Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι








Φωτογραφία για Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αφού διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιδράσουν εξαιρετικά επιβαρυντικά για το συκώτι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry, οι βλάβες που προκαλούνται στο συκώτι οδηγούν σε μια μορφή μη αλκοολικής νόσου που ονομάζεται στεατοηπατίτιδα (NASH).
Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στο συκώτι. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρότερες βλάβες, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος στο συκώτι. Είναι συχνότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 1-3% των παιδιών, 5% των εφήβων, 18% των ενηλίκων 20-40 ετών, 39% των ενηλίκων 40-50 ετών και πάνω από το 40% των ενηλίκων 70 ετών και άνω.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση διαφόρων λιπαρών στο συκώτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και ψάρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια), παρακολουθώντας σε βάθος χρόνου την υγεία του ήπατός τους.
Όπως εξηγεί ο José Luis Quiles Morales, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, «η έρευνά μας έδειξε ότι με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται στο συκώτι λίπος, ωστόσο το πιο σημαντικό μας εύρημά μας ήταν ότι το είδος του λίπους που συσσωρεύεται εξαρτάται από τα λιπαρά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής». Αυτό, συμπληρώνει, σημαίνει ότι το συκώτι γερνά με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τη διατροφή και κατ’ επέκταση είναι λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπές σε ασθένειες.
Από τα τρία είδη λιπαρών που μελετήθηκαν –έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και ιχθυέλαια– το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν αυτό που φάνηκε να συμβάλει στον μεγαλύτερο βαθμό στην καλή υγεία του ήπατος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Από την άλλη, το ηλιέλαιο συνδέθηκε με την κατοπινή εκδήλωση ίνωσης, με αλλαγές στη δομή του ήπατος, με «μπλοκάρισμα» της έκφρασης ορισμένων γονιδίων αλλά και με τα υψηλά επίπεδα οξείδωσης στο συκώτι.Όσο για τα ιχθυέλαια, τα πειράματα υπέδειξαν ότι προωθούν τη διαδικασία της οξείδωσης, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του ήπατος, αλλά και μια μείωση στο μήκος των τελομερών, μιας περιοχής του DNA στο άκρο κάθε χρωμοσώματος που αποτελεί τον κυριότερο δείκτη αξιολόγησης της γήρανσης του οργανισμού.
«Οι μεταβολές που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια κατανάλωση ηλιέλαιου και ιχθυελαίων καθιστούν το συκώτι ευάλωτο στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μια πολύ σοβαρή νόσο που δρα σαν καταλύτης και για την εκδήλωση άλλων σοβαρών ασθενειών του ήπατος» αναφέρει επιλογικά ο Quiles Morales. Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου