί ότι η συγκομιδή FBS με τα μέσα της μεθόδου που περιγράφηκε παραπάνω, παρουσιάζει ένα ηθικό πρόβλημα που χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη. 

Ο συγγραφέας αυτής της ίδιας εργασίας κάπου αλλού αναφέρει έναν προηγούμενο ερευνητή για το Αμερικανικό Τμήμα Γεωργίας, τον Gene Erickson, επιβεβαιώνοντας το εξής:
"Για πρακτικούς σκοπούς, η καρδιά ενός εμβρύου μοσχαριού πρέπει να χτυπά για να συλλεχθεί επαρκής ποσότητα εμβρυακού ορού." Και δεν καταλαβαίνω γιατί διστάζουμε να καταλάβουμε ότι υποφέρουν - αν είναι ζωντανά, γιατί αυτό να μην τα κάνει να υποφέρουν; Σκεφτείτε με ανθρώπινους όρους (καθώς είμαστε παρόμοιοι σε όλα όσα αναφέρονται εδώ). Μια γυναίκα που είναι 8 μηνών έγκυος πεθαίνει. Καθώς πεθαίνει ή αμέσως αφού πεθάνει, κόβεις την κοιλιά της και παίρνεις το έμβρυο. Βάζεις το έμβρυο σε ένα καλάθι, καρφώνεις μια βελόνα στην καρδιά του, και αρχίζεις να απομυζάς το αίμα του. Χρειάζεται αλήθεια να διαπραγματευτούμε το αν αυτό θα προκαλούσε πόνο και θα υπέφερε το μωρό; Αυτά όλα είναι εξαιρετικά φρικτά, σωστά; Αλλά οποιοσδήποτε τρώει ακόμα ζώα, καταναλώνει γαλακτοκομικά και αγοράζει δέρμα χρηματοδοτεί αυτές τις εφιαλτικές πρακτικές. Η βιομηχανία γαλακτοκομικών είναι βάρβαρη. Το δέρμα είναι βάρβαρο. Είναι τόσο βάρβαρες όσο η βιομηχανία "κρέατος", αν όχι περισσότερο.
alt
Στην πραγματικότητα, ενώ κανένα δέρμα δεν είναι απαλλαγμένο από σχέση με βαρβαρότητα, βία και θάνατο, το δέρμα των αγέννητων μοσχαριών που βίωσαν αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους θεωρείται ότι φτιάχνει εξαιρετικά απαλό και "πολυτελές" δέρμα και χρησιμοποιείται πολύ στη δημιουργία δερμάτινων γαντιών για παράδειγμα. Και φυσικά τα αγέννητα μοσχαράκια δεν είναι τα μόνα που γδέρνονται για την ανθρώπινη μόδα. Τα μοσχαράκια που θανατώνονται μετά τη γέννα τους από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών - μοσχαράκια γάλακτος - γδέρνονται για τον ίδιο σκοπό. Τα δέρματα που γδάρθηκαν από τα κορμιά των βασανισμένων αγέννητων μοσχαριών, ή των μοσχαριών "γάλακτος" πιάνουν πολλά χρήματα επειδή το δέρμα των μωρών είναι τόσο απαλό και ακηλίδωτο - ακριβώς, επειδή είναι το δέρμα νεογέννητων. Χορτοφάγοι (vegetarians) και κρεοφάγοι αναγνώστες, ελπίζω ότι αφού διαβάσετε αυτή τη δημοσίευση και την προηγούμενη, θα αναθεωρήσετε την αντίστασή σας να κόψετε όχι μόνο το κρέας και τα αυγά αλλά και τα γαλακτοκομικά. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για όλες τις βαρβαρότητες που γίνονται, μαθαίνουμε για μια ακόμα σκοτεινή και απαίσια πλευρά της κτηνοτροφίας. Ποιος θέλει να είναι μέρος - ποιος θέλει να στηρίζει οικονομικά - αυτό που συμβαίνει στα μοσχαράκια; Πώς το δικαιολογούμε όταν σχεδόν επιλέγουμε να είμαστε μέρος αυτού, όταν μπορούμε τόσο εύκολα να επιλέξουμε να μην αποτελούμε μέρος του;  
alt
Και εκτός από το να βγάλετε τη βία από τη διατροφή σας, την επόμενη φορά που καλοβλέπετε ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια ή παπούτσια, μια δερμάτινη τσάντα ή πορτοφόλι, μπορείτε να αναρωτηθείτε πόσα μαρτύρια και βασανιστήρια, πόσες ζωές χάθηκαν, αντί για το πόσα πολλά χρήματα κοστίζουν. Ίσως φανταστείτε την εικόνα αυτών των νεκρών μοσχαριών αντί του εαυτού σας να φοράει αυτά τα αξεσουάρ που είναι φτιαγμένα από τα μαρτύριά τους, από το δέρμα τους. Και ίσως να απομακρυνθείτε αντί να πάτε στο ταμείο. 
Μέρος 3.

Δεν είχα σκοπό να κάνω και τρίτο μέρος στις δημοσιεύσεις που έγραψα τους τελευταίους δυο μήνες για το τι συμβαίνει στις έγκυες αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή - και στα μοσχαράκια που κουβαλούν στις κοιλιές τους - όταν η βιομηχανία ξεμπερδέψει με αυτές, αλλά στις μέρες μας το βίντεο αυτό ήρθε στην επιφάνεια. Και από όλα τα φρικτά και τρομακτικά βίντεο που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι σίγουρα το χειρότερο.
 


alt
Προσέξτε ότι πίσω η μητέρα αγελάδα ακόμα κλωτσάει περιοδικά ενώ αιμορραγεί, καθώς το μοσχαράκι που βάρβαρα αποσπάστηκε από τη μήτρα της και σωριάστηκε στο πάτωμα λίγα μέτρα μακριά παλεύει και φωνάζει τη μητέρα του. Προσέξτε πώς το αίμα τους - τόσο πολύ αίμα - τρέχει αφότου κόψουν και το δικό του λαιμό, καθώς πεθαίνουν μαζί από ένα φρικτό θάνατο, μαζί η μητέρα και το μωρό της, ένας αβοήθητος μάρτυρας και άλλων βάναυσων θανάτων.  Για τα γαλακτοκομικά. 

Δεν έχει σημασία αν αυτό το συγκεκριμένο βίντεο δεν τραβήχτηκε στη δική σας πόλη ή περιοχή. Οι ανεκδιήγητες βαρβαρότητες όπως αυτές δε γνωρίζουν σύνορα. Συμβαίνουν παντού.
 


Αυτά όλα σημαίνει το ζωικό γάλα. Η σοκολάτα γάλακτος, το τυρί και το παγωτό από γάλα. Αυτή η φρίκη φίλοι μου, είναι τα γαλακτοκομικά.  

alt


Μεταφρασμένο άρθρο από All Creatures. 
ΠΗΓΗ 

1 σχόλιο: