Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν, αλλά ...και σε άλλους πυρηνικούς σταθμούς, μπήκαν το πρωί ακτιβιστές της «Greenpeace» με στόχο να περάσουν το μήνυμα: «Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια». Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως διεξάγεται έρευνα "σε βάθος" των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου ...100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, μετά την είσοδο των ακτιβιστών στις 6 το πρωί (8 ώρα Ελλάδας) και διαβεβαίωσε πως "σε καμιά στιγμή δεν ετέθη σε κίνδυνο η ακεραιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων".
Εντωμεταξύ, η οργάνωση υποστήριξε πως εκτός από τον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν, "μέλη της μπήκαν και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις", χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει για ποιους πυρηνικούς σταθμούς πρόκειται.

Η "Greenpeace" δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ακτιβιστών που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις. "Η Areva, η EDF, οι δυνάμεις της τάξης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και πως τα μέλη της "Greenpeace" εντοπίσθηκαν αμέσως. Αυτοί λοιπόν είναι που πρέπει να βρουν τα μέλη", πρόσθεσαν οι ακτιβιστές στην ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του, ο όμιλος EDF -που εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς- ανακοίνωσε ότι τα πανό που αναρτήθηκαν στους πυρηνικούς σταθμούς στο Σινόν (κέντρο) και του Μπλαγέ (νοτιοδυτική Γαλλία) "κατέβηκαν" αμέσως, παράλληλα με την είσοδο πολλών ακτιβιστών της "Greenpeace" στο σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν. Και πως, μετά την είσοδό τους στο Νοζάν, οι ακτιβιστές "εντοπίσθηκαν αμέσως από τη δύναμη ασφαλείας και η πορεία τους στο χώρο παρακολουθούνταν διαρκώς, χωρίς να αποφασιστεί να γίνει χρήση βίας".

Στόχος των μελών της οργάνωσης ήταν να περάσουν το εξής μήνυμα: "δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια", σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου