Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Αντικαταστήστε το υδραργυρικό σας θερμόμετρο με νέο ηλεκτρονικού τύπου


Όσοι είστε κάτοχοι των παλιών υδραργυρικών θερμομέτρων φροντίστε να τα αποσύρετε σύντομα καθώς η χρήση τους έχει πια απαγορευτεί από την Ε.Ε, λόγω της επικινδυνότητάς τους σε περίπτωση που σπάσουν και ο τοξικός υδράργυρος σκορπιστεί στον χώρο. Γνωρίζετε αλήθεια ποιες είναι οι σωστές και άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνετε αν σπάσει το θερμόμετρο και οι ασημένιες μπάλες υδραργύρου διασκορπιστούν στο πάτωμα;Αρχικά απομακρύνετε από τον χώρο τα παιδιά και τυχών κατοικίδια ζώα ή πουλιά και ανξτε τα παράθυρα να αεριστεί ο χώρος.

Σε κάθε σύγχρονο σπίτι είναι απαραίτητο να έχει υπάρχει θερμόμετρο στο φαρμακείο του για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος των ενοίκων του. Αν έχει δε κανείς και μικρά παιδιά, η παρουσία του θερμόμετρου είναι επιβεβλημένη. Η σωστή και ασφαλής θερμομέτρηση είναι καθοριστικός παράγοντας για να διαγνωστούν διάφορες ασθένειες.

Θερμόμετρα υδραργύρου

Φορέστε γάντια κουζίνας για να προστατέψετε τα χέρια σας για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με το δέρμα σας και με ένα κομμάτι βρεγμένου χαρτιού μαζέψτε προσεκτικά και γρήγορα τις τοξικές μπίλιες, καθώς μπορεί να εξατμιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα ή ηλεκτρικό σκουπάκι. Τα απορρίμματα τα βάζετε σε πλαστική σακούλα και αφού την δέσετε σφιχτά, την βγάζετε σε ανοιχτό χώρο.
Συγχρόνως επικοινωνήστε άμεσα με τον Δήμο της περιοχής μας για να σας ενημερώσουν για τα σημεία στα οποία θα απορρίψετε τα τοξικά απόβλητα.
Αν και θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε φαρμακείο ειδικός κάδος στον οποίο θα μπορούμε να ρίξουμε τα παλιά θερμόμετρα και από εκεί να μεταφέρονται σε ειδικούς κλιβάνους, δυστυχώς δεν υπάρχει κανενός είδους τέτοια πρόβλεψη. Όσοι λοιπόν έχετε ακόμα στο σπίτι σας τέτοιο θερμόμετρο, φυλάξτε το σε κάποιο ψηλό ράφι και περιμένετε μέχρι το αρμόδιο Υπουργείο να θυμηθεί να μεριμνήσει κατάλληλα.
Πέρα από την επικινδυνότητά τους τα περισσότερα θερμόμετρα αυτού του τύπου δεν είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικά και κάνουν την στιγμή της θερμομέτρησης των παιδιών μια κουραστική διαδικασία, ειδικά όταν τα παιδιά την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη, αφού συχνά συνοδεύεται από τσιρίδες, κλωτσιές και ενοχλητικά νυχτερινά ξυπνήματα.

Ηλεκτρονικά θερμόμετρα

Στην αγορά κυκλοφορεί πλήθος ηλεκτρονικών θερμομέτρων με μικρές διαφοροποιήσεις στην τιμή. Τα ηλεκτρονικά αυτά θερμόμετρα τοποθετούνται είτε στο στόμα, είτε στην μασχάλη, είστε στο ορθό και εκπέμπουν ένα διακριτικό ηχητικό σήμα μετά από ένα με δύο λεπτά περίπου, όταν ολοκληρωθεί η θερμομέτρηση. Η μέτρηση είναι σχεδόν ακριβής, πολύ μικρές αποκλίσεις του ενός ή δυο δεκάτων.
Ακόμα υπάρχουν τα θερμόμετρα σε μορφή πιπίλας ή τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα αυτιού με υπέρυθρες αλλά πολλοί χρήστες που τα δοκίμασαν έχουν διατυπώσει κάποιες δυσκολίες στην χρησιμοποίησή τους.

Θερμόμετρα με λέιζερ

Καθώς η τεχνολογία εφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους για να διευκολύνει την ζωή των παιδιών, των γονιών τους, αλλά και την ζωή πολλών επαγγελματιών, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους νέα θερμόμετρα με λέιζερ, που καταγράφουν από απόσταση τη θερμοκρασία του σώματος, μετρώντας την θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε σώμα.
Είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω ένα από αυτά του τύπου τα θερμόμετρα στον επαγγελματικό μου χώρο και πραγματικά διαπίστωσα την χρησιμότητά τους σε βαθμό που έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο σε καθημερινή βάση. Σε πολλά νοσοκομεία Παίδων χρησιμοποιούν πια αυτού του είδους τα εργαλεία, μιας και η χρήση τους κάνει την καταγραφή των πυρετών παιχνίδι.
Τα νέα θερμόμετρα είναι μικρά, συμπαγή, πολύ εύχρηστα, ασφαλή, πρακτικά, πολύ γρήγορα κα κυρίως υγιεινά. Ο προηγμένος αισθητήρας υπερύθρων εξασφαλίζει την ικανότητα της μέτρησης του πυρετού του παιδιού εξ αποστάσεως σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Έτσι οι νυχτερινές θερμομετρήσεις δεν είναι πια μια δυσάρεστη διαδικασία αφού αρκεί να πλησιάσουμε το εργαλείο σε απόσταση 5 περίπου εκατοστών από το μέτωπο του παιδιού και να έχουμε μια γρήγορη, ακριβής και έγκυρη μέτρηση. Η χρήση τους σε επαγγελματικούς τουλάχιστον χώρους είναι επιβεβλημένη ειδικά σε περιόδους με έξαρση γρίπης που η μεταδοτικότητα των ιώσεων μπορεί να οδηγήσει και σε επιδημία.
Η τιμή τους αν και είναι αρκετές φορές πολλαπλάσια από αυτή των απλών ηλεκτρονικών, παρόλα αυτά δεν είναι απαγορευτική, αφού κυμαίνεται από 45-75 ευρώ περίπου.
Τα αξιόπιστα αυτά εργαλεία είναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε και έχουν την δυνατότητα με την κατάλληλη ρύθμιση να μετρούν την θερμοκρασία του χώρου αλλά και θερμών αντικειμένων όπως πχ ένα μπιμπερό με γάλα.
Λειτουργούν με 2 μπαταρίες 1.5 V AAA και αν το προστατεύσει κανείς από πτώσεις και κρούσεις, από άμεση έκθεση στον ήλιο, από υγρά και σκόνες, θα έχει για πάρα πολύ καιρό ένα πολύτιμο σύμμαχο. Οι οδηγίες χρήσεις του είναι πολύ απλές και συνήθως παρέχεται κάποια εγγύηση.
Έχοντας δοκιμάσει το καινοτόμο αυτό εργαλείο το συστήνω ανεπιφύλακτα αφού εκτός από πρακτικό είναι και ασφαλές προς το περιβάλλον.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου