Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

«Αν το πετύχετε, σκοτώστε το αμέσως», προειδοποιούν για το «φιδόψαρο» στην Τζόρτζια

"Το φιδόψαρο είναι ένα είδος που πρέπει να εξοντωθεί "

«Σκοτώστε το αμέσως», λένε οι αρχές για το πλάσμα με το μεγάλο σαγόνι και τα κοφτερά δόντια που αν και είναι ψάρι, μοιάζει με χέλι και φίδι, και μπορεί να αναπνεύσει έξω από το νερό.   
Το ψάρι έχει εμφανιστεί σε λίμνες γλυκού νερού και ποτάμια στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες. «Αυτά τα ψάρια είναι σαν από μια κακή ταινία τρόμου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gale Norton το 2002, όταν πρότεινε την απαγόρευση της εισαγωγής και της διακρατικής μεταφοράς των ζωντανών «φιδόψαρων» στις Ηνωμένες Πολιτείες.   Τα Snakeheads (φιδόψαρα) τα οποία είναι ξενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εμφανιστεί σε 15 Πολιτείες, ακόμη και μετά την απαγόρευση. Και αυτή την εβδομάδα, το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Τζόρτζια ανακοίνωσε ότι μόλις είχαν βρει το πρώτο. 


«Βρέθηκε ένα για πρώτη φορά στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα από έναν άνδρα στην κομητεία Gwinnett», αναφέρει η ανακοίνωση που δίνει σαφείς οδηγίες για όποιον δει ή έλθει σε επαφή με κάποιο άλλο ψάρι. «Σκοτώστε το αμέσως» τονίζουν. Επίσης υπενθυμίζει πως δεν αρκεί να το βγάλει κανείς εκτός νερού γιατί το ψάρι μπορεί να επιβιώσει στη στεριά.   
Το είδος αυτό είναι μεγάλη απειλή καθώς το άγριο ψάρι που κανονικά ζει στην Ασία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Αφρική, είναι αρπακτικό αδηφάγο που σκοτώνει και τρώει μικροσκοπικά ζώα και μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις ακόμη και έξω από το νερό για να εξαπλωθεί.   
Το «φιδόψαρο» δεν είναι μόνο άγριο, αλλά μπορεί επίσης να αναπαραχθεί με υψηλό ρυθμό, να διαταράξει την ισορροπία στο έδαφος και στο νερό, λένε οι ειδικοί που τώρα στρέφουν την προσοχή τους εκεί που βρέθηκε το πρώτο για να διαπιστώσουν πως δεν υπάρχουν άλλα.   Καθώς θεωρείται χωροκατακτητικό είδος, το οποίο σημαίνει ότι επηρεάζει τα ιθαγενή είδη και τους οικοτόπους η επιφυλακή στην Τζόρτζια είναι μεγάλη, αλλά και άλλες πολιτείες υιοθετούν προληπτικά την ανακοίνωση. Οι ψαράδες που πιστεύουν ότι έχουν πιάσει ένα τέτοιο πλάσμα πρέπει να το σκοτώσουν αμέσως και αν είναι δυνατόν να βγάλουν φωτογραφίες από το στόμα, τα πτερύγια και την ουρά του αλλά και το σημείο όπου πιάστηκε.   



Με πληροφορίες από Νew York Times 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου