Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Αν σου πούμε από τι φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια δεν θα ξανανάψεις ποτέ (μάλλον)

Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της σπείρας και προχωράει με αργούς ρυθμούς προς το κέντρο. Είναι φθηνό και εύκολο στη χρήση, ενώ η διάρκειά του υπολογίζεται γύρω στις 8 ώρες. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μίας σπείρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για την υγεία. Υπολογίζεται ότι ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα.
Πολλοί έχουν συνδέσει τη χρήση του με τον καρκίνο του πνεύμονα, η χρήση όμως του εν λόγω εντομοαπωθητικού από έμπειρο κατασκευαστή δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Γιατί όμως είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο φιδάκι; Παρακάτω ακολουθούν κάποια συστατικά του που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:
Πύρεθρο
Ένα φυσικό υλικό σε μορφή σκόνης, που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Αν και θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή. Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Πυρεθρίνες
Εκχύλισμα από τις εντομοκτόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πύρεθρο. Έχουν γενικά καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ)
Ένα προαιρετικό πρόσθετο, που προλαμβάνει υην οξύδωση του πυρεθροειδούς κατά την καύση. Όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και ημικρανίες.
Πηγή: daddy-cool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου