ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

http://coltisorderai.blogspot.com

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

.Η επιστήμη εξηγεί πως η παραλία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας και την ψυχική σας υγεία

1.Ενεργοποιείται ο προμετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου σας

Ο προμετωπιαίος λοβός, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και  άλλες λειτουργίες, έχει αποδειχτεί πως ενεργοποιείται όταν ακούμε τους ήχους της θάλασσας. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί απο εγκεφαλογραφήματα ανθρώπων που συμμετείχαν σε ανάλογες μελέτες.

2. Τα κύματα της θάλασσας δημιουργούν αρνητικά ιόντα


Το συναίσθημα γαλήνης που μας κατακλύζει όταν βρισκόμαστε στην παραλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μοριακών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Τα κύματα της θάλασσας δημιουργούν αρνητικά ιόντα. Τα αρνητικά ιόντα επιταχύνουν την ικανότητά τους οργανισμού μας να απορροφήσει το οξυγόνο. Επιπλέον, μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από το σώμα μας και συνδέεται με τη διάθεση και το στρες. Αυτό είναι ένας λόγος για τον οποίο η επαφή μας με τη θάλασσα έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την θετική ενέργεια και μια γενική αίσθηση ευεξίας. Μπορεί επίσης να μας κάνει να κοιμόμαστε καλύτερα.

3. Μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες

Ο λόγος που η παραλία έχει ένα τέτοια κατευναστική επίδραση πάνω μας θα μπορούσε να οφείλεται στον ήχο που δημιουργούν τα κύματα. Η Shelley Batts, Δόκτωρας του Πανεπιστημίου Stanford γράφει ότι » Έχουν γίνει πολλές έρευνες που έχουν αναλύσει τους τύπους των ήχων που ευχαριστούν και ηρεμούν τους ανθρώπους, καθως και τους ήχους που θεωρούνται επιβλαβείς και προκαλούν στρες.»
Οι πιο χαλαρωτικοί και ευχάριστοι ήχοι είναι αυτοί που έχουν προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ηχητικού κύματος. Ο ήχος θα πρέπει επίσης να είναι χαμηλής έντασης και να έχει αρμονικές συχνότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ήχος των κυμάτων έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ο ήχος των κυμάτων μπορεί να έχει μια βαθύτερη συναισθηματική επίδραση σύμφωνα με την Batts: » Είναι πιθανό να ενεργοποιεί βαθιές αναμνήσεις και συναισθήματα χαλάρωσης και ασφάλειας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι ξυπνάει αναμνήσεις της μήτρας ή του ήχο της καρδιάς της μητέρας.»
Υπάρχει μια ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Μερικοί θόρυβοι, όπως η βαβούρα της οδικής κυκλοφορίας και ο ήχος των αεροπλάνων, μπορεί να την απελευθερώσουν στο σώμα μας. Αυτή η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως το έλκος και οι καρδιοπάθειες. Ο γαλήνιος ήχος των κυμάτων μειώνει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Με αυτόν τον τρόπο η θάλασσα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική σας υγεία και να αποτρέψει πιθανά προβλήματα υγείας.

4. Η επίπεδη επιφάνεια της θάλασσας μας ηρεμεί

Η επίπεδη επιφάνεια της θάλασσας μπορεί επίσης να μας παρέχει μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Ο νευρολόγος Michael Merzenich υποστηρίζει πως οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλής όταν βρίσκονται σε περιοχές που δεν είναι περίπλοκες. Στα δάση οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε να αποφύγουν αρπακτικά ζώα, στις πόλεις υπάρχουν εγκληματίες και απατεώνες που πρέπει να προσέχουν, από της άλλη μεριά στην παραλία μπορούμε να δούμε χιλιόμετρα μακριά και αυτό μας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας. Δεν υπάρχουν απειλές.
«Είμαστε φτιαγμένοι, νευρολογικά, για να ομαλοποιούμε το περιβάλλον μας και να το θέτουμε υπό έλεγχο» λέει ο Merzenich «όταν κοιτάμε τη θάλασσα βρισκόμαστε  σε ένα προβλέψιμο, σταθερό περιβάλλον
Σύνοψη
Την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία θυμηθείτε το πόσο καλό σας κάνει, περάσετε όμορφα και εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη της!
Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr via lifehack.org
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου