Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Καφές: Οκτώ περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζετε.

«Ο καφές πρέπει να είναι ζεστός σαν τη κόλαση, μαύρος σαν το διάβολο, αγνός σαν άγγελος και γλυκός σαν τον έρωτα»  Charles - Maurice De Talleyrand. Άλλοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα εσπρεσσάκι στο κέντρο της Ιταλίας, άλλοι προτιμούν τον μερακλίδικο Ελληνικό καφέ στην πλατεία του χωριού και μερικοί το διπλό cappucino στη Νέα Υόρκη. Η μυρωδιά του «καταργεί» τα σύνορα, οι ευεργετικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην καλή υγεία και η γεύση του μας ταξιδεύει στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Παρακάτω θα βρείτε οκτώ περίεργα πράγματα γύρω από τον καφέ που ίσως δεν γνωρίζετε…
Caffè Sospeso: Κερασμένος καφές για τους οικονομικά αδύναμους. Ο «καφές που περιμένει» αποτελεί μια παράδοση που ξεκίνησε από τη Νάπολη πριν από ένα αιώνα και σήμερα φιλοξενείται σε 17 χώρες και 112 πόλεις. Στην Αθήνα λειτούργησε σχετικά πρόσφατα σε μερικά café χάρη στην πρωτοβουλία του περιοδικού «Σχεδία».
Πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης, στην οποία ένας πελάτης προπληρώνει έναν καφέ, εντελώς ανώνυμα, με σκοπό να κεράσει έναν άπορο ή οικονομικά αδύναμο πελάτη. Με άλλα λόγια, όσοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα φλιτζάνι καφέ, κατευθύνονται προς συγκεκριμένες καφετέριες και ρωτούν, εάν υπάρχουν δωρεάν sospresos.
Η γηραιότερη γάτα του Guinness… έπινε καφέ!. Η γηραιότερη γάτα που έχει καταγραφεί στο Guinness ήταν η Creme Puff που πέθανε το 2005 στο Τέξας  σε ηλικία 38 ετών. Ο ιδιοκτήτης της, Jake Perry, ισχυριζόταν ότι κάθε ημέρα της έδινε να πιει καφέ μαζί με μπέικον, αυγά και μπρόκολο. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός, εάν σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας, που ζει εντός σπιτιού, είναι τα 15 χρόνια.
Οι καλλιέργειες μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Ο καφές καλλιεργείται παγκοσμίως, αλλά μόνο στη γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου, καθώς το έδαφος, το κλίμα και οι τεχνικές καλλιέργειας καθορίζουν τη γεύση του. Ακριβώς, όπως συμβαίνει και με το κρασί! Αυτές οι περιοχές είναι: η Ανατολική Αφρική και η Αραβική χερσόνησος, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός και η Λατινική Αμερική. Τα εμπορικά είδη καφέ είναι δυο, το Robusta που καλλιεργείται σε χαμηλά υψόμετρα και έχει αντοχή στις «ασθένειες» και το Arabica που ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα, περιέχει 1% καφεΐνη και συλλέγεται κυρίως με τα χέρια.
Έχει ανακαλυφθεί ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο της ηπατικής νόσου και προστατεύει το συκώτι από το αλκοόλ και τον καρκίνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι «όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλκοολική κίρρωση». Πιο συγκεκριμένα, Ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 40%, ενώ η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών το 24ωρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τάξης του 50%.
Στην Ιαπωνία «κολυμπούν» σε spa με αρωματικό καφέ. Το γνωστό και ως spa Yunessun στην Ιαπωνία ειδικεύεται στις ιαματικές πηγές που επιτρέπουν στους πελάτες να κάνουν μπάνιο μέσα σε κρασί, σοκολάτα, πράσινο τσάι… ή μυρωδάτο καφέ! Με 27 δολάρια, δηλαδή 2.800 γιεν, οι Ιάπωνες και οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη ροή του καφέ πάνω στο σώμα τους, αφήνοντας τις ευεγερτικές ιδιότητες και το άρωμά του να φροντίσει για την επιδερμίδα τους.
Ο «καφές» λεγόταν «Αραβικό κρασί» στην Ευρώπη… Μπορεί σήμερα η λέξη “coffee” ή “Café” να είναι διαδεδομένη παγκοσμίως, αλλά οι Ευρωπαίοι αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στον καφέ με τη φράση: «Αραβικό κρασί». Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, με τους κατοίκους, είτε να μασούν τον καρπό του Coffea Arabica, είτε να τον αλέθουν σε μικρούς σβόλους. Το όνομα του καφέ προήλθε από την Αραβική λέξη "qahhwat al-bun" ή αλλιώς «κρασί του φασολιού», καθώς παλιά λειτουργούσε ως υποκατάστατο του κρασιού. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν τυχαίο, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Με το πέρασμα του καιρού, το "qahwah" μετατράπηκε σε “kahveh” στην Τουρκία και τελικά έγινε "Koffie" στην Ολλανδία και “Caffe” στην Ιταλία.
Ο στιγμιαίος καφές… και οι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο! Αν και η πρώτη συνταγή για «στιγμιαίο καφέ» εφευρέθηκε το 1901 από τον χημικό Satori Kato του Σικάγου, ο πρώτος που τον έβγαλε στην παραγωγή ήταν ένας άντρας με το όνομα George Washington. Το πρώτο εμπορικό σήμα του έφερε τον τίτλο "Red E Coffee" και προοριζόταν κυρίως για τους Αμερικάνους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν καφενείο στη Wall Street. Πριν ανακοινωθεί το «άνοιγμα» του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο χώρο υπήρχε το καφενείο ''Tontine Coffee House'' που βρισκόταν εκεί από το 1794. Το όνομά του προερχόταν από τον τραπεζίτη Lorenzo di Tonti και το café ήταν τόπος συνάντησης ασφαλιστών, μεσιτών, εμπόρων, επιχειρηματιών, πολιτικών κ.α. Άλλωστε, το coffee house ήταν κέντρο του εμπορίου μέχρι το 1817.
 Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου