Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Προσοχη στις κονσερβες τονων!


Σοβαρές παρατυπίες διαπιστώνει η Greenpeace

Η Greenpeace έκανε έρευνες σε κονσέρβες τόνου σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας διαπιστώθηκε ότι 3 στα 5 προϊόντα παρουσιάζουν παρατυπίες, κατατάσσοντάς μας στις χειρότερες θέσεις σχετικά με την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, ο τόνος σε νερό μάρκας Toni που εισάγεται από την εταιρία Σκλαβενίτης αναγράφει ότι περιέχει κιτρινόπτερο τόνο. Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι η μία από τις τρεις παρτίδες του προϊόντος που αναλύθηκαν περιέχει άλλο είδος τόνου (το οποίο δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί), ενώ οι άλλες δύο περιέχουν δύο είδη τόνου μαζί στην ίδια κονσέρβα (κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Επίσης, το φιλέτο τόνου σε νερό του Carrefour βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη σε διαφορετικές παρτίδες, με αποτέλεσμα η σήμανσή του σε 2 από τις 3 κονσέρβες που αναλύθηκαν να είναι παραπλανητική.
Τέλος, η τονοσαλάτα Μεξικάνα της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη τόνου σε διαφορετικές παρτίδες του ίδιου προϊόντος (σε δύο κονσέρβες κιτρινόπτερο και στην τρίτη μεγαλόφθαλμο).
*Διάλεξε πάντα την κονσέρβα σε νερό και όχι σε λάδι. Ο τόνος σε λάδι που στραγγίζεται περιέχει λιγότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τον τόνο σε νερό.
*Πρόσεξε τα συστατικά. Πολλές μάρκες περιέχουν εκτός από αλάτι, νερό και τόνο και διάφορα άλλα καρυκεύματα, δεν τα χρειάζεσαι.
*Απόφυγε να αγοράζεις τονοσαλάτες η τόνο με πρόσθετα συστατικά, μπορεί να περιέχουν περισσότερο αλάτι, περισσότερο λάδι, λιγότερο τόνο και είναι και πιο ακριβός.
*Προσοχή στις ποσότητες. Στη πλειοψηφία του ο τόνος σε κονσέρβα που πωλείται στην Ελλάδα παράγεται από τόνο Albacore, το οποίο έχει υψηλά επίπεδα με μεθυλικού υδραργύρου... Αυτή η μορφή υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος παιδιών και εμβρύων. Συνιστάται τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες να μη καταναλώνουν πάνω από 180 γρ. τόνο την εβδομάδα (όσο μία μεγάλη κονσέρβα).
*Μην περιορίζεσαι μόνο στο τόνο. Η κονσέρβα σολομού που επίσης είναι μια οικονομική λύση περιέχει πολλή μικρή ποσότητα υδραργύρου αλλά τη διπλάσια ποσοτητα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ιδιαίτερα υψηλές πηγές των Ωμέγα-3 με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου είναι και οι σαρδέλες και οι αντσούγιες. Έτσι ο σολομός κονσέρβας περιέχει 1,6 γρ. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά 100γρ, οι σαρδέλες 1,3 γρ. και ο τόνος 0,70 γρ. Για άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων συνιστάται να καταναλώνεται 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα.
Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου