Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Φάτε φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τα ινομυώματα

Μελέτη που έγινε σε δείγμα 20.000 γυναικών στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων καθημερινά μειώνουν την πιθανότητα διάγνωσης ινομυωμάτων, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition...
Τα ινομυώματα, οι συνηθέστεροι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, δεν είναι πάντοτε συμπτωματικά, αλλά μπορούν να είναι επώδυνα ή να προκαλούν παράταση της εμμηνορρυσίας. Επίσης, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να αυξηθούν και δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και την γενικότερη αναπαραγωγή ικανότητα της γυναίκας.
Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες της μαύρης φυλής έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ινομυώματα, συγκριτικά με τις γυναίκες της λευκής φυλής, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν αν αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Η Δρ Λόρεν Γουάις και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης προσπάθησαν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, μελετώντας γυναίκες 30 ετών και άνω για περισσότερα από 10 χρόνια, ώστε να καταγράφουν αν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με την πιθανότητα των συγκεκριμένων καλοηθών όγκων της μήτρας.
Ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα Black Women's Health Study η οποία ξεκίνησε το 1995 και οι συμμετέχουσες ανέφεραν την ποσότητα και το είδος των τροφών που κατανάλωναν. Επίσης έπρεπε να συμπληρώνουν ανά διετία ερωτηματολόγια σχετικά με τυχόν προβλήματα υγείας που είχαν προκύψει και είχαν διαγνωστεί από κλινικό γιατρό.
Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, το 29% των 23.000 γυναικών ανέφερε μια νέα περίπτωση ινομυώματος την περίοδο 1997-2009.
Οι γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν μόλις μια μερίδα. Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι γυναίκες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων, ενώ το ίδιο δεν ίσχυε για τα λαχανικά.
Οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων καθημερινά, είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο να έχουν εκδηλώσει ινομυώματα, συγκριτικά με αυτές που έτρωγαν λιγότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα.Δεν προέκυψε συσχετισμός μεταξύ της ποσότητας των βιταμινών C, Ε, φυλλικού οξέος ή φυτικών ινών και του κινδύνου ινομυωμάτων, αλλά από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη βιταμίνη Α έπαιρνε μια γυναίκα από γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων.Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων, επηρεάζοντας ίσως την δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό.«Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία γενικώς. Η μελέτη δείχνει ότι τα ινομυώματα μπορούν να προληφθούν και μέσω της σωστής διατροφής, μεταξύ άλλων μεθόδων», τονίζει η Δρ Γουάις.

www.advancehealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου