Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες για το κλίμα ,,,,,,,,

Μια από τις θερμότερες χρονιές ήταν το 2011 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), που προειδοποίησε για εντατικοποίηση των πλημμύρων της ξηρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας. «Η επιστήμη μας αποδεικνύει αναμφισβήτητα ότι ο πλανήτης θερμαίνεται και ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας του WMO, στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.Σύμφωνα με τον WMO, που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, οι 13 θερμότερες χρονιές καταγράφηκαν εντός της τελευταίας 15ετίας, από το 1997 και μετά.
Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, που αύξησαν τη σφοδρότητα των ξηρασιών και των βροχοπτώσεων στον πλανήτη.
Στην έκθεσή του ο WMO επισημαίνει ότι τα επίπεδα θαλάσσιου πάγου φέτος στην Αρκτική ήταν τα δεύτερα χαμηλότερα που καταγράφηκαν ποτέ, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στα οικοσυστήματα.
Πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν 3 με 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα αν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στην περίπτωση που το καταστροφικό αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, αναμένεται περαιτέρω λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των θαλασσών με αποτέλεσμα να χαθούν μικρά νησιωτικά κράτη.

Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου