Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

SOS....«Απειλή» για πολλά είδη ζώων η κλιματική αλλαγή

Πολλά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων οι γορίλες της Ρουάντα και οι τίγρεις του Μπαγκλαντές, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων στους οικοτόπους τους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.Στις σημαντικότερες αιτίες της καταστροφής των οικοτόπων πολλών ειδών, κυρίως στην Αφρική, συγκαταλέγεται η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η αποψίλωση και η εκτεταμένη χρήση γης.«Πολλά οικοσυστήματα ήδη υφίστανται μεγάλες πιέσεις λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αποψίλωσης των δασών, της μη βιώσιμης διαχείρισης και της εισβολής ξενικών ειδών», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος Δασοπονίας του FAO.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τα βουνά, τα απομονωμένα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι τα ζώα πολύ δύσκολα μπορούν να μεταναστεύσουν αλλού για τη δημιουργία νέων οικοτόπων.
«Οι εναπομείναντες πληθυσμοί περικλείονται σε πολύ μικρούς οικοτόπους και παρουσιάζουν προβλήματα αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του FAO.«Συναγερμός» για τα οικοσυστήματα της Αρκτικής
Στο μεταξύ, σε νέα, θερμότερη φάση περνά η Αρκτική Ζώνη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων με τίτλο «Arctic Report Club».
Ειδικότερα, στην έκθεσή τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων οδηγεί σε συρρίκνωση των οικοτόπων των πολικών αρκούδων.
Όπως υποστηρίζουν, η θερμοκρασία του αέρα το 2011 αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με τα προηγούμενα 30 χρόνια, γεγονός που προκάλεσε μαζική απώλεια θαλάσσιων πάγων και παγετώνων.
Στη μελέτη τους οι επιστήμονες κάνουν λόγω για σοβαρές αλλαγές στην ατμόσφαιρα, τους θαλάσσιους πάγους και τις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.Οι μεταβολές δεν περιορίζονται εκεί, αλλά επεκτείνονται στους παγετώνες, τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα.Σημειώνεται ότι η Αρκτική ρυθμίζει το κλίμα της Γης, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση τις καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, οι μεταβολές στην Αφρική επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, μετέβαλε τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα ψυχρά ρεύματα αέρα από την Αρκτική να φτάσουν μέχρι τις ΗΠΑ, ή τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της βόρειας Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου