Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο Κορονοϊό

Πέτρος Αργυρίου


Επεκτείνεται, αρρωσταίνει κι ενίοτε σκοτώνει.


Σε αντίθεση με προηγούμενες μαϊμού πανδημίες που ανακηρύχτηκαν ως τέτοιες κάνοντας σμπαράλια τα επιδημικά κριτήρια για να προωθηθούν φάρμακα και εμβόλια, στην περίπτωση του νέου κορονοϊού, φαίνεται να έχουμε μια πραγματική επιδημία και μάλιστα με κάποια πανδημική δυναμική.
Το μοτίβο μετάδοσης του μας το επιβεβαιώνει αυτό.
Το πιο ανησυχητικό στιγμιότυπο της ήταν η 28η Ιανουαρίου, με τον αριθμό κρουσμάτων της να διπλασιάζονται σε μία μόλις μέρα.
Τα κρούσματα της όμως, παρότι την επομένη αυξήθηκαν κατά 30%, δεν παρουσίασαν αύξηση με εκθετικό ρυθμό.
Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, θα ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι μιλάμε πλέον για μια επερχόμενη πανδημία, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ευτυχώς, μέχρι και σήμερα, εκθετικός ρυθμός μετάδοσης δεν έχει παρουσιαστεί.

Τι ξέρουμε για τον ιό


Ο ιός έχει μερικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν αρκετά επικίνδυνο αλλά όχι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Δεν σκοτώνει ραγδαία τους φορείς του, κάτι που αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα για αυτόν, καθώς οι φορείς του προλαβαίνουν να τον μεταδώσουν και σε άλλους.

Ο δείκτης μετάδοσης του (RO) υπολογίζεται κοντά στο 2. Δηλαδή, κάθε φορέας θα κολλήσει κατά μέσα όρο άλλους δύο. Ο δείκτης αυτός για την εποχιακή γρίπη είναι αρκετά μικρότερος, κοντά στο 1,3.

Η περίοδος επώασης του, όπου οι φορείς του είναι χωρίς συμπτώματα κι άρα σχεδόν απίθανο να εντοπισθούν, είναι από δύο ως 14 ημέρες ενώ κάποιοι φορείς του μπορεί να περάσουν την ίωση ασυμπτωματικά. Σε αντίθεση, ο ιός της εποχιακής γρίπης έχει περίοδο επώασης μόλις 2-4 ημέρες, κάτι που καθιστά τον κορονοϊό πολύ πιο δύσκολο στην διάγνωση κι αντιμετώπισή του.

Η θνησιμότητα του είναι περίπου στο 2.3% ενώ ο ιός της γρίπης έχει μόνο 0,01%. Με άλλα λόγια, είναι 200 φορές πιο φονικός από την γρίπη.

Από όλα τα παραπάνω, και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά κριτήρια έχουν αυτή τη φορά τηρηθεί, μιλάμε για έναν ιό που μπορεί να μην είναι ο μεγάλος φονιάς που όλοι φοβόμαστε, δίνει όμως μια επιδημία που είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την εποχιακή γρίπη.

Το μόνο παρήγορο σε αυτήν την ιστορία είναι πως Κινέζοι ειδικοί εκτιμούν πως η μετάδοση του ιού θα φτάσει στο αποκορύφωμά της σε 10 ημέρες στην κεντρική εστία της επιδημίας στην Κίνα.

Υπάρχει όμως σημαντικός κίνδυνος λόγω των χαρακτηριστικών του ιού, να έχουμε επιδημία με πολύ περισσότερες εστίες απ’ αυτές που έχουμε ως σήμερα και οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται αποκλειστικά στην Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση τις πιθανότητες της οποίας δεν μπορώ να εκτιμήσω, οι θάνατοι παγκοσμίως πιθανώς να ανέλθουν σε τετραψήφια νούμερα.

Οψόμεθα.

Πηγή: agriazwa.blogspot

1 σχόλιο:

  1. Do you realize there is a 12 word phrase you can speak to your man... that will trigger deep feelings of love and impulsive attractiveness to you buried within his chest?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, idolize and guard you with his entire heart...

    12 Words Will Fuel A Man's Desire Impulse

    This impulse is so built-in to a man's mind that it will drive him to try better than ever before to make your relationship the best part of both of your lives.

    Matter of fact, fueling this all-powerful impulse is absolutely essential to having the best possible relationship with your man that the instance you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You will immediately find him open his heart and mind to you in such a way he's never experienced before and he'll identify you as the only woman in the world who has ever truly appealed to him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή