Η αυξημένη
πυκνότητα των ιστών του μαστού συνεπάγεται λιγότερο λιπώδη ιστό στο
στήθος και περισσότερο ιστό των αδένων που αποτελούν ή αποστραγγίζουν το
μητρικό γάλα, καθώς και των υποστηρικτικών ιστών που περιβάλλουν τους
αδένες.Η πυκνότητα των μαστών συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου
επειδή όσο περισσότερα κύτταρα υπάρχουν στο μαστό τόσο πιο πιθανό είναι
κάποια από αυτά να μεταλλαχθούν. Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, δεν
είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος με τις παραδοσιακές μαστογραφίες.Η
επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Caroline Diorio δήλωσε: «Γνωρίζουμε
ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης έχει αυξηθεί παγκοσμίως και η
μελέτη μας δείχνει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα των
ιστών του μαστού – βασικό δείκτη για τον κίνδυνο καρκίνου.»Στη
μελέτη συμμετείχαν 1.555 γυναίκες – οι μισές από αυτές βρίσκονταν σε
προ-εμμηνοπαυσιακό στάδιο και οι άλλες μισές σε μετεμμηνοπαυσιακό
στάδιο. Ρωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αναψυκτικά και χυμό με υψηλή
περιεκτικότητα σε ζάχαρη (σε μερίδες 355 ml) και η πυκνότητα των ιστών
μετρήθηκε με τη βοήθεια μαστογραφίας.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι
όσες γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες
αναψυκτικού/χυμού παρουσίαζαν μέση πυκνότητα της τάξεως του 29,6%. Όσες
δεν κατανάλωναν τέτοιου είδους ροφήματα παρουσίαζαν μέση πυκνότητα
26,2%.Αυτή η διαφορά σε ποσοστό 3% δεν είναι αμελητέα όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τονίζουν οι ερευνητές.Η
ζάχαρη ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων και επομένως αυξάνει την
πυκνότητα των ιστών στο μαστό, αναφέρει η σχετική μελέτη στην
επιθεώρηση BMC Public Health.
onmed.grΠέμπτη 10 Ιουλίου 2014
Πίνουμε καθημερινά καρκίνο – τι δεν πρέπει να ξαναβάλετε στο στόμα σας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου