Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν αρκετό νερό και είναι ελαφριές για το στομάχι.
Πικάντικες τροφές
Είμαστε πολλοί αυτοί που αγαπάμε την αίσθηση που μας δίνει η καψαϊκίνη – της ουσίας που υπάρχει στα πικάντικα τρόφιμα και προκαλεί το κάψιμο, αλλά είναι κάτι που αξίζει να αποφεύγετε όταν η ζέστη έξω είναι ήδη υπερβολική. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης συσχετίζεται με μια βραχύβια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και παρόλο που είναι μόνο προσωρινή, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Διουρητικές τροφές
Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος μας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οπότε στόχος θα πρέπει να είναι να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την απώλεια του απαραίτητου νερού είναι να αποφύγουμε τα διουρητικά τρόφιμα – τρόφιμα που αυξάνουν την αποβολή νερού από το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει τον καφέ, το τσάι, τη σόδα και άλλα ροφήματα με καφεΐνη. Ο περιορισμός δεν σταματά στα ποτά, ωστόσο, αφού υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως τα μάνγκο, ο μάραθος, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Οι ζουμερές μπριζόλες και τα μπιφτέκια, φρεσκοψημένα στη σχάρα, είναι ιδανικά για τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, εκτός αν κάνει πολύ ζέστη για να ανάψετε τα κάρβουνα. Σε μέρες καύσωνα όμως είναι καλύτερο να μειώνουμε την κατανάλωση πρωτεϊνών. Όχι να την εξαλείψουμε εντελώς, αλλά να την περιορίσουμε, και να γιατί: Η πρωτεΐνη χωνεύεται πολύ δύσκολα.
Χρειάζονται πολλά διαφορετικά μόρια και ένζυμα για να μετατραπεί ένα κομμάτι κρέας σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Όταν το σώμα εκτελεί αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί θερμότητα – μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση. Άλλα τρόφιμα, όπως οι υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων ή ψωμιού, χωνεύονται πιο εύκολα, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα μέσω της θερμογένεσης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 100% περισσότερη ενέργεια για τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.
Πηγές:
www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-heatwave
www.foodrepublic.com/2011/07/21/foods-to-avoid-in-heat-waves
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου