Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Πρόστιμο μέχρι 4.000 ευρώ αν βγάζετε αχινούς στην παραλία!




Δεν το γνωρίζουν πολλοί αλλά το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρά από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία με αποτέλεσμα όποιος βρεθεί τους αλιεύει θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ, μιας και ο αχινός θεωρείται είδος προς εξαφάνιση σε ολόκληρη την Ελλάδα.Οι αρμόδιες αρχές είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένες, να επιβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα στους κολυμβητές, ερασιτέχνες ψαράδες χωρίς άδεια αλιείας, απλούς πολίτες, που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας αχινούς.Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας αλιείας από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, και οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την επιβολή των προστίμων. Για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας επιτρέπεται η αλίευση 30 αχινών ανά σκάφος, και για τον απλό ερασιτέχνη η αλίευση μόνο 20 αχινών.Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Ελλάδας, οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει από που προέρχονται, καθώς ελάχιστοι επαγγελματίες κρατούνε τιμολόγια. Το ερώτημα είναι αν οι ποσότητες των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες ή από νόμιμες δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών (με άδεια) ψαράδες.Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς ιχθυολόγους , ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.Είναι ένας ακόμη μύθος δηλαδή ότι οι αχινοί βρίσκονται σε καθαρές θάλασσες. Μεγάλοι αριθμοί αχινών βρίσκονται δίπλα από ιχθυοτροφεία, με ότι αυτό συνεπάγεται…Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με την «αποφλοίωση» των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.
Για το λόγο αυτόν συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αχινούς μόνο από πιστοποιημένες μονάδες ή τουλάχιστον να ρωτούν τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης από πού προέρχονται οι αχινοί που τους σερβίρουν, ασκώντας με το δικό τους τρόπο πιέσεις. Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν πιθανές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αχινών σε χώρους εστίασης και υπόλοιπες αγορές.Αυτή μέχρι πρότινος ήταν η νομοθεσία για το ψάρεμα των αχινών. Το τελευταίο όμως διάστημα είχαμε την κατάργηση της ερασιτεχνικής αλιείας και την επάνοδο της τον Απρίλιο του 2016, χωρίς μέχρι τώρα να είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Πριν από αυτές τις αλλαγές, δόθηκε το έτος 2014 η τελευταία ρυθμιστική απόφαση για το ψάρεμα των αχινών, επιτρεπόμενη πια για τους απλούς παράκτιους ερασιτέχνες, και για τους κατόχους-και μόνο-ερασιτεχνικής άδειας αλιείας (προς το παρόν για τους κατόχους σκαφών).

https://www.aigaio365.gr/prostimo-mechri-4-000-evro-an-vgazete-achinous-stin-paralia/?fbclid=IwAR1I3f7HEuF-uDku97oTjbGZAQ7JWkGgcJwNvFQkIAHTKyhJEI8P7UaAKaE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου