Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Λίλη Βενιζέλου....Μια Ελληνίδα προστατεύει αρχαία πόλη στην Τουρκία!

Πάταρα-αρχαία πόλη

       
Μαρία Ζαχαράκηαπό Μαρία Ζαχαράκη
10:12, 18 Οκτ 2012

Αναρτήθηκε στην κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελευταία τροποποίηση: 22 Οκτωβρίου, 2012 16:45
Από αρχαίες κολώνες, τα Πάταρα κινδυνεύουν να γίνουν κολώνες σύγχρονων πολυκατοικιών, δια χειρός… Τούρκων κατασκευαστών!
Εγγονή του Ελευθέριου Βενιζέλου*, η ακτιβίστρια Λίλη Βενιζέλου, έχει αποδυθεί εδώ και 24 χρόνια σε έναν αγώνα προστασίας μίας αρχαίας ελληνικής πόλης στα παράλια της Τουρκίας από το αδυσώπητο… τσιμέντο και τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Τα Πάταρα, αρχαία πόλη της Λυκίας, (κοντά στη σημερινή Αττάλεια της Τουρκίας) κινδυνεύουν με… ανοικοδόμηση και η Λίλη Βενιζέλου έχει ξεκινήσει μία διεθνή εκστρατεία προκειμένου οι αρχαίες κολώνες της να μη γίνουν… κολώνες σύγχρονων ξενοδοχείων! Μεταφορικά το εννοούμε βέβαια. Κινδυνεύουν μόνο από την άμμο και τα κομπρεσέρ…
Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες τη θέση της πόλης δίπλα στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, έχουν ‘καταστρώσει’ σχέδια για χτίσιμο πολυτελών βιλών και τεράστιων τουριστικών συγκροτημάτων.
Λίλη Βενιζέλου
Λίλη Βενιζέλου: Η Ελληνίδα ακτιβίστρια που προσπαθεί να σώσει αρχαία πόλη στα παράλια της Τουρκίας
Εδώ και χρόνια η Λίλη Βενιζέλου με όχημα τη ΜΚΟ που ίδρυσε η ίδια, τη MEDASSET, προσπαθεί να εμποδίσει 400 με 750 κτίρια να ανεγερθούν στα Πάταρα, απευθυνόμενη στις τουρκικές αρχές. Με το σλόγκαν «Μην καταστρέφετε τα Πάταρα», η Ελληνίδα ακτιβίστρια έστειλε επιστολή ακόμη και στο υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, το οποίο της απάντησε ευθαρσώς «μην ανησυχείτε, όλα είναι νόμιμα!».
Ο τουρκικός τύπος χαιρετίζει την προσπάθεια της Λίλης Βενιζέλου και δεν διστάζει να την προβάλλει ακόμη και με τίτλους όπως: «Μια Ελληνίδα προστατεύει τα τουρκικά παράλια» κι άλλους παρόμοιους.



Υπό απειλή το οικοσύστημα
Καρέττα-καρέττα
Υπό απειλή βρίσκεται η χελώνα καρέττα-καρέττα μετά τα σχέδια για ανέγερση πολυτελών βιλών στα αρχαία Πάταρα

Εκτός από τη MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) έχουν κινηποιηθεί κι άλλοι διεθνοί Οργανισμοί, όπως η Σύμβαση της Βέρνης (για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης), για την προστασία της περιοχής, καθώς τα Πάταρα διαθέτουν ένα σπάνιο οικοσύστημα. Στις ακτές της αρχαίας πόλης διαβιεί η χελώνα Καρέττα-Καρέττα, ενώ αποτελεί έναν από τους 13 σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής της καρέττα-καρέττα στην Τουρκία.
Η Λίλη Βενιζέλου και οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος φοβούνται ότι τα εκατοντάδες πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα που σχεδιάζουν οι κατασκευαστικές να χτίσουν στα Πάταρα, θα ανατρέψουν την ισορροπία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, ενώ παράλληλα θα καταστρέψουν και την αρχαιολογική αξία της περιοχής.

*Η Λίλη Βενιζέλου είναι η σύζυγος του Λευτεράκη Βενιζέλου, του αγαπημένου εγγονού της Ελευθέριου Βενιζέλου.

Διαβάστε για τα Πάταρα (από Βικιπαίδεια):
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου