Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές υγείας για άνδρες

Μερικές συμβουλές –ως επί το πλείστον για άνδρες- που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλύτερη ζωή και να προλάβετε πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σας...Λίγο οι δύσκολες καθημερινές συνθήκες και το άγχος, λίγο η κληρονομικότητα και η κακή διατροφή, δεν είναι και πολύ δύσκολο να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές –ως επί το πλείστον για άνδρες- που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλύτερη ζωή και να προλάβετε πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σας.
Σπίτι νωρίς!
Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να αποφεύγετε τις υπερωρίες, αλλά μην το κάνετε και συνήθεια. Η πολύωρη εργασία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία.
Μείνετε… δικτυωμένοι
Ένα καλό δίκτυο φίλων και οικογενειακών προσώπων, συνδέεται με τη μακροζωία και η μοναξιά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Μετράνε και οι φίλοι στο Facebook; Θα μπορούσε.
Προτιμήστε τα ψάρια
Το ψάρι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχει τα ωφέλιμα για την καρδιά ωμέγα3 λιπαρά οξέα.
Ήλιος ο ζωοδότης
Μόλις 15 έως 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα, μπορεί να καλύψει την καθημερινή σας ανάγκη για βιταμίνη D, η οποία προστατεύει από το διαβήτη, καρδιακά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, καρδιακή νόσο και ίσως ακόμα και από το κοινό κρυολόγημα. Η υπερέκθεση πάντως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
Κλείστε το διακόπτη
Είναι αρκετά εύκολο να «αράζετε» με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας από ό, τι νομίζετε. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση στα 20 και 30 τους χρόνια, έχουν περισσότερους κινδύνους να παρουσιάσουν καρδιακό επεισόδιο στα 40 τους, από εκείνους που δεν το κάνουν. Επιπλέον, η άσκηση δεν «διαγράφει» τον παραπάνω κίνδυνο.
Γεια μας!
Η μέτρια κατανάλωση -όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες-μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα. Μόνο μην το παρακάνετε και να είστε προσεκτικοί αν έχετε οικογενειακό ιστορικό που δεν σας επιτρέπει να πίνετε.
Παρακολουθήστε το σάκχαρο στο αίμα σας
Ο προδιαβήτης, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηριστεί ως διαβήτης, είναι σχεδόν τόσο επικίνδυνη για τον οργανισμό, όσο και ο διαβήτης. Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προδιαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. Η τακτική άσκηση και μια πλούσια σε ίνες και σε υγιεινούς υδατάνθρακες διατροφή, μπορεί να κρατήσει το σάκχαρο στο αίμα σας σε καλά επίπεδα.
Κάντε εξέταση PSA
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη. Ακόμη κι αν δε σας εξασφαλίζει (ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι ο μόνος λόγος που τα επίπεδα του PSA μπορεί να είναι αυξημένα), αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του προστάτη νωρίς. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι όγκοι του προστάτη αναπτύσσονται τόσο αργά, ώστε να μην απειλούν τη ζωή.
Οι αληθινοί άντρες δε χρειάζεται να τρώνε κρέας
Για κάποιο λόγο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δίαιτα του σύγχρονου άνδρα θα πρέπει να περιλαμβάνει μπριζόλα και λίγα λαχανικά. Κι όμως! Μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας. Προσπαθήστε να περιορίσετε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας, αντικαθιστώντας το με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ψάρια.
Κόψτε τις κακές συνήθειες
Σίγουρα, ξέρετε ότι είναι κακό για την υγεία σας. Αλλά εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που περιλαμβάνει το εμφύσημα, το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι πιο συχνό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Προσοχή στις αρθρώσεις
Εάν είστε μεταξύ 20 και 30 ετών, μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι πολύ νωρίς για αρθρίτιδα, αλλά αν κάνετε μερικές αλλαγές τώρα, μπορεί να βοηθήσετε στην πρόληψη της αρθρίτιδας αργότερα. Κάντε λοιπόν μια επίσκεψη στο γιατρό σας, αν νιώθετε ότι κάτι… τρέχει με τα γόνατά σας
Ζήστε με σκοπό
Οι έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι και έχουν μια αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από εκείνους που νιώθουν χαμένοι. Δεν είναι ποτέ αργά για να βρείτε το πάθος σας.
Πάρτε ένα φλιτζάνι και τρέξτε
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που πίνουν καφέ και κάνουν μέτρια, τακτική άσκηση, φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Κάρυ το θαυματουργό
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το ζωηρό κίτρινο χρώμα του και πιστεύεται ότι είναι θεραπευτικός με πολλούς τρόπους και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, την κατάθλιψη, και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου