Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τα αρχέγονα δάση του πλανήτη....Σωτηρία ή εξαφάνιση;

Δάση παλιά, δάση αιώνων, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με καθόλου ή ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Δάση τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και ευθύνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα αρχέγονα δάση του πλανήτη παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνουν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση, κωνοφόρα και πλατύφυλλα δένδρα, δάση βροχής, μανγκρόβια βλάστηση... Επηρεάζουν το κλίμα της γης, ελέγχοντας τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση. Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που, υπό άλλες συνθήκες, θα επιδείνωνε τις κλιματικές αλλαγές.
Τα αρχέγονα δάση προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από αυτά. Σε αυτά τα δάση συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά.
Δυστυχώς, αυτός ο μοναδικός πλούτος απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Ήδη, περισότεροι από 87 διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εξαφανιστεί για πάντα από τα δάση της Βραζιλίας, ενώ μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια αναμένεται η εξαφάνιση μερικών χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα αρχέγονα δάση βρίσκονται σε κρίση.
Το 1992, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των κρατών κατέληξαν σε μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία: τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity, CBD). Όμως μέχρι σήμερα, οι χώρες που δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν κάνει ελάχιστα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.
Η επιλογή είναι απλή: ΣΩΤΗΡΙΑ ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;         http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/-/forests/

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον, πολύ οικολογικό, πολύ πράσινο το νέο blog σου!!
    Εύχομαι καλό ξεκίνημα!
    Εύχομαι να έχει την ίδια επιτυχία, όπως τα ...άλλα!
    ΦΙΛΙΑ και ΕΥΧΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή