Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κάντε οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Είναι καιρός να σκεφτούμε πρακτικά και έξυπνα, να αλλάξουμε μικρές καθημερινές συνήθειες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, με απλούς τρόπους και να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις αυξήσεις της ΔΕΗ.
Πετάξτε αμέσως όλες τις παλιές σας λάμπες πυρακτώσεως. Καίνε 4 – 5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης η λάμπα led, είναι ακόμη καλύτερη λύση. Η διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος είναι μεγαλύτερη και η διάρκεια ζωής της ίσως και πάνω από δέκα χρόνια.
Μην ξεχνάτε, ή μην βαριέστε να κλείνετε την τηλεόραση, το laptop, τον αποκωδικοποιητή και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Ακόμη καλύτερα βγάλτε τις από την πρίζα. Εάν αυτό σας φαίνεται κουραστικό, το πολύμπριζο με διακόπτη θα σας λύσει τα χέρια.

Μην προθερμαίνετε το φούρνο σας. Ετοιμάστε το φαγητό, βάλτε το κατευθείαν σε κρύο φούρνο και ανάψτε εκείνη τη στιγμή. Επίσης θυμηθείτε να σβήσετε το φούρνο περίπου μισή ώρα πριν το τέλος. Το φαγητό θα ψηθεί μια χαρά αρκεί να μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα τον φούρνο.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας πρέπει να εφαρμόζουν καλά στην εστία και το φαγητό μας γίνεται πολύ πιο νόστιμο, όταν το μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σήμερα, όλα τα απορρυπαντικά για το πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων, μας επιτρέπουν να πλένουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (30ο – 40ο βαθμούς) ή ακόμη και με κρύο νερό. Είναι τρομακτικό αν σκεφτούμε ότι το 90% του ρεύματος που καταναλώνει το πλυντήριο είναι για να ζεστάνει το νερό. Όπως επίσης τα κλασικά πλυντήρια με την πόρτα μπροστά και όχι επάνω είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση νερού και ρεύματος.

Η Ελλάδα είναι μία ηλιόλουστη χώρα! Ας εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε τον ήλιο. Ανοίγουμε τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες στα παράθυρα που βλέπουν στην ανατολή και το νοτιά. Και το βράδυ τα κλείνουμε για να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ότι καλύτερο μπορούμε να αγοράσουμε για να έχουμε ζεστό νερό. Μπορεί να εξοικονομήσουμε έως 180 ευρώ το χρόνο.

Ο ανεμιστήρας οροφής, εκτός από την δροσιά που μας προσφέρει το καλοκαίρι, μας βοηθάει να ζεσταθούμε το χειμώνα! Τώρα πλέον, οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής έχουν και δεύτερη λειτουργία, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι, με αποτέλεσμα η θερμότητα να παραμένει χαμηλά και να μας ζεσταίνει. Στις οδηγίες χρήσης θα βρείτε τις λεπτομέρειες. Συνήθως είναι ένας μικρός διακόπτης επάνω από τα φτερά. Η χειμερινή λειτουργία του ανεμιστήρα, σε χαμηλή ταχύτητα, μαζί με την όποια θέρμανση έχουμε, μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα.

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε μία καινούργια ηλεκτρική συσκευή, ψυγείο, πλυντήριο, κλιματιστικό, πάντα προσέχουμε το μοντέλο να ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Όμως το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να μας ξεγελάσει και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Γι’ αυτό η σωστή έρευνα αγοράς, η ενημέρωση και η συμβουλή των ειδικών θα μας βοηθήσει να έχουμε μία σωστή ηλεκτρική συσκευή.

Επειδή, η οικονομική κατάσταση για όλες σχεδόν τις οικογένειες είναι δύσκολη και ίσως γίνει ακόμη χειρότερη, ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες και ας φύγουμε από την υπερβολή που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν είναι τόσο δύσκολο και θα είναι για καλό της οικογένειας μας και της χώρας μας.
Πηγή: paidorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου