Η μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Το μέλι λιγόστεψε, και οι μελισσοκόμοι αυξήθηκαν πάρα πολύ. Ωστόσο σαν χώρα, λόγω της αυθονίας της φύσης, χωρά πολλούς ακόμα μελισσοκόμους. Όπως είπαμε όμως η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί, και τα τελευταία χρόνια πολλοί μελισσοκόμοι μπήκαν μέσα με τα μπούνια και είναι χρεωμένοι μέχρι εκεί που δεν πάει.
Παρατηρώντας όμως πολλούς μελισσοκόμους, θα δούμε ότι δεν πήγαν όλοι χάλια. Είναι και μερικοί που παρόλο την κρίση της μελισσοκόμιας και την λιγοστή παραγωγή μελιού, κατάφεραν το απροσδόκητο. Όταν κανένας μελισσοκόμος δεν είχε παραγωγοί, αυτών τα μελίσσια γέμιζαν μέλι. Θα ήθελα λοιπόν να θέσουμε ένα ερώτημα σήμερα. Πως γίνετε πολλοί μελισσοκόμοι να μην παίρνουν μέλια, και άλλοι να γεμίζουν τα βαρέλια τους στο τέρμα; Ποιό είναι το μυστικό αυτών των μελισσοκόμων;
1. Αλλαγές θέσεων - Βαθειά γνώση περιοχών που δίνουν μέλι!
Υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι, που ψάχνοντας για δεκαετίες ολόκληρες έχουν βρεί μεριές που το μέλι ρέει αύθονο απο τις κυψέλες. Τέτοιες περιοχές πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να τις βρεί. Θυμάμαι που ρωτούσα ένα μελισσοκόμο, μα καλά, πως ο τάδε έβγαλε τόσο μέλι φέτος, αφού δεν έδωσε η περιοχή. Και ξέρετε τι μου απάντησε; "Αυτός ο μελισσοκόμος έφαγε όλα τα νιάτα του ψάχνοντας αυτά τα μέρη. Ξέρει πιθαμή προς πιθαμή, όλο τον νομό, και ξέρει, πότε και που πρέπει να πάει τα μελίσσια του. Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο, και δεν μιλώ για 10-20 χρόνια αλλά περισσότερα. Όταν είσαι απο παιδί στα μελίσσια και γέρασες σε αυτά είναι φυσικό να έχεις και βαθειά γνώση. Η μελισσοκόμια είναι επάγγελμα που μαθαίνετε έξω στα βουνά, και χρειάζεται πετρέλαιο". Όταν κάποιος απαιτεί να μάθει αυτά τα μυστικά, που ένας παλιός μελισσοκόμος ίδρωσε για να τα μάθει, καταλαβαίνετε πως νιώθει. Η δική μου συμβουλή είναι όποιος θέλει να μάθει, να κουραστεί να ψάξει και να ιδρώσει. Να κάψει πετρέλαιο. Ίσως μάθει και πράγματα, να ανακαλύψει περιοχές που δεν τις γνώριζουν ούτε οι παλιοί μελισσοκόμοι. Ξέρετε έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου στο χιλιόμετρο τα μελίσσια δουλεύουν ακατάπαυστα, και λίγο πιο πέρα επικρατεί νέκρα και τα μελίσσια λιμοκτονούν.
2. Ταίσμα - Διαχείρηση - Εξοπλισμός. Ότι δώσεις, παίρνεις
Τα μελίσσια για να αποδώσουν σε μέλι πρέπει να έχουν στρατιές ολόκληρες απο νεανικό πλυθησμό, γεμάτο ζωή. Για να συμβεί αυτό τα μελίσσια πρέπει όλη την προηγούμενη περίοδο να έχουν δεχτεί την κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή να έχουν ταιστεί, να έχουν γίνει χειρισμοί εντατικής ανάπτυξης, καλές θεραπείες για βαρρόα και σφίξιμο το χειμώμα, διέγερση την άνοιξη, σφήνες στα μεγαλύτερα μελίσσια, άχτιστα πλαίσια και όροφοι στην ώρα τους, αντιστροφές πατωμάτων κλπ. Προσθήκη διαφραγμάτων στην νομή, και επιλεγμένη βασιλοτροφία, να έχουν καλό αίμα τα μελίσσια.
Ένας νέος μελισσοκόμος νομίζει ότι η παραγωγή μελιού, και το να γίνει κερδοφόρο επάγγελμα η μελισσοκόμια εύκολη υπόθεση. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Για να πετύχει κάποιος χρειάζεται να γνωρίζει πολλά πράγματα, να έχει ιδρώσει και να έχει δουλέψει σκληρά, να συνδιάζει την εμπειρία μαζί με τη θεωρία και την επιστήμη, και το κυρίοτερο να έχει χρήματα να ξοδεύει στα μελίσσια. Μην ξεχνάμε το σοφό ρητό "Ότι δίνουμε, παίρνουμε". Και στα μελίσσια ισχύει 100%. Αν δεν περιποιηθείς γενναιόδωρα τα μελίσσια σου δεν θα πάρεις!
Παρατηρώντας όμως πολλούς μελισσοκόμους, θα δούμε ότι δεν πήγαν όλοι χάλια. Είναι και μερικοί που παρόλο την κρίση της μελισσοκόμιας και την λιγοστή παραγωγή μελιού, κατάφεραν το απροσδόκητο. Όταν κανένας μελισσοκόμος δεν είχε παραγωγοί, αυτών τα μελίσσια γέμιζαν μέλι. Θα ήθελα λοιπόν να θέσουμε ένα ερώτημα σήμερα. Πως γίνετε πολλοί μελισσοκόμοι να μην παίρνουν μέλια, και άλλοι να γεμίζουν τα βαρέλια τους στο τέρμα; Ποιό είναι το μυστικό αυτών των μελισσοκόμων;
1. Αλλαγές θέσεων - Βαθειά γνώση περιοχών που δίνουν μέλι!
Υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι, που ψάχνοντας για δεκαετίες ολόκληρες έχουν βρεί μεριές που το μέλι ρέει αύθονο απο τις κυψέλες. Τέτοιες περιοχές πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να τις βρεί. Θυμάμαι που ρωτούσα ένα μελισσοκόμο, μα καλά, πως ο τάδε έβγαλε τόσο μέλι φέτος, αφού δεν έδωσε η περιοχή. Και ξέρετε τι μου απάντησε; "Αυτός ο μελισσοκόμος έφαγε όλα τα νιάτα του ψάχνοντας αυτά τα μέρη. Ξέρει πιθαμή προς πιθαμή, όλο τον νομό, και ξέρει, πότε και που πρέπει να πάει τα μελίσσια του. Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο, και δεν μιλώ για 10-20 χρόνια αλλά περισσότερα. Όταν είσαι απο παιδί στα μελίσσια και γέρασες σε αυτά είναι φυσικό να έχεις και βαθειά γνώση. Η μελισσοκόμια είναι επάγγελμα που μαθαίνετε έξω στα βουνά, και χρειάζεται πετρέλαιο". Όταν κάποιος απαιτεί να μάθει αυτά τα μυστικά, που ένας παλιός μελισσοκόμος ίδρωσε για να τα μάθει, καταλαβαίνετε πως νιώθει. Η δική μου συμβουλή είναι όποιος θέλει να μάθει, να κουραστεί να ψάξει και να ιδρώσει. Να κάψει πετρέλαιο. Ίσως μάθει και πράγματα, να ανακαλύψει περιοχές που δεν τις γνώριζουν ούτε οι παλιοί μελισσοκόμοι. Ξέρετε έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου στο χιλιόμετρο τα μελίσσια δουλεύουν ακατάπαυστα, και λίγο πιο πέρα επικρατεί νέκρα και τα μελίσσια λιμοκτονούν.
2. Ταίσμα - Διαχείρηση - Εξοπλισμός. Ότι δώσεις, παίρνεις
Τα μελίσσια για να αποδώσουν σε μέλι πρέπει να έχουν στρατιές ολόκληρες απο νεανικό πλυθησμό, γεμάτο ζωή. Για να συμβεί αυτό τα μελίσσια πρέπει όλη την προηγούμενη περίοδο να έχουν δεχτεί την κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή να έχουν ταιστεί, να έχουν γίνει χειρισμοί εντατικής ανάπτυξης, καλές θεραπείες για βαρρόα και σφίξιμο το χειμώμα, διέγερση την άνοιξη, σφήνες στα μεγαλύτερα μελίσσια, άχτιστα πλαίσια και όροφοι στην ώρα τους, αντιστροφές πατωμάτων κλπ. Προσθήκη διαφραγμάτων στην νομή, και επιλεγμένη βασιλοτροφία, να έχουν καλό αίμα τα μελίσσια.
Ένας νέος μελισσοκόμος νομίζει ότι η παραγωγή μελιού, και το να γίνει κερδοφόρο επάγγελμα η μελισσοκόμια εύκολη υπόθεση. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Για να πετύχει κάποιος χρειάζεται να γνωρίζει πολλά πράγματα, να έχει ιδρώσει και να έχει δουλέψει σκληρά, να συνδιάζει την εμπειρία μαζί με τη θεωρία και την επιστήμη, και το κυρίοτερο να έχει χρήματα να ξοδεύει στα μελίσσια. Μην ξεχνάμε το σοφό ρητό "Ότι δίνουμε, παίρνουμε". Και στα μελίσσια ισχύει 100%. Αν δεν περιποιηθείς γενναιόδωρα τα μελίσσια σου δεν θα πάρεις!
Βασίλισσες Γιάννη Λεπίδα. Παραγωγή βασιλισσών μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2016. Εγγύηση ποιότητας - οι καλύτερες μάνες. Τηλ 6977249090 και 6974666558.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου